REFLEKSJON: Her lages Nordens første 3D-sending
Refleksjon

Her lages Nordens første 3D-sending

Vi var ringside da Viasat skrev TV-historie.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Flere benket seg foran TV-skjermen sist tirsdag for å se om Ståle Solbakkens FCK kunne hamle opp med Chelsea. Viasat skrev med denne kampen seg inn i historiebøkene med Nordens første direktesendte 3D-produksjon.

Vi tok turen til København for å se nærmere på hva som kreves for at fotballkampen skal nå våre stuer i tre dimensjoner.

Krevende produksjon

Parken er sentrum for den store begivenheten, og inne på selve stadion er det i alt 18 kameraer plassert rundt om, både høyt og lavt. Fire av disse kameraene skal forevige kampen i 3D.

Kameraet på langsiden
Kameraet på langsiden

De bruker to typer 3D-kameraer for å lage kveldens kamp. To av kamerariggene er plassert på den ene langsiden, en på det øverste planet og en på den nederste. Disse består av to kameraer som er montert på et avansert skinnesystem og står helt parallelt ved siden av hverandre. De to andre kameraene som står plassert på kortsidene, og har et helt annet oppsett. Siden de står nærmere enn de to på langsiden, er kameraene montert slik at det ene står i normalposisjon, mens det andre er montert loddrett i fremkant (se film). Dette fordi vinkelen på nærbildene disse skal ta ville blitt vanskeligere å få til dersom kameraene var plassert parallelt, forklarer Viasat oss.

Kameraet på kortsiden
Kameraet på kortsiden

kameraet på kortsiden.

Vis større

kameraet på kortsiden.


Selv om det kun er fire kameraer som brukes til den ekstra dimensjonen, kreves det likevel like mange personer til dette, som de resterende 14 HD-kameraene. Ifølge Viasat er det totalt 200 TV-folk i sving for å gi oss kampen i både 2D og 3D live denne kvelden.

Flere av disse jobber med å føre signalene fra de forskjellige kameraposisjonene og ut til produksjonsbussene, som står ute på baksiden av stadion. Det fantes ingen konkrete tall på hvor mye kabel som trengtes, men som dere ser av bildet er det nok snakk om et betraktelig antall meter.

Svindyre busser

Et mylder av kabler samles på utsiden av stadion, og kobles til de forskjellige bussene som står parkert ute i et innesperret område. Kanskje ikke så rart, med tanke på at den samlede prislappen på disse ifølge Viasat er rundt 150 millioner danske kroner.

Inne i bussen
Inne i bussen

Viasat har hovedansvaret for produksjonen av kveldens kamp, men bussene kommer fra flere nasjoner. 3D-bussen har tatt turen fra Tyskland, HD-bussen er belgisk, men den siste er dansk og skal videreformidle opptakene som gjøres i studio. Dog produseres og sendes de norske studiosendingene fra Norge.

3D finjusteres manuelt

Plassen inne i bussene er begrenset, og teknikerne gjør den siste finpussen før kveldens kamp.

3D-bussen er delt i to, og i den ene delen foregår det manuelle digitale finjusteringen av vinkelen horisontalt fra kameraene. Dette er en krevende prosess, og det er en person per kamera som gjør denne operasjonen under kampens hete.

Forklaring på justering av kamera

Vis større

Forklaring på justering av kamera


Her gjøres siste finpuss
Her gjøres siste finpuss

Siden kameraene ikke kan bevege seg, må justeringen av vinklene i forhold til om objektet er nært eller langt unna gjøres manuelt. Kort forklart betyr det at om kameraene på langsiden skal filme noe som nærmere enn punktet de to kameraene justert for, må vinkelen på disse forflyttes horisontalt fra bussen (se video). Denne prosessen er krevende og ikke minst avgjørende for om vi får en god 3D-opplevelse.

Side om side

3D-bilder kan leveres på flere forskjellige måter. Viasats sending fra Champions League var av typen side by side. Oppløsningen du fikk på skjermen var 1080i, med en oppfriskningsrate på 50 Hz.

Kampen straks i gang

Vis større

Kampen straks i gang


For å se 3D må du derfor velge dette formatet på flatskjermen din dersom TV-en ikke oppdager dette automatisk. Når du velger rett format vil bildet se dobbelt og diffust ut.

Så du kampen mellom FCK og Chelsea i 3D? Hva syns du om kvaliteten og var opplevelsen bedre? Diskuter gjerne i forumet.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen