Her er Symbian-utfordreren

Denne Linux-mobilen koster under 100 dollar.
Denne Linux-mobilen koster under 100 dollar.

Symbian kan få en arg konkurrent i Linux, tror analyseselskapet ABI Research. I dag har operativsystemet Symbian et voldsomt forsprang til alle sine konkurrenter, med en markedsandel på 75 prosent i smarttelefonmarkedet, ifølge Gartners tall for andre kvartal 2007.

Linux kan imidlertid vise seg å bli en sterk utforderer. Ikke bare kan operativsystemet parkere Windows Mobile, men også spise store andeler av Symbians andeler.

– Kan destabilisere

ABI-analytiker Stuart Carlaw sier at Linux har en evne til å destabilisere smarttelefonmarkedet siden dette operativsystemet ikke trenger samme utviklerbase som Windows Mobile og Symbian.

At giganten Google og mange andre store selskaper støtter den nye Linux-plattformen Android hjelper også operativsystemet med å få fotfeste. Det kan også se ut til at Nokia vil ha en bit av Linux-kaken, ettersom selskapet nettopp har kjøpt mobil-Linux-selskapet Trolltech.

Billige telefoner

Mobilprodusenter som ønsker å bruke Linux trenger dessuten ikke å betale dyre lisenser for operativsystemet. Dermed kan smarttelefoner med Linux bli vesentlig billigere enn Symbian- og Windows-telefoner.

Ett eksempel på dette er Openmoko Neo1973, som er en avansert Linux-telefon til omtrent 2000 kroner. I tillegg har Purple Labs nettopp presentert Purple Magic, en enkel Linux-mobil med 3G og videotelefoni til under 600 kroner.

(Kilder: Informationweek.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen