Her får elevene gratis bærbar

Kunnskapsdepartementet er i full gang med kunnskapsløftet. Et av målene er å tilby alle elever ved videregående skoler gratis læremidler innen 2009, herunder vil også kunnskapsdepartementet at alle elever skal ha tilgang på bærbar PC.

Alfabetisk oversikt over fylkenes skole-PC tiltak finner du her.

Alle elever skal ha PC

I følge de nye læreplanene, etter innføringen av Kunnskapsløftet som ble lansert høsten 2006, ble det slått fast at alle elever ved norske videregående skoler skal få grunnleggende ferdigheter i bruk av digitale verktøy. Kunnskapsdepartementet har i den anledning åpnet for at norske skoler kan innføre bærbare PC-er som et obligatorisk verktøy for elevene. Målet er at alle norske elever og lærere skal disponere en PC innen 2009. Men Kunnskapsdepartementet har sagt klart i fra at utgiftene elevene allerede har i skolen ikke skal øke av den grunn.


Kunnskapsdepartementet vil at norske skoleelever skal ha tilgang til bærbar PC innen 2009.

Sparer inn på utstyr og bøker

Mange skoler har i den anledning gjort det obligatorisk for elever å anskaffe seg bærbar PC. De har da som grunnlag sagt at elevenes utgifter til andre læremidler, som ordbok, kladdebøker og annet utstyr, vil minke. En rekke fylker har planlagt gode tilbud for sine elever. Andre igjen har valgt å ikke innføre bærbar PC som obligatorisk verktøy for sine elever i det hele tatt.

Teknofil har sjekket hos alle fylkeskommunene, og funnet hva deres forskjellige planer er med henhold til bærbar PC for elever i videregående skoler. Her finner man store forskjeller over hele landet.

Gir elevene gratis bærbar
Østfold fylkeskommune er en av de som satser hardest på digital kompetanse hos sine elever. De startet med forsøksordninger allerede i 2005. I år vil de gi cirka 5000 elever bærbar PC uten at eleven må betale egenandel. De forventer å ha full dekning med gratis bærbare for alle elever på videregående innen 2009.

Alle elever får 4000 kroner

Andre fylkeskommuner satser også hardt på elevenes digitale kompetanse. Nordland fylkeskommune vil gjerne se at alle elever har egen bærbar PC, men her lar de elevene selv kjøpe PC. Fylkeskommunen støtter dette kjøpet med et engangsbeløp på 4000 kroner.

Atter igjen velger andre fylkeskommuner, blant annet Oslo å overlate dette til skolene selv og heller vente med en helhetlig plan for fylkeskommunen til neste år. I Sogn og Fjordane er det derimot ingen planer om å bruke bærbar PC på skolen.


Nordland gir alle elever ved videregående skoler 4000 kroner for å kjøpe bærbar.

Leie bærbar av skolen

Mange fylkeskommuner har inngått avtaler om at elevene får leie bærbar mot en årlig sum på cirka 820 kroner. 820 kroner er den minste summen lånekassen utbetaler som ikke-behovsprøvd stipend. Alle elever ved videregående skole har rett på dette stipendet. Men du må huske å bestille det hos lånekassen.

LES ALFABETISK OVERSIKT OVER FYLKENES LØSNINGER HER.

Kan ikke kreve mer
Kunnskapsdepartementet har slått fast at skoler som har bærbar som obligatorisk verktøy ikke kan kreve mer enn denne summen av elever i Vg2. Elever som begynner i videregående i år kan derimot risikere å betale en større sum første året. Kunnskapsdepartementet har også slått fast at elevene får beholde denne bærbare PC-en de leier etter endt utdannelse. Skolene tillater også at elevene kan anskaffe seg bærbar PC på egen hånd som kan brukes i undervisningen. Noen gir støtte til dette. Andre ikke.

Hva lønner seg egentlig da? Å eie eller leie?

Eie eller leie?
De fleste skolene satser på leie PC-er som i en vanlig butikk koster cirka 5000. Hvis du da betaler 820 kroner over tre år betyr dette at du får beholde PC-en for 2460 kroner. Dette er ikke en dårlig pris. Men du får da heller ikke verdens kraftigste PC. Du kan da velge å heller betale litt mer på egenhånd for en meget god bærbar. Spørsmålet er hvorvidt denne bærbare uansett vil måtte byttes ut etter tre år. Da er det kanskje bedre å holde seg til skolens tilbud, selv om det ikke gir den råeste pc-en. Men du sparer da penger.


Bør du slå til på fylkeskommunenes avtaler?

Spill-PC koster mye mer
Mange unge elever vil nok klage over disse bærbare PC-ene. Ungdom tar PC-ene i bruk for å gjøre mye rart. Lage film, redigere bilder og ikke minst spille spill. For en bærbar spill-PC må du investere i et kraftig skjermkort. Dette vil medføre en pris på oppimot 10.000 for den nye bærbare. Kanskje vel mye å investere i en skole-PC.

Privat bærbar kun til skolebruk
De fleste skolene har i tillegg utarbeidet kontrakter hvor elevene må skrive under på at PC-en, som benyttes i undervisningen, skal benyttes minimalt til privat formål. Dette gjelder både for leie PC-er og egen innkjøpte PC-er. Brudd på dette kan medføre juridiske problemer for skolen. Skolen må også forholde seg til skattemessige fordeler ved innkjøp av utstyr. Dette forutsetter maksimalt 5 prosent bruk av utstyret for private formål. At slik bruk er vanskelig å overvåke er en helt annen sak, men i prinsippet betyr det at du ikke vil ha stor nytte av en PC som er kraftigere enn det som forventes i undervisningen.


I prinsippet kan du ikke låne ut skolemaskinen til søsken eller andre.

Minimumskrav

Om du velger å gå til innkjøp av en egen bærbar PC, enten fordi du finner en billig, vil ha en bedre enn det skolen tilbyr, eller har en egen fra før, så er det viktig at denne oppfyller visse minimumskrav for at den kan benyttes i undervisningen. Dette minimumskravet gjelder kun ved de skoler som har innført obligatorisk bruk av bærbar, men er uansett nyttig å ha i mente om du ønsker å bruke den bærbare effektivt. Maskinene vil utstyres med nødvendig programvare fra fylkeskommunenes side.

Før du bestemmer deg om du skal gå til innkjøp av ny bærbar PC til barna bør du sjekke ut vår oversikt over hva din fylkeskommune har valgt å tilby deg og dine barn.

LES ALFABETISK OVERSIKT OVER FYLKENES LØSNINGER HER.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen