Her får du mobilt bredbånd i påska

Påskefjellet betyr for mange et avbrekk fra muligheten til å lese nyheter, sjekke e-post og rote rundt på internett. Rett og slett fordi man er på hytten. Men du trenger ikke være avskåret om du ikke vil. Både Telenor, Netcom og ICE tilbyr mobilt internett i bredbåndshastighet flere sentrale steder på fjellet, noe som kan gjøre årets påske litt mindre avskåret fra omverdenenen enn ellers.

Og det er lettere å bruke enn de fleste tror. For mens mange forbinder mobilt internett med kabelrot, høy datapris og mye bal for å installere systemet, er sannheten en annen.

Les mer om hvordan du setter opp mobilt internett på datamaskinen din >>>

Super-3G gir deg bredbåndsfart

Det som virkelig er nytt i år er de høye hastighetene og prisen. På få år har datahastigheten med mobilt bredbånd gått fra å være gjørmetrege GPRS-koblinger med 64 Kbps hastighet til dagens super-3G med 3,6 Mbps optimalt. Det siste tilsvarer hva du får på en billig bredbåndslinje. Samtidig har prisene på datatrafikk dalt kraftig, og både Telenor, Netcom og ICE har fastprisavtaler som gjør at du kan surfe ubegrenset for en fast sum hver måned.

Det enkleste for deg som kunde er å knytte et dataabonnement opp mot ditt eksisterende mobilabonnement. Dersom dette av forskjellige grunner ikke skulle la seg gjøre tilbyr alle operatørene dataordninger der du får tilsendt et modem du kobler til datamaskinen din via USB. ICE skiller seg også noe ut ved at operatøren benytter en annen form for teknologi enn Telenor og Netcom og derfor kun tilbyr løsninger med eget modem.

Her kan du se hvor de forskjellige operatørene har dekning og hvilke prisløsninger de tilbyr.

Telenor Mobilt Bredbånd

På disse feriestedene har Telenor super-3G:

Sør-Norge: Blefjell, Blefjellstue, Blestølen, Bøsetra, Eikedalen, Fagernes/Aurdal, Filefjell, Gaustablikk, Geilo, Gol, Gullsvikfjell/Høgevarde,Gålå, Hafjell, Haglebu/Sigdal, Hemsedal, Hol, Hovden, Kongsberg, Kvitfjell, Lifjell, Ljøsheim, Mesnali, Nesbyen, Norefjell, Norseter, Oppdal, Røldal, Røros, Sirdal, Sjusjøen, Skeikampen, Stryn, Tusten, Ustaoset, Uvdal, Valdres,Vassfjellet, Vierli, Vikersund, Voss, Vrådal og Ål.

Nord-Norge: Grong, Karasjok, Kautokeino, Longyearbyen, Meråker, Narvik og Narvikfjellet.

For å se komplett dekningsoversikt kan du sjekke Telenors egen dekningsoversikt >>

Som "storebror" i operatørmarkedet er det naturlig å forvente at Telenor er den operatøren med best dekning. Det er de og i vinterfjellet, men kun dersom du ønsker å koble abonnementet opp mot telefonen din. ICE, som er omtalt senere i artikkelen, har bedre dekning men bruker en annen teknologi som gjør det mer lettvint for mange å velge Telenor.

Telenor kan melde om at operatøren til påsken har dekning på 48 typiske vintersportsteder og feriedestinasjoner.

I tillegg har Telenor oppgradert 3G-nettet sitt på en rekke tettsteder, som blant annet Borre, Leirsund, Espeland, Hovden, Engelsviken, Tvedestrand, Lervik, Tjøme, Lakselv, Melbu, Tveit, Leknes, Sørreisa, Mosjøen, Volda, Stokmarknes og Båtsfjord.

(Foto: Telenor)
(Foto: Telenor)

Disse stedene kommer i tillegg til dekning i de fleste større byene i landet. Telenors totale dekning kan du finne på operatørens dekningskart.

Fri bruk på kvelden

Telenor har i tillegg senket prisene betraktelig siden de først kom med fastpristilbud på datanedlasting. For 499 kroner måneden kan du laste ned ubegrensete mengder med data, uavhengig av tid på døgnet og sted.

Om du kun planlegger å bruke internett sporadisk, tilbyr operatøren et billigere abonnement til 119 kroner per måned mer begrenset abonnement som lar deg surfe gratis i helgene og på hverdager fra kl 17 på kvelden til kl 07 om morgenen. Utenom disse tidspunktene koster det fem kroner per MB, med en maksimumspris på 50 kroner hver dag.

For deg som bruker nettet lite tilbyr Telenor abonnementet Litt bruk, som koster 69 kroner måneden. Dette koster fem kroner løpende for hver MB med en makspris på 75 kroner dagen.

Du kan se alle prisene på Telenors prissider >>

Kan du ikke bruke telefonen og trenger eget USB-modem kan dette skaffes utenom for 50 kroner ekstra hver måned.

Netcom Connect

På disse feriestedene har Netcom super-3G:

Sør-Norge: Trysil, Sjusjøen, Lillehammer, Øyer/Hafjell, Ringebu/Kvitfjell, Fagernes, Skeikampen, Beitostølen, Bykle, Sirdal, Meldal, Oppdal, Sigdal, Nore og Uvdal/Norefjell, Modum, Krødsherad, Gol, Hemsedal, Ål, Hol, Hemsedal, Nes.

For å se komplett dekningsoversikt kan du sjekke Netcoms egen dekningsoversikt >>

Netcom var først av operatørene med å lansere super-3G over HSDPA her til lands, men ligger like bak Telenor på dekning i påskefjellet. Operatøren har ikke dekning på feriestedene i Nord-Norge, og du må inn til Harstad, Tromsø, Bodø eller Hammerfest for å få super-3G med Netcom i nord.

(Foto: Netcom)
(Foto: Netcom)

Men selv om Netcom har dekning færre steder enn Telenor, er det fullt mulig å bruke super-3G fra operatøren en rekke kjente vintersportsteder. Både Hemsedal, Beitostølen, Trysil, Hafjell og Ål er dekket.

Prisene til Netcom er noe hyggeligere enn Telenor sine, og maksprisen er på 50 kroner dagen uansett hvor mye du surfer. Men planlegger du å surfe mye i lengre tid, som for eksempel i påskeferien, kan det være en idé å inngå et abonnement som gir delvis eller helt fast pris i måneden.

500 MB for 312 kroner

I likhet med Telenor tilbyr Netcom fri surfing for 499 kroner i måneden. Dersom du laster ned 500 MB eller mindre i måneden vil det lønne seg å gå for Connect Standard, som koster 312 kroner for opptil 500 MB. Deretter koster det fem kroner per MB. Laster du ned mindre enn 20 MB i måneden vil Connect Basic være mer ideelt, med en fastpris på 99 kroner måneden. Også her vil hver MB over grensen koste fem kroner.

Netcom har også en løsning for deg som trenger mobil tilkobling mest på kveldstid. Connect Fritid koster 99 kroner måneden, men gir deg fri surfing mellom klokken 1700 og 0800 på døgnet. Ellers koster det fem kroner per MB.

Netcom tilbyr USB-modem til alle kunder som ønsker Connect-løsninger, og prisene varierer fra 499 til 249 kroner avhengig av hvilket abonnement du velger.

Mer om Netcoms datapriser finner du på operatørens prissider >>

ICE Mobilt Bredbånd

På disse feriestedene har ICE super-3G:

ICE har dekning i 75 prosent av landet og dekker også mer obskure hytteområder som Ustaoset, Hakadal, Ål Skisenter, Vrådal skisenter, Vierli skisenter og Haus i Ytre Arna.

Mer informasjon om dekning og hvor god dekning du får med de forskjellige modemløsningene finner du på ICE egen dekningsoversikt >>

ICE er på mange måter outsideren i det norske telemarkedet, men er samtidig det beste alternativet for deg som bor utenfor de store hyttesentrene eller ønsker mobil bredbåndsdekning uansett hvor i landet du befinner deg. Ved å bruke CDMA-teknologi når ICE ut over langt større områder og dekker 75 prosent av landets areal.

(Foto: ICE)
(Foto: ICE)

Vel og merke er det noen haker. CDMA-teknologien er teoretisk sett ikke like rask på nedlasting som HSDPA, og er på papiret dermed en noe tregere løsning. Samtidig kan du ikke vente optimal dekning om du bruker det lille og hendige USB-modemet deres. Du er avhengig av å bruke et større og mer klumpete modem for å nå de høyeste hastighetene. Og dersom du befinner deg på et rimelig øde sted, vil det kunne være nødvendig med ekstern antenne for å få godt signal.

Oppdatert: Amobil kom i skade for å ikke ta hensyn til opplastinghastighet og latency i artikkelen. ICE opplyser at CDMA har langt bedre opplastingshastighet enn HSDPA, med teoretiske 1,8 Mbps i hastighet opp. Latency i CDMA er også dobbelt så raskt som i HSDPA, som sørger for en langt mer stabil tilkobling og gjør det lettere å bruke IP-telefon over mobilnettet.

I tillegg er det mulig å få kjøpt ICE-abonnement hos flere forhandlere. Du finner en liste for hvert tettsted på ICE sine hjemmesider eller du kan kjøpe det i ICE sin nettbutikk.

Kan ikke brukes med mobilen

En annen ulempe er at ICE krever et eget abonnement i tillegg til det mobilabonnentet du allerede har, og du kan ikke bruke mobilen din som modem.

Men at ICE frir til hyttefolket er det liten tvil om. Både priser og løsninger er lagt opp for personer som bruker mobilt internett med ujevne mellomrom, blant annet gjennom å tilby uketariff der du kun betaler for hver påbegynte uke. ICE tilbyr også hustelefonløsning for hytten der du viderekobler hustelefonen til hytteabonnementet ditt.

Prisene på ICE er delt opp i to kategorier: USB-modem og WLAN-modem.

Alle abonnement gir fri nedlasting av data.

Alle USB-modem har en etableringsavgift på 199 kroner. Deretter blir det mer komplisert. Standardabonnementet koster deg 399 kroner i måneden, pluss en engangsavgift for USB-modemet på 1495 kroner. Dersom du kan binde deg i 12 måneder, vil abonnementet Avtaletid sørge for at engangsavgiften blir 495 kroner.

Surf på ukebasis for 175 kroner

Det optimale for mange hyttebrukere er Ukesabonnement. Her betaler du kun 175 kroner for hver påbegynte uke du bruker abonnementet, men husk på etableringsavgift på 199 kroner og modempris på 1495 kroner.

Dersom det er flere maskiner som skal på nett kan det lønne seg å gå for et WLAN-abonnement. Da får du en trådløs ruter som kan kobles til flere maskiner med både kabel og trådløs tilkobling.

Abonnementene er helt lik USB-abonnementene på alle områder utenom periodepris og enganspris for modem. Modemet koster 1495 kroner med 12 måneders binding, eller 2495 uten, mens månedsprisen er satt til 449 kroner. Dersom du kun ønsker å surfe på ukebasis koster det 175 kroner per påbegynte uke.

ICE egne hjemmesider gir deg alle priser og avtalevilkår for abonnementene >>

God tur

Helt til slutt er det bare å håpe at rådene og guiden er til hjelp for deg på påsketuren, og det gjenstår kun å ønske en riktig god ferie!

(Kilde: Telenor, Netcom, ICE)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen