Slik fungerer systemet.
Slik fungerer systemet.

Her er trykkskjermen med taster

Slik ser skjermen ut med tastene aktivert. (Foto: Chris Harrison, Scott Hudson)
Slik ser skjermen ut med tastene aktivert. (Foto: Chris Harrison, Scott Hudson)
Den ser ut som en vanlig trykkskjerm. (Foto: Chris Harrison, Scott Hudson)
Den ser ut som en vanlig trykkskjerm. (Foto: Chris Harrison, Scott Hudson)

Trykkskjermtelefoner har blitt umåtelig populære de siste par årene. Men det er en kjennsgjerning at ikoner på en skjerm ikke kan erstatte vanlige taster fullt og helt, blant annet fordi du er nødt til å fokusere blikket på skjermen når du skal trykke.

Dette har forskere ved det amerikanske Carnegie Mellon University satt seg fore å løse. De har enkelt og greit laget en trykkskjerm med taster.

Tastene popper frem

Konseptet er ikke at tastene er en konstant del av skjermen, men at de popper frem når du har behov for dem. For å få til dette har forskerne lagt et ekstra lag med gjennomsiktig lateks over skjemen. Når det er behov for fysiske taster fylles rom i latekslaget med luft. Disse luftlommene, eller boblene på skjermen om du vil, kan være både humper og dumper i overflaten.

Når du ikke har behov for tastene er skjermen helt flat som en vanlig trykkskjerm. Skjermen som er brukt er ikke en vanlig trykkskjerm, men registrerer berøring ved hjelp av infrarødt lys, ikke helt ulikt teknologien som ble brukt i den lille trykkskjermtelefonen Neonode N2. Kameraer under skjermens overflate registrerer brudd i det infrarøde lyset, og gjør flertrykk mulig.

Skjermbildet er egentlig et prosjektørbilde som prosjiseres fra baksiden av skjermen. Dette gjør at bildet på skjermen kan følge den fysiske formen den har.

Først og fremst for biler

Teknologien ser forskerne for seg at kan dukke opp i dashbord på biler, hvor det er viktig at du kan trykke uten å ta fokus vekk fra veien. Å ha systemet i en bil er også det mest praktiske, da det er avhengig av trykkluft. Luftpumper får enkelt og greit ikke plass i en mobiltelefon.

En av utviklerne, Chris Harrison, sier til Technology Review at han ser for seg at man kan løse problemet ved å heller benytte seg av en ballong og en vanlig elektromotor for å utstyre mobiltelefoner med denne typen skjerm.

Du kan se en video av systemet hos Technology Review.

(Kilde: technologyreview.com)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen