Her ryker 47 milliarder kroner

Fredag annonserte den finske mobilkjempen Nokia at de skal jobbe tettere sammen med den amerikanske IT-kjempen Microsoft.

Nokia har fram til avtalen basert seg på sitt egenutviklede operativsystem Symbian, men denne har vært en stor skuffelse sammenlignet med suksessen som konkurrentene Apple og Google har opplevd med sine systemer IOS og Android. Med den nye avtalen endrer Nokia nå dette slik at Symbian får status som en «franchiseplattform». Det tette samarbeidet innebærer også at Microsofts søketjeneste Bing blir fast søk på Nokias telefoner.

- Samarbeidet består i at Nokia skal benytte Microsofts operativsystem for mobiltelefoner Windows Phone 7 som plattform for sine fremtidige smarttelefoner. Nokia skal fortsatt benytte operativsystemet Symbian for mindre avanserte mobiltelefoner - sier i hvert fall Nokia selv. Enkelte analytikere mener det bare er et tidsspørsmål før Nokia dropper Symbian i sin helhet. Nokia fastholder på sin side at det skal produseres 150 millioner Symbian-telefoner de nærmeste årene, sier Varog Kervarec, Fagredaktør Inside Telecom, til NA24.

Samarbeidet er en del av den nye planen til den nye kanadiske toppsjefen i Nokia, Stephen Elop. Det første han gjorde da han tok over toppjobben, var å sette i gang en større gjennomgang av selskapet. Elop er den første ikke-finne som leder Nokia, og han har tidligere jobbet i nettopp Microsoft.

- Nokia-sjef Stephen Elop har for øvrig sagt at kampen sto mellom Googles Android og Microsofts Windows-løsning, og at Nokia ble kurtisert av begge. Microsoft skal ha lagt milliarder av kroner på bordet for å lande en avtale, skjønt hva som ligger i akkurat dette er noe uklart, sier Kervarec.

Du vil ikke merke endring
Når det gjelder personer som har Nokia-telefon i dag er det neppe slik at de vil merke noe til samarbeidet med det første.

- Det er ingenting som tyder på det. Det enorme antallet Nokia-telefoner som er i omløp verden over vil ikke slutte å fungere som følge av denne avtalen :) Og Nokia understreker altså at Symbian skal leve parallelt med Windows Phone 7.

Men brukerne vil kunne merke endringen på Nokias butikk.

- Det diskuteres også hvilken betydning dette vil få for Ovi Store, altså Nokias innholdsbutikk. Ovi Store skal i fremtiden slås sammen med Microsoft Marketplace, noe som - ifølge aktørene selv - skal skape nye muligheter, ikke minst for applikasjonsutviklerne. Analytikere finner denne delen av avtalen noe besynderlig, ettersom Nokia de siste månedene har rapportert å få fart på trafikken i butikken sin, noe de lenge har slitt med å få til, sier Varog Kervarec.

Aksjekollaps
Kort tid etter at avtalen ble annonsert stupte da også aksjen med nesten ti prosent. Fallet har så bare eskalert ytterligere, noe som har medført at over 20 prosent av selskapets verdi har forduftet.

Da børsen i Helsingfors stengte torsdag i forrige uke hadde sto kursen i 8,16 euro, noe som ga Nokia en markedsverdi på 239,4 milliarder kroner.

Tirsdag ettermiddag handles kursen til kun 6,56 euro, noe som priser selskapet til 192,4 milliarder kroner.

På i underkant av tre børsdager har markedsverdien dermed stupt med svimlende 47 milliarder kroner.

Her kan du følge Nokia-aksjen

Microsoft har imidlertid ikke oppnådd den samme nedturen på børsen, noe som kan peke på at investorene mener amerikanerne er avtalens vinnere.

- Det er uenighet omkring dette, men de fleste kommentatorene mener Microsoft er den store seierherren her. Nokias aksjeutvikling de siste par dagene reflekterer dette. Dog er ekspertene innbyrdes uenig i hvordan dette vil slå ut for selskapene, så her er uenigheten stor. Et interessant trekk er at mange mener Microsoft kommer best ut av det, noen mener begge gjør klokt i samarbeidet, mens ingen ser ut til å omtale dette som en seier for Nokia på bekostning av Microsoft, sier Varog Kervarec til NA24.

Kan ha blitt tatt på senga
Mandag ble Nokia rammet av analytikernes vrede. Flere finanshus nedgraderte både anbefalingene sine og kursmålene på aksjen.

Mange av disse har ytret bekymring om at det vil ta Nokia opptil flere år å få utviklet en Windows-basert telefon, som er i stand til å ta opp konkurransen. I løpet av denne tiden regner de da med at Apple og Google vil stjele ytterligere markedsandeler.

Ifølge Thomson Reuters har10 meklerhus nå salgsanbefaling, syv anbefaler kjøp mens 16 har en nøytral tilnærming til Nokia-aksjen.

Kervarec mener at nyheten kan ha tatt noen på senga.

- Historisk sett har Nokia betraktet Microsoft som sin verste konkurrent. For eksperter som har fulgt selskapene i mange år, vil dette faktum bidra til å forsterke sjokkeffekten av nyheten - kanskje dit hen at de blingser litt når de helt innledningsvis skal analysere ringvirkningene, mener han.

- Begge selskaper har slitt i kampen mot Google og Apple, og Microsofts andel i det globale smartmobilmarkedet har vært synkende. Microsoft Marketplace er heller ikke noe å rope hurra for, løsningen fremstår som en pingle i rekken av ulike «App Stores» som produsentene har utarbeidet. At Microsoft Marketplace ennå ikke er oppe og står i Norge, er et godt og grelt eksempel på hvor akterutseilt selskapet her er, sier Kervarec. Kampen står heretter mellom tre ulike løsninger, sier Nokia-sjef Elop. Det tror jeg han har helt rett i - så vil tiden vise hvem som seirer, sier Kervarec.

(NA24)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen