Hils på et lite og hott kamera
(Bilde: Montage: Akam.no, Olympus.com, iStockphoto)

Hils på et lite og hott kamera

Noe mer enn dette trenger du sannsynligvis ikke.

I disse dager er det et massivt slipp av fotonyheter i forbindelse med fotomessen CP+. Flere av de største fotoprodusentene har lansert en rekke kameranyheter, og nå følger Olympus opp sine konkurrenter med den nye entusiastkompakten XZ-10. Kameraet legger seg i samme segment som storebror Olympus XZ-2, som ble lansert i september under Photokina i Køln.

Les også: Olympus med nytt kompaktkamera

XZ-10 er imidlertid mindre av størrelse og mer renskåret enn de tidligere modellene i XZ-serien. Borte er blitssko og funksjonsport, her er det størrelse som er i fokus. Nykommeren har den sedvanlige hybridringen rundt objektivet som kan brukes til å endre innstillinger på det meste, avhengig av fotografens ønsker. På plass er også det lett gjenkjennelige blå lyset rundt av/på-knappen på toppen av kameraet.

Olympus XZ-10.
Olympus XZ-10.

Objektivet har 5x zoom, og er av den mer lyssterke typen. XZ-10 kan skilte med en imponerende blender f/1.8 på vidvinkel, til f/2.7 på full tele. Største vidvinkel strekker seg fra 26 mm og opp til 130 mm, omregnet til 35 mm format.

På baksiden av kameraet finner man en 7,6 cm (3 tommer) stor LCD-skjerm, som er trykkfølsom. Oppløsningen er 920 000 subpiklser, som er relativt bransjestandard på skjermer i denne størrelsen. Den kan imidlertid ikke vippes ut slik som man kan med skjermen til storebror XZ-2, men det at den er fastlåst bidrar til å holde kameraet lite og nett.

Les også: ANBEFALING: Små og gode kameraer

Olympus XZ-10.
Olympus XZ-10.

På innsiden er kameraet utstyrt med en 1/2.3" bakbelyste CMOS-bildebrikken på 12 megapiklser. Denne bildebrikken er bygget på TruePic IV-bildeprossesoren som man blant annet finner i PEN-modellene og det speilløse flaggskipet OM-D EM-5. Der XZ-2 kan skryte av ISO 12800 har Olympus valgt å begrense høyeste ISO-verdi til 6400 på XZ-10. Hvorfor de har valgt å gjøre dette vites ikke, men ISO 6400 bør holde i massevis når man setter ISO-verdiene i forhold til lysstyrken på optikken. Sett i lys av dette kan nedjusteringen av høyste ISO-verdi fremstå som et fornuftig valg.

Olympus XZ-10.
Olympus XZ-10.

Som man forventer av en entustiastmodell i dag, kan kameraet filme i FullHD, med 30 bilder per sekund. Kameraet er også utstyrt med det Olympus omtaler som "Multi Motion IS", som i praksis er en stabilisatorteknologi som stabiliserer bildebrikken når man filmer eller fotograferer.

Det ville kanskje vært naturlig å forvente en innebygd Wi-Fi-modul på et nytt entusiastkompakt i disse dager, men i likhet med XZ-2 er XZ-10 bare utstyrt med teknologi som støtter bruk av trådløse minnekort. Kameraet blir tilgjengelig i løpet av mars, og man kan velge mellom fargene hvit, sort eller brun. Veiledende pris i Norge er foreløpig ikke kjent, men vi regner med at den vil ligge litt under utsalgsprisen til XZ-2.

Kilde: Pressemelding

Les også: Casio lanserer to nye kompaktkameraer

PS!

Akam kommer snart med en test av Olympus XZ-2 iHS. Stay tuned!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen