Marcus Sæthershagen, teknisk sjef for The Gathering, griper med pekefingeren rundt den lille kabelen som all trafikken går igjennom.

Her er supernettet

Hardware/Hamar: Det kan være vanskelig å fatte. Den lille gule kabelen som Marcus Sæthershagen, Teknisk sjef på The Gathering, griper rundt med pekefingeren er den all internettrafikken går igjennom.

Vi befinner oss i Vikingskipet, på Norges største og verdens nest største, dataparty. 5200 frelste er koblet til omverdene via en linje på ikke mindre enn 100 gigabit, hvert eneste sekund.

Et slik tall kan fort minste tilhørighet. For å sette det i nærere sammenheng kan vi trekke frem et par eksempler. Det trådløse nettverket hjemme hos deg har typisk en ytelse mellom 10 og 300 megabit. I veggen hjemme hos deg har du kanskje bare mellom 1 og 20 megabit. Dette er altså mega, på The Gathering er det snakk om "giga".

Først i verden

Gunnar Edwin Crawford, Senior foretningsutvikler i Alibox
Gunnar Edwin Crawford, Senior foretningsutvikler i Alibox

– Deltagerne er jo ikke i nærheten av å bruke hele kapasiteten, men det er gøy å gjøre dette allikevel sier en engasjert Gunnar Edwin Crawford, Senior foretningsutvikler i Altibox.

Det er Altibox som leverer nettlinjen, og Cisco som står for mye av utstyret.

– Det er første gang i verden at en så kraftig nettlinje blir tilgjengelig til brukerne. Vi har prøvd å finne andre som har levert så høye hastigheter, uten å finne noe annet enn enkelte selskaper som har 100 Gbit internt.

– Det ligger naturlig nok veldig mye prestisje i dette, og her leverer vi til de som trolig er de mest kritiske brukerne. Nettet kan rett og slett ikke gå ned konstaterer Crawford.

Solid utstyrt

Vi blir vist rundt blant utstyret av både Marcus og Daniel Husand, Nettsjefen på The Gathering. De to prater i vei om begreper som har lagt over hodet for de fleste. Det er uansett ikke tvil om dette kan de, det hele er i trygge hender. Marcus har hatt jobben som Teknisk sjef de 5-6 siste årene.

Ikke bare blir verdens kraftigste nettlinje benyttet, de 5200 deltagerne sitter også på et IPV6-nett.

– Vi kjører native IPV6 i hele hallen. Har du utstyr som støtter dette, får du IPV6-adresse. forteller Marcus.

Videre blir vi fortalt at hele nettverket er redundant. En kabel kan ryke, men man blir da forsynt med nett fra et annet sted. Switchene som deltagerne kobler seg til er i sin tur koblet opp mot en core via to kabler som til sammen gir hver switch 2 Gbit.

– Hvis 100 Gbit-linjen går ned, noe som ikke skal skje, kan skje, burde skje, vil skje eller er overhode sannsynlig at kommer til å skje, vil vi fortsatt ha 10 x 10 Gbit her oppe forteller Marcus

Teknisk sjef, Marcus Sæthershagen, til venstre. Daniel Husand, Nettsjef, til høyre.
Teknisk sjef, Marcus Sæthershagen, til venstre. Daniel Husand, Nettsjef, til høyre.

Fra Oslo, via Minnesund, kommer det 12 linker hver på 10 Gbit, som speiles sammen til én og samme kabel her i Vikingskipet.

Det er utstyr for til sammen 30 millioner kroner som får det hele til å fungere.

– Vi har strukket over 13 kilometer med nettverkskabler rundt i skipet, samlet på to kjerner i henholdsvis nord og sør av skipet. Regner vi med nettverkskablene deltagerne har med, ender vi raskt opp på hele 50 kilometer forteller Marcus.

Selv om det benyttes mye nettrafikk på The Gathering, ser det foreløpig ikke ut til at det kan bli trangt om plassen. Så langt er det bare 10-11 % av nettlinjen som benyttes blir vi fortalt.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen