Her får du knallpris på mobilt bredbånd

Mange startet påskeferien allerede forrige helg, mens resten av oss må vente helt til skjærtorsdag før vi kan ta ferie – helligdagsarbeidende unntatt. Det er trolig nok av folk som likevel danner en baktropp opp til påskefjellet mot slutten av uka. Og særlig i påskeferien kan det være en stor fordel å ha et mobilt bredbåndsabonnement.
Siden forrige prissammenligning på mobilt bredbånd i vinterferien, har NetCom har økt grensene før hastighetsbegrensning på sine abonnement.
Dekning og hastighet
De tre største tilbyderne av mobilt bredbånd i Norge er Telenor, NetCom og Ice.net. Og hvis vi ser helt bort fra pris, har hver av dem særegne fordeler. Telenor har nylig oppgradert sine hastigheter til 7,2 Mbit/s (teoretisk) på en rekke steder, også populære reisemål i påsken. NetCom har oppgradert til 3G på en rekke utfartssteder i forbindelse med påsken, og har som kjent lansert 4G/LTE i Oslo for en stund siden. Ice.net skryter – med rette – av å ha den beste dekningen på mobilt bredbånd. Det skyldes at de bruker såkalt CDMA-teknologi som bruker lave frekvenser (det gir bedre dekningsgrad).
Men det er dekning- og hastigheter der du er som har betydning:
Både Tele2 og Chess, to av de sterkeste utfordrerne på mobilt bredbånd, benytter NetComs 3G-nett.

Surf så mye du orker
…blir litt misvisende når vi snakker om mobilt bredbånd. Samtlige tilbydere har nemlig anledning til å senke hastigheten din dersom du bruker mer enn en viss mengde datatrafikk. Men du kan allikevel surfe inntil 4-6 GB per måned med enkelte abonnement, og det holder som regel til normal surfing. I denne kategorien har du flere gode alternativer.
NetCom har nylig økt grensen før hastighetsbegrensning fra 4- til 6 GB per måned med abonnementet Hele Tiden. Prisen er stadig 249 kroner per måned, eller 298 kroner per måned ved kjøp med USB-modem. Det er særdeles positivt at grensen økes, og for de aller ivrigste brukerne av mobilt bredbånd kan den ekstra gigabyten du får hos NetCom i forhold til konkurrentene være avgjørende. Du kan også kjøpe en større datakvote på 99 kroner per GB dersom du når grensen. 4G/LTE koster 699 kroner per måned hos NetCom, men da får du mobilt bredbånd som kan sammenlignes med ADSL når det gjelder hastigheter.
Best på pris er imidlertid ikke NetCom. Tele2 tar 239 kroner per måned – altså en tikroning lavere enn blant andre NetCom –, men her får du kjøpt USB-modem til en krone uten å måtte betale en ekstra femtilapp i månedspris. Det er kjempebra, men samtidig får du en hastighetsbegrensning på kun 4 GB. Med Chess SurfKing kan du også surfe inntil 4 GB per måned for 249 kroner, og her er fordelen at du kan låne USB-modem gratis og helt uten bindingstid.
Hos Ice.net koster abonnementet Alltid 299 kroner per måned, med USB-modem til en krone og bindingstid på ett år inkludert. Her gjelder en struping av hastigheten ved ”unormalt høy bruk”, som tidligere har vært ansett å være rundt 5 GB. Det er altså på samme prisnivå som NetCom. Dyrest er Telenor der du betaler 299 kroner per måned for inntil 5 GB, men uten USB-modem. For modem og ett års bindingstid må du ut med ytterligere en femtilapp per måned, og da blir altså prisen 349 kroner per måned.

Hvilket av disse abonnementene som passer best for akkurat deg blir faktisk en individuell vurderingssak. Men dekning der du vil bruke ditt mobilt bredbånd oftest og ”strupegrense” burde nok spille en rolle i tillegg til de aktuelle prisplanene. Eksempelvis vet vi at Ice.net har best dekning til sjøs, samt at du også kan bruke ditt mobilt bredbåndsabonnement i Sverige og Danmark uten ekstra utgifter. Bor du i Oslo, kan det kanskje være fristende å få overlegne hastigheter i NetComs 4G-nett, dog til en langt høyere pris.
Kvelder, helger og på fritiden
De ovennevnte dyreste abonnementene på mobilt bredbånd passer ikke for alle. Men alle tilbyderne har flere alternativer å velge mellom. Det etter sigende mest populære abonnementskonseptet for mobilt bredbånd er det der du kan surfe tilnærmet ubegrenset inntil en satt grense, mellom et satt klokkeslett. Utenfor den allokerte tidsperioden må du derimot betale i nokså dyre dommer for datatrafikken.
I denne kategorien er Telenor Kveld&Helg, NetCom Fritid, Tele2 Fritid og Chess SurfQueen ganske jevngode. Det negative med alle disse abonnementene er altså at du betaler en løpende datapris for bruk utenfor det allokerte tidsrom (17-18 til 07-08). Det er imidlertid positivt at Tele2 ikke tar seg ekstra betalt for subsidiert USB-modem med bindingstid, mens Chess lar deg låne USB-modem i stedet for å kjøpe. Prisene varierer mellom 129-149 kroner uten USB-modem. Hos Telenor, og NetCom/Chess betaler du henholdsvis 199- og 178 kroner per måned ved kjøp av modem (ett års bindingstid). I og med at du får modemet uten ekstra ”straff” hos Tele2, kan prisjegerne spare i overkant av 800 kroner på et år på å velge Tele2 Fritid fremfor Telenor Kveld&Helg. Det samme regnestykket får vi med Chess SurfQueen + lån av USB-modem, og da har du heller ingen bindingstid.

Oppdatert: NetCom opplyser om at deres Fritid-abonnenter surfer uten ekstra kostnader utenfor det allokerte tidsrommet på "røde dager", altså fra og med skjærtorsdag til- og med 2. påskedag denne påsken.
Et alternativ til disse abonnementene er Ice.net Ofte. Da får du i stedet en gigabyte datatrafikk til 199 kroner per måned, og du kan surfe når som helst på dagen. Utover den inkluderte gigabyten betaler du imidlertid 2 kroner per MB, maksimalt 599 per måned. USB-modem kan kjøpes til 1 krone med bindingstid med Ice.net Ofte.

Litt bruk, omtrent unødvendig?
Enten har du behov for mobilt bredbånd, eller så har du det ikke. Flere av mobilt bredbåndstilbyderne har abonnement som gir deg kun 100 MB per måned, men dette er bedre egnet som en tilleggspakke til mobilabonnementet. Den minimale datamengden egner seg altså ikke så godt til surfing via PC-en.
For ”litt bruk” er det egentlig bare Tele2 og Telenor som har gunstige løsninger, med 500 MB til henholdsvis 89- og 99 kroner per måned. Hos Telenor må du imidlertid betale 148 kroner per måned det første året ved kjøp av USB-modem. Dette får du som en bonus ved binding til abonnementet hos Tele2.
Dersom du bare har behov for mobilt bredbånd en gang i blant – for eksempel i påskeferien – har du tre dugelige alternativer: Ice.net Uke, NetCom Mobilt Bredbånd Kontant eller å bruke mobilen din som modem. For det siste alternativet bør du i forkant sjekke hva det koster per megabyte, og eventuelt legge til en datapakke til ditt mobilabonnement. Ice.net Uke og NetCom Mobilt Bredbånd Kontant er dessverre å betrakte som nødløsninger på grunn av relativt høy pris.

Løp og kjøp
Så hvis du ennå ikke har skaffet deg mobilt bredbånd, slik en halv million nordmenn allerede har gjort, kan dette være et gunstig tidspunkt. Flere av tilbyderne gir deg også 2-3 måneder gratis bruk hvis du bestiller nå.
Dessuten er det et gunstig tidspunkt å anskaffe seg mobilt bredbånd fordi prisene har sunket betraktelig det siste året. Og konkurransen er hardere enn aldri før, fordi både Tele2 og Chess nå har bestemt seg for å satse skikkelig på mobilt bredbånd. Alt dette gjør deg som kunde til vinneren når du skal tegne et mobilt bredbåndsabonnement.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen