Her er Sony Ericssons nye flaggskip

Sony Ericsson X10 har i likhet med modeller som Nexus One, HTC Desire og Samsungs Wave vært blant de hotteste mobiltelefonene på ryktebørsen den siste vinteren. Nå er det riktig nok en stund siden detaljene rundt Xperia ble offentliggjort, og de første testene har allerede nådd Internett.

Men det var først i dag at pressen fikk tilgang til det som skal være den offisielle Xperia X10 med endelig programvare.Skiller seg ut
Vi har trykket oss rundt på telefonen ved en del anledninger tidligere også, og kan kort og godt konkludere med at Xperia X10 er en mobiltelefon som imponerer. Menyen er rask, de to nye applikasjonene ”Timescape” og ”Mediascape” får telefonen til å skille seg litt fra andre mobiltelefoner med samme operativsystem, Android 1.6. (Oppdatering til 2.1 kommer senere).

Designen er imidlertid ikke endret, og her er Sony Ericsson modige. Mens konkurrentene legger seg så tett opp til Apples suksessmobil iPhone som mulig, så satser Sony Ericsson på å være litt annerledes. Her er temmelig skarpe hjørner, sølvlist i siden, og små elegante detaljer som at glasset er skåret i en bue under høyttaleren, og fronten har en liten knekk under de tre smale tastene på fronten.Om vi ser bort fra programmene Timescape og Mediascape, så er ikke brukergrensesnittet så veldig revolusjonerende. Telefonen låses opp bed et sveip med fingeren i en bue fra bunnen av skjermen og opp mot høyre. Holder vi telefonen i høyre hånd, så er låsen ideell for et sveip med høyre tommel.

Når telefonen er låst opp kan vi velge om vi vil ha Timescape som startskjerm, eller om vi vil bruke en Android-variant med en hovedskjerm flankert av en ”ekstraskjerm” på hver side. Vi kan legge miniprogrammer eller snarveier på alle de tre sidene.

Skjermen er kapasitiv og reagerer på lette berøringer. Men den mangler støtte for multitouch. Om dette kommer i en senere versjon avhenger muligens av utfallet på patentstriden mellom Apple og HTC.Brukergrensesnittet Timescape består av en rekke små vinduer med et evighetstegn opp i det høyre hjørnet.

Timescape skal gjenspeile all aktivitet på mobiltelefonen i kronologisk rekkefølge, og ved å berøre et av vinduene åpner du gjeldende aktivitet, enten det er en melding, et bilde eller en statusoppdatering. Fra evighetsmerket kan du så hente opp alle aktiviteter som er knyttet til samme hendelse, enten det er oversikt over ulike typer kommunikasjon du har hatt med en person, sppilleslister eller bilder.

Gjenkjenner ansikter
Kameraet i X10 har for øvrig en artig funksjon som gjør at personer du tar bilde av sammenliknes med bildene i adresseboka. Om telefonen gjenkjenner bildet vil du automatisk få opp hvem som er fotografert også på det nye bildet. Telefonen kan endog gjenkjenne flere personer på samme bilde. Treffsikkerheten er imidlertid så som så.

Telefonen støtter i utgangspunktet ikke Exchange. I stedet er det lagt opp en løsning med programvaren Moxier. Rettere sagt, med fem versjoner av Moxier. Her er en for synk, en for mail, en for kontakter, en for kalender og en for e-post. E-posten mottatt i Moxier vises av en eller annen grunn ikke i Timescape. Sony Ericson lover imidlertid at dette vil bli rettet i neste oppdatering av programvaren. Når den kommer får vi imidlertid ikke vite.Internett
Telefonen har en rask og grei nettleser med støtte for flash. Det er ikke like raskt å zoome med enfingerløsningen som det er med knipe og sperreløsningen på multitouch-mobiler. Vi savner også adressefeltet øverst på siden. Om vi vil skrive inn en adresse må vi trykke på menyknappen og på ”Gå til” før adresselinjen dukker opp.

Men ikke noe av dette overskygger det faktum at Xperia X10 er en usedvanlig tiltalende mobiltelefon. Nå gleder vi oss til å teste den ordentlig!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen