High-speed fra LG

I Europa bygges 3G-nettet ut for fullt, men mens amerikanske operatører henger litt etter og venter fortsatt på neste generasjons mobilnett. Det vil imidlertid bli en stor forandring når operatøren Cingular lanserer sitt HSPDA-nett mot slutten av året.

HSPDA står for High-Speed Downlink Packet Access, og nettet vil sette en ny standard for mobilt Internett. Teoretisk sett kan man nå en nedlastningshastighet på hele 14 Mbps. Cingular tester for tiden ut det kommende nettet, og har oppnådd hastigheter på over 3Mbps.

Flere mobilprodusenter har HSPDA-enheter under utvikling, og på CeBIT kunne LG vise frem en HSPDA-telefon som er utviklet spesielt for Cingular.

I følge engadget.com var LG svært sparsomme med opplysninger rundt det kommende håndsettet, men de klarte ikke å holde helt tett. Mest interessant er det kanskje at telefonen kan levere 1,8 Mbps i nedlastningshastighet. Det er dermed snakk om ekte bredbåndshastighet.

Videre har telefonen 384 kbps i maks opplastingshastighet - det er like mye som en vanlig 3G-modell klarer å oppnå i hastighet nedover.

Telefonen har også en velutrustet mediaspiller som håndterer det meste av lyd- og bildeformater. Med støtte for MPEG4, WMV, MP3, AAC, AAC+ og WMA skulle de fleste behov være dekket.

Siemens har også tro på HSPDA, og lanserte nylig et datakort for bruk i det kommende nettet. Kortet er såkalt quad-bånd og kan dermed brukes over store deler av verden. Dessuten har det GPRS og EDGE, i tillegg til HSPDA. Med et slikt kort i laptopen skulle man ha en bredbåndslinje med seg uansett hvor man måtte befinne seg

Som nevt, vil Cingular trolig rulle ut sitt HSPDA-nett mot slutten av året. Både operatører i Asia og Europa vil nok ta i bruk HSPDA etter hvert, men når dette kommer til å skje er foreløpig ukjent. I Norge har vi som kjent måttet vente lenge på 3G-nettet, så 3,5G er neppe like rundt hjørnet.