En bærbar Lenovo-PC med sensor innebygget
Teknofil
En bærbar Lenovo-PC med sensor innebygget (Bilde: Jørgen Elton Nilsen/Hardware.no)

Her styrer vi PC-en med øynene

Og det fungerer faktisk brillefint.

Hardware.no/Las Vegas: Tanken på å styre store deler av maskinen din bare ved å se rundt på skjermen kan først virke hakket spesiell. Men når vi fikk prøve Gaze-teknologien til svenske Tobii her på CES, må vi innrømme at vi ble imponert.

Konseptet er ganske enkelt, og du kjenner det nok godt fra for eksempel Microsoft Kinect.

På eller i maskinen din sitter det en sensor som registrerer hvor du fokuserer synet. Denne kan være innebygget i PC-skjermer, i bærbare maskiner eller komme som en ekstern sensor. Tobii tilbyr egne bærbare maskiner med dette innebygget, men har nå også begynt å samarbeide med produsenter som Lenovo for å få sensoren integrert i flere maskiner.

Selve sensoren er ganske stor. Den spiser hele bredden til skjermen på en bærbar maskin, og gjerne fem til seks centimeter i høyden som bilder over viser. Men utover sensoren trenger du ikke noe mer, verken kabler eller utstyr på hodet. Teknologien fungerer også på samtlige Windows-versjoner, så det er bare å sette deg ned foran maskinen, så gjør Gaze resten.

Ser hva du ser

Fra dette punktet og ut er det øyekontakt som gjelder. Sensoren følger fokuspunktet til øynene dine og oversetter dette til handlinger på maskinen. Det forebygger skader som musearm og stiv nakke, eller hjelper de som allerede har en lidelse.

Vi fikk prøve en liten demo som illustrerte forskjellige bruksområder, og det var ikke behov for et eneste sekund med tilvenning. Her fungerte alt egentlig ganske naturlig og av seg selv.

Tobiis egne laptop med sensor innebygget
Tobiis egne laptop med sensor innebygget

Vi kunne bla oss rundt i bildegallerier, lese flere sider med tekst og spille spill uten å røre nakken en eneste millimeter.

For det ikke bare en mer lettbeint hverdag Tobii sikter mot, ved hjelp av øyestyring reduseres bruken av både mus og tastatur markant.

Du kan også få sensoren som en ekstern enhet, men den er stor og må henge på skjermen.
Du kan også få sensoren som en ekstern enhet, men den er stor og må henge på skjermen.

– Kommer til forbrukerne

Tobiis øyestyringsteknologi har allerede vært på markedet en liten stund, men vil nå sakte men sikkert nærme seg forbrukermarkedet – hovedsaklig via maskiner som avbildet øverst i denne saken, eller via PC-skjermer med teknologien innebygget.

– Vi har fokusert mest på de små nisjene frem til nå, som mennesker med funksjonshemninger, kirurger og CAD-designere, forteller Anders Olsson, business development manager i Tobii, til oss.

Han forteller at spesielt CAD-designere vil redusere bruken av mus og tastatur betraktelig, samtidig som de vil spare betydelige mengder tid ved å bare stirre på det punktet i 3D-modellen de vil inspisere nærmere.

Videre legger han også vekt på at for eksempel kirurger kan panorere seg rundt i forskjellige MR-, røntgen- eller CAT-bilder av personen de jobber med samtidig som hendene kan holdes sterile.

Det er imidlertid et lite stykke igjen før du finner Gaze i din lokale elektronikksjappe. Prisen er foreløpig noe stiv og sensoren tar mye plass. Men vi blir fortalt at forbrukerne er et område de jobber mye med, blant annet på programvaresiden for å få utvidet bruksområdet til flere applikasjoner.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen