Her skapes OL i HD

Viasat har satset hardt på at deres kunder skal få høyoppløselige bilder av konkurransene i OL. I samarbeid med NRK og Hallvard Flatland har de satt i gang storprosjekt på Marienlyst. Vi ble med for å ta en titt.

Fylt opp største studio
Hos NRK er for tiden Store Studio, eller Studio 1, fylt opp med sitteplasser, fjernsynsapparater og en rekke med små avluk. Det er herfra bildene du får på vanlig TV fra OL styres. Og det er ikke få grener som skal dekkes, så det krever nok et kaldt hode og god oversikt å kontrollere det hele. I de temporære avlukkene som er satt opp er det også høy aktivitet. Her sitter nemlig kommentatorene på rekke og rad. Via to monitorer, en bærbar PC og en database med oversikt over alle utøverne som deltar i de forskjellige grenene, gjør de sitt beste for å forklare hva som skjer på skjermen for deg.


Det er lite luksus hos kommentatorene som sitter på rekke og rad i NRKs studio 1.

Ekte sportsidiot
En av disse er Hallvard Flatland som har fått æren av å kommentere sendingene som sendes i HD. Selv er han ypperlig fornøyd med jobben, selv om det ikke er i rollen som kommentator de fleste kjenner han best.

- I utgangspunktet er jeg en ekte sportsidiot, og synes det er morsomt å få sjansen til å kommentere og ikke bare være foran kameraet. Jeg sluker det meste av sport, men om sommeren er det golf og fotball som er de store favorittene. Om vinteren er det langrenn og skiskyting. Men jeg er interessert i det meste der nordmenn deltar, forklarer Flatland til Teknofil.


Hallvard Flatland har med seg Rune Stenersen fra Bislettalliansen i kommentatorboksen.

Dette er slett ikke første gang Flatland har satt seg inn i kommentatorboksen. Han har tidligere kommentert både fotball og golf, men han innrømmer ærlig at det ble litt jobb å sette seg inn i friidrettens verden. Heldigvis har han med seg Rune Stenersen, leder i Bislettalliansen. Han har god oversikt over fakta på det feltet.

Glad i teknologi
Det blir derimot lite økonomisk gevinst for Flatland å skulle kommentere HD-sendingene på Sportn HD ifølge han selv. Han så med en gang potensialet for å anskaffe seg ny skjerm hjemme, og som han selv sier kunne ikke kona nekte for at et HD-apparat var på sin plass når mannen selv skulle kommentere i HD. Med apparatet fulgte selvfølgelig HD-mottaker, så utgiften ble ikke liten. Men Flatland selv ser ingen grunn til ikke å unne seg litt teknologiske nyvinninger.

- Jeg er en teknofrik. Både når det gjelder mobiler og TV-er er jeg glad i å ha det siste. Dette var jo en glimrende unnskyldning for å kjøpe ny TV. Jeg er generelt veldig interessert i teknologiske nyvinninger som driver samfunnet fremover. RiksTV anser jeg derimot som en "katastrofe", påstår Flatland.

Selv fikk han et kjedelig møte med det digitale bakkenettet da han skulle sette opp mottaker for det nye signalet for sin mor. I Flatdal i Telemark hvor hun bor, viste det seg nemlig å være satellittskygge. Dette medførte at moren, som tidligere hadde hatt flere kanaler, plutselig fikk inn svært få.

- Når du kommer med ny teknologi for markedet bør du ha som formål å gjøre ting enklere. Ikke vanskeligere, sier Flatland oppgitt før vi får dratt han tilbake til den olympiske verden.


NRK har lagt beslag på hele Store Studio for å sørge for at OL blir sendt ut til det norske folk.


12 linjer med OL
Han er derimot langt fra alene om å gi deg OL i HD. På et lite rom, i etasjene over kommentatorboksene, sitter tre personer som jobber i skift med en rekke andre for at sendingene skal nå frem til din TV. I alt sendes det 12 TV-linjer, eller feeder som teknikerne kaller det, med sportsøvelser kontinuerlig fra Beijing til Norge. I utgangspunktet blir alle hendelser i Beijing filmet med HD-kamera med oppløsning i 1080i, men kun to av TV-linjene er satt av for overføring av HD-signaler. Viasat har kjøpt rettighetene til disse to HD-linjene fra NRK. NRK selv nøyer seg med å sende åpningsseremonien og avslutningsseremonien i HD, resten overlater de til Viasat og Sportn HD.

Det er Viasat som bestemmer hvilke øvelser som skal sendes over i HD-linjene de har retten på, og så langt har det gått mye i roing og friidrett.

- De fleste øvelser egner seg godt for HD-sendinger, men det virker som om det velges ut de mest populære for sendingene, selv om noen øvelser virker litt tilfeldig valgt, forklarer billedmikser Marianne Øvrebø-Engemoen som har fulgt med på sendingene fra første dag.


Håkon Iversen, Marianne Øvrebø-Engemoen og Thomas Goplen Jacobsen har ansvaret for å sette sammen lyden og bildene som sendes til din HD-TV.

Blir bortskjemt på gode bilder
Det er hun som har ansvaret for å styre bildet som sendes til din skjerm, og forskjellen mellom å styre HD-bilder og normale bilder er i praksis minimal. Det eneste problemet for de som jobber med å gi deg HD-bilder, er å komme hjem til sin egen vanlige TV.

- Det blir helt klart stusslig med de vanlige signalene hjemme etter å ha vært her hele dagen. Spesielt når det vises grafikk, forklarer EVS-operatør Håkon Iversen.

Så langt har de ikke opplevd noen store problemer med HD-sendingene. Det eneste som de hadde noe å utsette på var visningen av de mørkeste partiene under åpningsseremonien. Disse ble noe dårlige ifølge deres mening.

Blir neppe stuet vekk for godt
Med seg i rommet har de Thomas Goplen Jacobsen. Han er lydtekniker og ansvarlig for HD-lyden som sendes ut. Det er han som mikser Flatland og Stenersens kommentarer med lyden fra Beijing. Med en gedigen miksepult og store høytalere tar han det meste av plassen i rommet. Det er kanskje ikke rart da rommet i utgangspunktet er et lydmikserom. Miksepulten og monitorene for HD-bildene er kun på midlertidig besøk.

Dette er første gang NRK har sendt ut HD-signaler, og OL har utvilsomt vært en god øvelse for dette. Monitorene og miksepulten for HD-signalene vil utvilsomt bli flyttet ut av lydstudioet når OL er ferdig, men utstyret vil neppe stues opp på loftet for godt. Interessen for HD-sendinger har helt klart fått et løft med denne generalprøven i det gamle TV-huset. Forhåpentligvis vil fremtiden by på langt flere HD-opplevelser for deg.


Temperaturen blir til tider høy i NRK sitt temporære HD-rom.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen