Hils på X-M1
(Bilde: Fujifilm/Shutterstock.com)

Hils på X-M1

Fujifilm poder en ny gren på X-familietreet og frister samtidig med nytt glass.

For to år siden introduserte Fujifilm en helt ny serie entusiastkameraer, ledet an av Fujifilm X100.

Siden den gang har produktgruppen, som kjennes igjen på de retroinspirerte designene, fått en håndfull nye medlemmer – og nå vokser klanen nok en gang.

Speilløs nykommer

X-M1 kommer i tre ulike farger.
X-M1 kommer i tre ulike farger.Foto: Fujifilm

Det ferske kameraet har fått navnet X-M1 og ser ut til å være en lillebror til fjorårets X-E1.

X-M1 er utstyrt med en APS-C X-Trans CMOS-bildebrikke, tilsvarende den som sitter i toppmodellen Fujifilm X-Pro1. Brikken mater ut 16,3 megapiksler og den skal ifølge Fujifilm selv gi tilsvarende bildekvalitet som fra en fullformatsbrikke. Hvordan denne alternative bildebrikken fra Fujifilm fungerer, har vi skrevet om tidligere i vår sniktitt av X-Pro1.

ISO blir oppgitt å gå fra 200 til 6400, men kan utvides i begge ender og i tillegg få 100, 12800 og 25600. De to sistnevnte fås kun ved redusert oppløsning.

Les også: Dette er Fujifilm X-E1

Slanket

En tre tommers skjerm pryder baksiden.
En tre tommers skjerm pryder baksiden.Foto: Fujifilm

Sammenlignet med storebror X-E1, er X-M1 drøye 20 gram lettere med sine 330 gram (inklusiv minnekort og batteri, uten objektiv). Selve kameraet er hakket mindre i utformingen, men har til gjengjeld en større LCD-skjerm enn storebroren, tre tommer mot X-E1s 2,8.

Skjermen er i tillegg utstyrt med 921 000 bildepunkter. Det kan komme godt med, for i motsetning til X-E1 har X-M1 ingen søker, verken optisk eller elektronisk. Skjermen er også vridbar.

Fujifilm oppgir maksimal opptakshastighet til 5,6 bilder i sekundet ved bruk av JPG og totalt 30 bilder før bufferet er fullt. I tillegg oppgis det at batteriet skal holde ut 350 skudd før det trenger påfyll av strøm.

X-M1 er, som seg hør og bør av et kamera i 2013, utstyrt med WiFi. Dermed kan du overføre bilder direkte til PC-en eller andre enheter når du selv måtte ønske det, i tillegg til at kameraet også automatisk kan overføre bildene til PCen din.

X-M1 kommer i enten svart, sølv eller brunt.

Les også: Test av Fujifilm X100S – en vellykket retrohyllest

Zoom og fast

X-M1 med 16-50mm.
X-M1 med 16-50mm.Foto: Fujifilm

Sammen med X-M1 slippes også nytt glass: et kitobjektiv og fastoptikk.

Kitobjektivet er et 16-50 mm f/3.5-5.6 OIS zoomobjektiv, noe som tilsvarer en brennvidde på 24-76 mm i «gammel brennvidderegning». Det består av 12 glasselementer fordelt på ti grupper. Tre av elementene er asfæriske og ett er et såkalt ED-element, et spesialglass som skal redusere fargefeilbrytning.

Fastobjektivet er en 27 mm f/2.8 (tilsvarende 41mm), beregnet for bruk med både X-M1, X-Pro1 og X-E1. For de to sistnevnte er det verdt å merke at objektivet ikke har en ring for justering av blenderåpning og at man derfor må oppdatere firmwaren i kameraet for å kunne justere blenderåpningen via kamerahusets kontrollhjul.

Noe av grunnen til at en slik blenderjusteringsring ikke har fått plass på objektivet, er den svært kompakte størrelsen. Objektivet er nemlig bare 23 mm tykt og veier 78 gram.

Begge glassene kommer i henholdsvis svart eller sølvfarget design.

Pris og tilgjengelighet

27mm f/2.8.
27mm f/2.8.Foto: Fujifilm

Den svarte og sølvfargede utgaven av X-M1 lander i butikkhyllene mot slutten av juli, mens den brune drøyer til senere en gang i høst.

Prisen for kamerahuset alene vil ligge på drøye 5000 blanke, norske kroner. Legger du på en tusenlapp til, totalt 6000 kroner, får du også med 16-50mm kitobjektivet.

Dersom du heller vil ha kameraet med 27 mm f/2.8 må du ut med 7000 kroner.

16-50mm kjøpt alene har en veiledende utsalgspris på 3500 kroner, mens 27mm ligger på 3700 kroner.

Hvordan gjør du egentlig det beste kamerakjøpet? Vi har tipsene som skåner lommeboka di »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen