Her kan du studere på nett

På mange fag er det stor kamp om plassene. Dette medfører kanskje at du i år ikke kom inn på det studiet du egentlig ønsket. Heldigvis har nettet mange muligheter å by på.

Ikke alle har tid
Flere universiteter har nemlig sett at Internett er et ypperlig fora for å spre kunnskap. Det er spesielt amerikanske skoler som har oppdaget denne muligheten. Her i Norge er det flere fagområder som byr på gode muligheter til å diskutere fag, utveksle oppgaver og holde seg oppdatert på forelesninger gjennom programmet Classfronter eller It's Learning. Dessverre krever dette at du er oppmeldt i faget og dette medfører ofte obligatorisk oppmøte. Det er det ikke alle som har tid til. Hos NTNU jobber de hardt for å åpne opp for at alle og enhver kan få tilgang til universitetets undervisningsmateriale via nett. Men om du ikke kan vente så kan flere skoler i USA by på ypperlige måter å tilegne seg kunnskap via nett, akkurat når det passer deg.

Massachusetts Institute of Technology
Det anerkjente Massachusetts Intitute of Technology (MIT) er en av skolene som virkelig har satset på nett. De har over 1800 kurs lagt ut i sin helhet. På nettsiden www.ocw.mit.edu får du full tilgang til videoer og lydopptak av forelesninger, notater, oppgaver og utskrifter av foredrag. Om du for eksempel vil lære om revolusjonens historie har du mye stoff å ta tak i.


Lyst til å studere ved MIT i år?

Videoene som er lagt ut kan du enten laste ned til din egen maskin eller se på nettsiden Youtube. Alt materiale som ligger ute er fritt tilgjengelig og helt gratis. Det er slett ikke dårlig med tanke på at skolen tar seg betalt over 180000 norske kroner i året av sine studenter.

University of California
University of California, Berkeley har også en rekke fag på sin nettmeny. Dette er universitetet som stadig gjør nye bragder innen forskning på medisin og teknologi. Så hvis du sikter mot en Nobelpris i kjemi, så er dette muligens veien å gå. Mens MIT har lagt ut så og si alle sine kurs så har Berkeley valgt å kun legge ut noen utvalgte. Listen er derimot ikke kort. Her finner du kurs innen biologi, kjemi, ingeniør, IT, historie, geografi og psykologi. Så det bør være noen for en hver smak her.


Du vil få mye kunnskap fra UC Berkeley, selv om du ikke går gjennom denne porten.

Berkeley har lagt ut forelesningene fra kursene i MP3-format. På denne måten kan du enkelt ta et lite kurs med innføring i arkeologi mens du venter på bussen. Berkeley har også noen videoer de har lagt ut på Youtube.

Alt som ligger på nettet hos Berkeley er åpent for alle og finnes helt gratis på http://webcast.berkeley.edu.

Carnegie Mellon
Om du er glad i fysikk og kjemi så har Carnegie Mellon et veldig godt tilbud. På deres nettsider finner du godt organiserte kurs, virtuelt laboratorium og forklarende videoer. Dessverre er det ikke mange andre fag som er lagt ut med egne nettkurs hos Carnegie, men om du vil lære fransk så er du heldig. De har nemlig et fullt videokurs i både enkel og avansert fransk, så her er det bare å hoppe på. Hele deres tilbud på nett finner du på http://www.cmu.edu/oli.


Carnegie Mellon er kanskje stedet for deg i år.

Tufts University
Tufts University i Massachusetts har også en rekke kurs å by på. Her finner du stoff innenfor mange emner. Både jordbruk, medisin, filmproduksjon og forhold mellom mennesker og dyr står på menyen. Alle foredragene er lagt ut som slider og tekstdokumenter. Det finnes også en del deskriptive filmer med noen av kursene.

Alle kursene er lagt ut med åpen tilgang og er helt gratis. Du finner de på nettsiden http://ocw.tufts.edu.

Utah State University
Utah State University er kanskje det universitetet som har mest variasjon i sine nettkurs. Her finner du alt fra teatervitenskap, historie, elektroingeniør og spillutvikling. Hvor gode spillene blir etter en utdannelse via nettkurs er derimot en helt annen sak. Alle kursene er lagt ut i tekstdokumenter, så her er det ingen film å hvile øynene på.

Kursutvalget finner du på http://ocw.usu.edu.


Utah State har mye kunnskap å dele.

University of California
For de som hverken vil studere medisin eller historie, men derimot heller mot markeds- og handelsstudier, så har University of California, Irvine løsningen. De byr nemlig på en rekke kurs innen business. Blant annet kan du lære hvordan du bør starte din egen spa-salong.

Hele kursutvalget finner du på http://ocw.uci.edu.


Om du vil studere markedsføring har Irvine mye kunnskap å dele.

Kanskje ikke noe å sette på CV-en
Med dette utvalget skulle du være godt sikret for et spennende semester med mye påfyll av kunnskap. Du vil nok få lite nytte av noe av dette på CV-en, nettkurs uten eksamen pleier å få liten interesse hos arbeidsgivere. Men som en forberedelse for fremtidige studier, eller for litt ekstra påfyll for de studiene du er i gang med, så vil disse amerikanske universitetene gi deg mye hjelp på veien. Om interessen er stor nok så kan det jo kanskje hende at det blir et semester eller to i utlandet neste år.

Kilde: Howtosplitanatom.com.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen