Den heliumfylte 10TB-harddisken er endelig på markedet
(Bilde: Shutterstock)

Den heliumfylte 10TB-harddisken er endelig på markedet

Driftssikre HGST Ultrastar He10 slår de fleste rekorder.

Tidligere i høst var det klart at Western Digital-eide HGST – tidligere bedre kjent som bare Hitachi – testet ut en 3,5-tommers harddisk med 10 terabyte kapasitet.

Nå ser det ut til at de tidlige «forsøkskundene» har vært fornøyde, ettersom HGST Ultrastar He10 har blitt sluppet fritt på markedet.

Ultrastar He10 er som navnet hinter til en disk som fylt med helium fremfor vanlig luft. Ettersom helium har lavere tetthet enn vanlig luft, blir det også mindre problemer i form av turbulens rundt de roterende platene. Det kreves dessuten mindre energi for å holde platene i gang.

I tillegg til helium benytter HGST seg av Shingled Magnetic Recording (SMR) for å klemme inn nok data på den begrensede plassen.

Ment for datasentre

Tanken er vel at store disker vil brukes til store ting.
Tanken er vel at store disker vil brukes til store ting. Foto: HGST

En harddisk på ti terabyte høres utvilsomt ut som om noe vi kunne tenkt oss som sekundær harddisk i PC-en hjemme, eller kanskje i en liten NAS. Men i hovedsak er HGSTs nyere Ultrastar-disker ment for bruk i større datasentre.

Med «big data» og stadig mer som skal lagres sentralt – enten det er som bilder på Facebook-profilen din eller som musikk og film i en eller annen nettskytjeneste – er behovet for stor og relativt rimelig lagring stadig økende. Og tenker vi lagring per krone, er fremdeles vanlige harddisker langt mer økonomiske enn SSD-er.

Energimessig er det også en fordel med store og heliumfylte disker. Ifølge produsenten selv er Ultrastar He10 ganske nøyaktig 56 prosent mer effektiv – målt i watt per terabyte – enn luftfylte harddisker med åtte terabyte kapasitet.

Den skal dessuten være 25 prosent mer pålitelig. Faktisk mener HGST at He10 er den mest driftssikre harddisken på dagens marked, med en estimert MTBF (mean time between failures) på 2,5 millioner timer. Videre har de gitt disken en garantitid på fem år.

Ultrastar He10 kommer i form av modeller med SATA 6Gb/s og SAS 12Gb/s grensesnitt. Den tar plassen som HGSTs største disk ved siden av «arkiveringsmodellen» Ultrastar Archive Ha10.

Vurderer du å bytte ut den gamle snurredisken?
Slik oppgraderer du smertefritt til SSD >>>

(Kilde: TechRadar)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen