Guide

Her surfer du gratis i sommer

De aller fleste tar seg en tur bort i sommer, men i dagens mediesamfunn har mange likevel lyst å ta med seg PC-en. Nett er da viktig, uansett om det handler om å få sjekket mailen, sende noen ord til venner og familie, bestille billetter til videre reise, eller laste opp feriebilder til Facebook.

Åpne, private nett
Det er riktignok mange nettverk rundt omkring i landet som er åpne og tilgjengelige, og selv om du kan logge deg på og surfe på nett alt hjertet begjærer, er det i grenseland om det er lovlig eller ikke. Dette skjer tusenvis av ganger hver dag over hele landet, og det finnes ingen rettspraksis på å straffe noen som bruker andres nett, så du er nok relativ trygg. Vi anbefaler likevel å benytte deg av de 100 prosent lovlige løsningene.

Mobilt bredbånd
En enkel løsning er selvsagt å benytte seg av de mobile bredbåndsløsningene som eksisterer fra Telenor, Netcom og Ice. Disse er riktignok ikke gratis, men de gir deg dekning over nesten hele Norge, og du kan surfe med fullstendig god samvittighet. Prisene er fremdeles i høyeste laget, men det finnes abonnementstyper som reduserer prisen kraftig hvis du begrenser nettbruken til for eksempel kvelder og helger.


Flere og flere hoteller tilbyr gratis trådløst nett.

Hoteller og cafeer
Den mest opplagte løsningen er selvsagt å bruke nettet på overnattingsstedet ditt. Det finnes knapt et eneste hotell i Norge som ikke har et trådløst nett tilgjengelig, men ikke alle har åpnet for gratis bruk. Hos Best Western, de fleste Thon-hoteller, Choice-kjeden, de fleste SAS-hoteller, Quality-kjeden, og hundrevis av frittstående hoteller tilbyr nå trådløst nett uten å ta betaling. Hos hotellene er dette nå omtrent blitt en del av standardtilbudet, i motsetning til for et par år siden når nesten alle tok betalt.

Er du på byferie skal de godt gjøres å ikke finne et trådløst nett til laptopen din. Flere og flere cafeer har skjønt at trådløse nett trekker kunder, og så og si alle tilbudene er gratis. I byer som Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø kan du knapt bevege deg et eneste kvartal uten å finne et tilgjengelig, kostnadsfritt trådløst nettverk.

Telenor-løsning
Er du Telenor-kunde kan du i tillegg komme deg på nett i det leverandøren kaller trådløse soner. Disse finnes på jernbanestasjoner, flyplasser, hoteller og andre knutepunkt over hele landet. Hastigheten er relativt god og prisen 1,25 kroner for hvert minutt, men aldri mer enn 150 kroner i døgnet, er heller ikke avskrekkende. De 400 sonene finner du oversikt over her.


En rekke norske norske båthavner har nå fått trådløse nett.

Pizzanett
Skulle både sult og surfelysten ta deg er Peppes Pizza et bra sted å oppsøke. Dyr, men god pizza, og det trådløse nettet er ihvertfall gratis. Statoilstasjoner over hele landet har trådløst nett via Telenor sin Trådløse Soner-løsning, og er du av det maritime slaget begynner flere og flere båthavner langs norskekysten å tilby gratis trådløst nett. Noen av de største båthavnene kan også være behjelpelige med oppdatering av GPS-kartene dine.

Skulle du mangle alternativer og du er på et sted med få pizzarestauranter eller cafeer, er bibliotekene alltid en sikker vinner. De aller fleste bibliotekene i hele Norge har tilbud om gratis trådløst nett.

Ikea er kanskje ikke varehuset det er vanligst å oppsøke mens du er på ferie, men skulle du befinne deg der finnes det trådløse soner i kafeteriene på alle utsalgstedene i Norge.

Svele og mail
Skal du på vestlandsferie i sommer skal det godt gjøres å unngå og måtte ta en ferge i det ufremkommelige landskapet. Det er riktignok ikke alle fergerutene som har trådløst nett, men de mest trafikerte har gratisløsninger på plass, og det blir flere og flere for hver uke som går. Det er ingenting som er som å slå ihjel fergeturen med å lese nyheter på nett og ta en svele eller en pølse.


Flere ferger på vestlandet tilbyr nett i cafeene sine.

Skoler og universiteter
Et relativt sikkert triks for å komme seg på nett uten å måtte betale er å oppsøke skole, universiteter eller andre læresteder. De aller fleste over hele landet har gratis nett, og de stopper ikke ved døren. Setter du deg på en benk i nærheten vil du med all sannsynlighet kunne benytte nettet. Universitet og høyskolenett er som oftest også meget raske og stabile.

Wifi-byene
Det er også et par byer i Norge hvor man har vært kjappe med å bygge ut trådløse nettverk for sentrumsdisktriktet, og både Stavanger og Trondheim har raske og gode nett. I Trondheim er foreløpig tilgangen noe begrenset, mens besøkende til Stavanger kan surfe gratis så mye de bare orker. Du må riktignok sende en sms for å motta et passord, men prisen for en sms er i dag så lav, at det setter vi i katagorien som gratis.

Er du fremdeles usikker på om det er trådløst nett på din feriedestinasjon, finner du mest sannsynlig svar her.

Gi oss gjerne dine trådløse tips i kommentarfeltet under.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen