GUIDE: Her ser du Tippeligaen billigst
Guide

Her ser du Tippeligaen billigst

Flere aktører enn noen gang tidligere har fått rettighetene til å sende Tippeligakampene, noe som gjør at du også får større valgfrihet når det gjelder hvilken måte du ønsker å følge ditt favorittlag på.
Får du full fotballdekning på TV-en, hvor gode er nettløsningene, og kan Tippeligaen på mobilen være like greit? Svarene får du her.
Kort om når kampene går
Årets utgave av Tippeligaen inneholder 16 lag, to flere enn i fjor. Over 240 kamper skal lagene kjempe om seriemesterskap, Europacup-plasser, og selvsagt forsøke å komme helskinnet igjennom sesongen med æren i behold – og fornyet plass i Tippeligaen neste sesong.
Hver Tippeliga-runde er fordelt slik at det går én kamp på lørdag klokken 20.00, fem kamper på søndag klokken 18.00, og én søndagskamp klokken 20.00. Runden avsluttes med mandagskampen klokken 19.00. Noen kamper kan bli flyttet til andre dager i løpet av sesongen.
Tippeligaen 2009 - sendinger
  Lørdag Søndag kl.18.00 Søndag kl. 20.00 Mandag TV Nett Mobil
NRK ja - - - ja - -
TV2 - - ja - ja - -
TV2 Zebra - - - ja ja - -
TV2 Sport - ja - - ja - -
Altibox ja* ja ja* ja* ja - -
TV2 Sumo ja ja ja ja - ja -
Nettavisen/
A-pressen/
Edda Media/
Dagbladet
ja** ja** ja** ja** - ja -
VG Nett ja ja ja ja - ja -
Media Norge/
Polaris Media
ja ja ja ja - ja -
TV2 Mobil ja** ja** ja** ja** - - ja
 
*= Altibox viser også kampene som sendes på NRK, TV2 og TV2 Zebra (kommentatorer fra Fotball Media etter ønske) **= kun høydepunkter og scoringer via TV2 Sumo.

 
Tippeligaen 2009 - Priser
  Høydepunkter Per runde Per måned Årsabonnement
NRK - - - fritt tilgjengelig
TV2 - - - fritt tilgjengelig
TV2 Zebra - - - fritt tilgjengelig
TV2 Sport - - 159 kr. (totalpris 1908 kr./år)
Altibox - - - fritt tilgjengelig
for Lyse Altibox-kunder
TV2 Sumo (gratis) 99 kr. /uke 159 kr. 1.434 kr. (12 mnd. binding)
Nettavisen/
A-pressen/
Edda Media/
Dagbladet
(gratis) -* -* -*
VG Nett 39 kr. 99 kr.** 129 kr. ** 999 kr. **
Media Norge/
Polaris Media
39 kr. 99 kr.** 129 kr. ** 999 kr.**
TV2 Mobil 9 kr./scoring*** - 59 kr.*** (totalpris 708 kr./år)

*= repriser av høydepunkter, for LIVE-dekning se priser for TV2 Sumo. **= Ordniærpris (se kampanjepris nedenfor). ***=kun videoklipp, ikke LIVE.

Kampanjepriser
Flere av nettsidene har kampanjetilbud i forbindelse med oppstart av Tippeligaen 2009. Om du for eksempel skal ha et helt års abonnement vil du få bedre pris om du binder deg til tjenesten i et år. TV2 Sumo har nedsatte priser ved binding av abonnement over tid. Om du binder deg for seks måneder, får du første måned til en krone. Binder du deg for tolv måneder, betaler du en krone per måned, de første tre månedene.

VG, Media Norge og Polaris Media har også kampanje på de forskjellige abonnementene, der du vil få Rundebilletten til 59 kroner (ordinærpris 99 kroner *), Månedsabonnement for 89 kroner (ordinærpris 129 kroner) og Årsabonnement til 499 kroner (ordinær pris 999 kroner)
* VG har i egen tapsforsikring på Rundebilletten.
Fotball på TV
NRK viser denne sesongen lørdagskampen, mens TV2 fortsatt sitter på rettighetene til hovedkampen som vises på søndager. Mandagskampen vises på TV2 Zebra. Det blir altså tre kamper hver runde som går på ”fri TV” – altså som du slipper å betale ekstra for i forhold til din standard programpakke på TV.
Det lå lenge an til at Altibox (Lyse) ville bli den eneste aktøren som skulle sende de fem søndagskampene klokken 18:00. Seks dager før avspark fikk imidlertid TV2s betalingskanal TV2 Sport også lov til å vise disse kampene, etter at forhandlingene med Fotball Media AS gikk i boks. Det betyr at TV2 – inklusive TV2 Sport – viser sju av åtte Tippeligakamper hver runde på TV.
TV2
Kanalen vil altså sende samtlige av kampene på søndager, samt mandagskampen, slik at sendingsskjemaet til TV2 blir nokså likt fjorårets tilbud – med unntak av lørdagskampen. Sendingene vil by på TV2s egne kommentatorer, innslag før og etter kampen, samt en bedre seeropplevelse på selve kampene enn tidligere, takket være enda fyldigere produksjon av TV-bilder.
Kampene som blir vist på TV2 Sport vil bli produsert med fem kameraer, som er en forbedring i forhold til de tre som ble benyttet i fjorårets sendinger. TV2s hovedkamp på søndag, som starter 20.00, vil ha en bedre kvalitet enn de andre søndagskampene til kanalen. Her benyttes nemlig inntil 15 kameraer på kampen. Det samme vil gjelde for mandagskampen på TV2 Zebra.
TV2 bruker egne profilerte kommentatorer. Tippeligakampene som vises på TV2-kanalene kommenteres av Øyvind Alsaker, Nils Johan Semb, Morten Langli, Kjell Roar Kaasa, Andreas Stien-Leenderts, Magnar Kvalvik, Asbjørn Myhre, Magnus Sveen, Petter Myhre, Tor Hammerø, og Frode Marti (ny). Frode Olsen vil være "back-up"-kommentator ved sykdom etc. I studio vil TV2 bruke kjente navn som Bengt Eriksen, Jahn Ivar "Mini" Jakobsen, og nevnte Frode Olsen og Petter Myhre. Andre medarbeidere i TV2s Tippeligateam er Ivar Hoff, Bjørn Johansen, Kjell Sverre Hansen Wold, og den tidligere Start- og RBK-spilleren Tore André "Totto" Dahlum - som alle i hovedsak vil jobbe med Arena Fotball Xtra.

(Artikkelen fortsettes.)
 
NRK
Statskanalen er på banen igjen, og starter med å sende åpningskampen i årets Tippeliga. NRK vil sende og produsere lørdagskampen hver runde, med egne kommentatorer og innslag før og etter kampen.
Lørdagskampene vil bli en komplett egenproduksjon fra NRK. Kanalen vil benytte eget utstyr både i form av produksjon og distribusjon av kampen. NRK er pålagt å produsere kampene med minimum ti kameraer, men vil benytte seg av opptil 13 kameraer. Bildene er NRK pålagt å dele med web-TV-aktørene.
Har du savnet Arne Scheie som kommentator i Tippeligaen, kan du glede deg over at NRK har fått rettighetene til lørdagskampen. Scheie får følge av Christian Nilssen og Andreas Stabrun Smith som hovedkommentatorer på statskanalen. De tidligere landslagsspillerne Karl Petter Løken og Hallvar Thoresen stiller som ekspertkommentatorer.
Lyse Altibox
Lyse var i utgangspunktet alene som å sende de fem kampene på søndagene, men som nevnt vil også TV2 Sport vise disse søndagskampene. Altibox er en IP-TV-løsning, som benytter fiber som overføring.
Teknofil.no har allerede hatt en sniktitt på Altibox sin fotballøsning, som til forskjell fra TV2 Sport, gi deg muligheten til å se alle fem kampene live samtidig i en interaktiv kanal. I tillegg til denne muligheten tilbyr Altibox deg live kampresultater, tabellsituasjon og terminlister rett på skjermen. Produksjonskvaliteten på Altibox vil være den samme som TV2 Sport, da OB-Team leverer produksjonen av kampene.
Lyse Altibox bruker kommentatorene til Fotball Media, som ifølge VG Nett er Jan Erik Aalbu, Espen Ween, Stein Mortensholm, Jørn Sundby, Kasper Wikestad, Tor Idar Aune, Espen Tvedt, og Kjartan Salvesen. Ekspertpanelet består av Eli Landsem, Sture Fladmark, Håvard Lunde, Bjørn Hansen, og Tom Henning Hovi.

(Artikkelen fortsettes.)
 
OB-TEAM
Sendingene du ser på TV2 og Altibox, og på web-TV, blir produsert og laget av OB-Team. Selskapet har i mange år hatt ansvar for produksjonen til TV2, og har derfor god erfaring med fotballproduksjon.
Av de åtte kampene som en serierunde i Tippeligaen består av, vil OB Team ha ansvar for å produsere syv av dem. Den siste kampen vil NRK som nevnt produsere og sende selv. Sendingen OB-Team produserer vil også bli vist via internett og mobil. OB-Team sier til Teknofil.no at de stiller med en såkalte ”host”-kommentatorer til kampene, som VG Nett kommer til å bruke – og som de andre webaktørene også står fritt til å bruke. Selskapet Fotball Media står for disse kommentatorene. 
Fotball via internett
Årets Tippeliga vil også fult og helt være tilgjengelig via internett, i tilegg til å bli sendt via TV og mobilnettet. Årets utvalg er bredere enn noen gang, og i tilegg til TV2 Sumo, finner vi blant andre VG og Aftenposten.
Fotballkampene vil bli streamet live hos de forskjellige nettstedene, med forskjellige tilleggstjenester som for eksempel pausefunksjon, egen Chat, og scoringsvarsel og høydepunkter fra de resterende kampene.
TV2 Sumo
TV2 Sport på nett – under navnet TV2 Sumo – var først ute med direktesendt tippeligafotball i Norge. I år har de utvidet spekteret i form av ekstra muligheter og tjenester. Da privatlandskampen mellom Tyskland og Norge ble vist på TV2 Sumo, var kapasiteten fordelt per tilbyder. Med fulle ”stadionseksjoner”, og mange kunder som ikke fikk sett kampen, fikk samarbeidspartnerne øynene opp for at det var et behov for økt kapasitet.
- Vi tviler på at vi får behov for ”stadion” igjen. Men for å være ærlig; det kan bli fullt. Vi har fokus på at folk får se kampen, og opplever vår tjeneste som veldig stabil og trygg, sier Helge Høybråten, som er ansvarlig for TV2 Sumo, til Teknofil.no.
Høybråten sier at de vil også by på en rekke tilleggstjenester, deriblant en utbedret versjon av fotball-chatten hvor du også kan snakke i private ”rom” med dine venner. Du vil også få lagoppstillinger, scoringer og høydepunkter fra andre kamper på søndager, da fem kamper går samtidig. En annen tjeneste kalt ”Min Fotball” blir også snart tilgjengelig.
- Med Min Fotball kan du dele fotballivet ditt med andre, i form av videoer og chat for eksempel. Det blir litt som Facebook på ”fotball-steroider”, sier Høybråten.
Sendingene på TV2 Sumo er basert på Microsofts tjeneste Silverlight (se faktaboks høyre side).
Tippeligakampene som vises på TV2 Sumo kommenteres av Øyvind Alsaker, Nils Johan Semb, Morten Langli, Kjell Roar Kaasa, Andreas Stien-Leenderts, Magnar Kvalvik, Asbjørn Myhre, Magnus Sveen, Petter Myhre, og Tor Hammerø.

Vil du være med i konkurransen om å vinne ukesbilletter til TV2 Sumo? Klikk her

(Artikkelen fortsettes.)

 
Nettavisen og ”Alt om fotball”
I siste liten før seriestart ble TV2 enige med Nettavisen, A-pressen og Edda Media om tjenesten Alt om fotball. Den innebærer at dersom du følger Tippeligaen på Nettavisens Live-senter, eller andre Live-sentre hos A-pressen- og Edda Medias lokalaviser på nett, får du tilgang til videoklipp fra TV2 Sumo. Dagbladet har også sikret seg den samme avtalen.
Alle detaljer er ennå ikke klare, men etter det Teknofil.no erfarer må du registrere deg som bruker for å få tilgang til repriser av scoringer og høydepunkter. I første omgang vil dette være gratis, men det er ikke bestemt om du etter hvert må betale for dette. Brukerne oppfordres imidlertid til å kjøpe TV2 Sumo-abonnement dersom de vil se hele fotballkamper.

VG Nett
På VG Nett får du også sett Tippeligafotball i år. Her vil du kunne velge mellom å abonnere på høydepunkter, enkeltkamper, hele runder, eller full tilgang til alle kamper og høydepunkter. Ved kjøp av en enkelt Tippeligarunde får du også tapsforsikring – som gir deg gratis tilgang til neste runde dersom favorittlaget ditt taper. Velg lag med omhu.
Sendingene som vises på VG Nett blir også produsert av OB-Team, og vil inneholde kommentator, intervju med spillere og andre relaterte innslag. VG Netts fotballtjeneste vil være basert på Move-plattformen (se faktaboks til høyre for mer informasjon.)
VG Nett bruker Fotball Medias kommentatorer, som altså er Jan Erik Aalbu, Espen Ween, Stein Mortensholm, Jørn Sundby, Kasper Wikestad, Tor Idar Aune, Espen Tvedt, og Kjartan Salvesen. Ekspertpanelet består av Eli Landsem, Sture Fladmark, Håvard Lunde, Bjørn Hansen, og Tom Henning Hovi.
Media Norge og Polaris Media
De to regionale avisnettverkene Media Norge og Polaris Media vil også sende fotball fra Tippeligaen. Aftenposten, Fædrelandsvennen, Bergens Tidene og Stavanger Aftenblad – alle tilhørende Media Norge – tilbyr sine tjenester på deres respektive nettsider. Det samme gjør Adresseavisen og Harstad Tidene – tilknyttet Polaris Media.
Felles for disse tjenestene er at OB-Team står bak produksjonen av TV-bildene, og er basert på Move-plattformen. Prisene er identiske med VG, med unntak av prisgarantien dersom du kjøper enkeltrunder.
Fotball Medias kommentatorer er Jan Erik Aalbu, Espen Ween, Stein Mortensholm, Jørn Sundby, Kasper Wikestad, Tor Idar Aune, Espen Tvedt, og Kjartan Salvesen. Ekspertpanelet består av Eli Landsem, Sture Fladmark, Håvard Lunde, Bjørn Hansen, og Tom Henning Hovi. Polaris Media bruker de samme kommentatorene.
I tillegg gir regionsavisene deg muligheten til å velge en ”partisk” kommentator. Geir Arne Selvær kommenterer Viking, Jarle Børrestad kommenterer Start, og Branns kamper dekker Erik Havøy. Ørjan Larsen kommenterer Tromsøs kamper, mens Petter Rasmus og forsvarslegende Rune Bratseth ifølge Adresseavisa kommenterer Rosenborg. Sannsynligvis vil dette kun gjelde hjemmekampene til de respektive lag.

 
Tippeligaen 2009 - Kommentatorer
Aktør Kommentatorer
TV2 Øyvind Alsaker, Nils Johan Semb, Morten Langli, Kjell Roar Kaasa, Andreas Stien-Leenderts, Magnar Kvalvik, Asbjørn Myhre, Magnus Sveen, Petter Myhre, Tor Hammerø og Frode Marti.
NRK Arne Scheie, Christian Nilssen, Andreas Stabrun Smith, Karl Petter Løken, Hallvar Thoresen.
Fotball Media Jan Erik Aalbu, Espen Ween, Stein Mortensholm, Jørn Sundby, Kasper Wikestad, Tor Idar Aune, Espen Tvedt, og Kjartan Salvesen.
Media Norge/Polaris Media (ekstra)* Geir Arne Selvær, Jarle Børrestad, Erik Havøy, Ørjan Larsen, Petter Rasmus, Rune Bratseth.

*=Media Norge/Polaris Media bruker Fotball Medias kommentatorer, men har egne "partiske" kommentatorer med lokal forankring som en tilleggstjeneste.

 
Fotball på mobil
TV2 kjøpte "i forståelse med Telenor", rettighetene til å vise Tippeligaen på mobil. Ifølge operatøren er "ingen avtaler signert", og de vil derfor ikke kommentere saken nærmere. TV2 gir deg imidlertid muligheten til å abonnere på høydepunkter/scoringer på din mobil. Vel å merke er det ikke en livestreamet sending - scoringene får du se et par minutter i etterkant. TV2 tilbyr også tjenesten Pling, som er et gratis scoringsvarsel. Meldingen du får på mobilen inneholder en link, slik at du kan se videoen med scoringen dersom du trykker på den.

Det koster ni kroner å se en scoring via Pling, men dersom du benytter deg av tjenesten hyppig, kan du tegne et månedsabonnement som koster 59 kroner per måned. TV2 utvikler også mobilapplikasjoner til blant annet Iphone, som vil gjøre det enkelt å følge favorittlaget ditt på mobilen.
- Vi jobber med å lage en widget-basert tjeneste for Iphone, slik at du lett kan gå inn på din mobil og se scoringene via et eget program på mobilen. Denne tjenesten er ikke klar ennå, men vil komme til både Iphone og andre mobilmerker, forteller Nils Andreas Borhaug i TV2.
Bredere Fotballdekning
Med ordningen som er på plass for Tippeligaen denne sesongen, ligger alt til rette for at du skal få sett mye norsk fotball på din foretrukne plattform. Du får altså tre kamper ”gratis” på TV-en, og har muligheten til å betale en liten sum for å få med deg de resterende kampene på nett eller på TV2 Sport.
Det blir interessant å se om det norske fotballpublikumet omfavner de mange mulighetene for interaktivitet som blir enda mer tilgjengelig på nett. Dette vil i så fall kunne gi et løft til web-TV generelt.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen