– Heroin kan brygges hjemme, akkurat som øl
Teknofil
(Bilde: Shutterstock/Nature.com/montasje)

– Heroin kan brygges hjemme, akkurat som øl

Du trenger bare sukker og gjær, skal vi tro forskerne.

I flere år har ernæringseksperter og forståsegpåere spekulert i om sukker og godteri kan være avhengighetsskapende. En studie konkluderte til og med med at overdrevent sukkerinntak kunne føre til en like sterk avhengighet som det man forbinder med heroin.

Nå skriver Nature.com at en gruppe forskere skal ha funnet en reell kobling mellom sukker og opiater som morfin eller heroin. De hevder nemlig at opiater kan brygges, litt på samme måte som øl, ved bruk av sukker (glukose) og en spesiell gjærstamme. Fermenteringsprosessen skal angivelig gjøre det mulig å fremstille opiater syntetisk, uten såkalte akaloider fra opiumsvalmuen.

Denne oppdagelsen viser imidlertid ingen bevis på en direkte kobling mellom sukker og opiater, bare så det er sagt. Den viser kun at sukker skal kunne brukes i den kunstige fremstillingen.  Heldigvis skal det etter sigende være langt vanskeligere å lage syntetiske opiater enn å brygge sitt eget øl. Fermentering av en slik unik gjærstamme er visst ikke noe hvem som helst klarer.

Her er teorien forklart på forskermåten. Klikk for større bilde.
Her er teorien forklart på forskermåten. Klikk for større bilde. Foto: Nature.com

Forskernes dilemma

Opiater har to bruksområder som står i sterk kontrast til hverandre. På den ene siden har vi misbrukere, som tar heroin som et rusmiddel. Det er som kjent et stort sosialt problem flere steder i verden, og en grusom menneskeskjebne for at de det gjelder.

På den andre siden har vi legemiddelindustrien. De bruker blant annet morfin, kodein, og tebain i medisiner som gir smertelindring. Kodein og noskapin kan dessuten brukes i hostedempende medisiner.

Med en ny, enklere og ikke minst billigere måte å lage slike stoffer på, gjelder det også å påse at oppskriften ikke havner i gale hender. Ifølge Nature.com skal fremgangsmåten være ganske enkel for alle som har kjennskap til kjemi. 

Derimot er den spesielle gjærstammen helt avgjørende, og derfor er noen av ingrediensene holdt hemmelige. Forskerne som står bak oppdagelsen ønsker å tilpasse gjærstammen slik at den vil være ubrukelig for kriminelle. Det kan for eksempel være å begrense opiatproduksjonen til tebain – ikke morfin, som kan foredles til heroin.

Forskerne har ennå ikke fremstilt synstetiske opiater, men de hevder altså at du har funnet ut hvordan det kan gjøres.

Det finnes også andre ting som gir smertelindring
Sett på en bra låt, for eksempel »

 (Kilder: Nature.com, NCBI)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen