Sony Ericsson vil bruke Sony og Ericssons styrker i fremtiden. (Bilde: Einar Eriksen)

Her er Sony Ericssons fremtidsvisjoner

Sony Ericsson har vist oss hva slags fremtidsvisjoner selskapet har. Blant annet kan det se ut som vi har 3D-lyd og superrask overføring i vente.

NFC kan brukes til mer enn betaling

Sony Ericsson ser for seg at fremtidens visittkort inneholder en NFC-brikke.

NFC står for Near Field Communication. Dette er rett og slett en trådløst måte å overføre sikker informasjon på, som fungerer på avstander opptil ti centimeter. Enkelt forklart kan du for eksempel sveipe telefonen forbi en betalingsterminal i butikken for å betale varene.

Teknologien kan også brukes til mye mer. Sony Ericsson ser for seg at visittkort eksempelvis kan ha en RFID-brikke i seg. Dermed kan man sveipe mobilen over visittkorte, og velge om man vil ringe, sende e-post til eller lagre vedkommende.

NFC kan også være interessant i forhold til markedsføring. For eksempel kan en radiokanal henge opp en reklameplakat med en inaktiv RFID-brikke, som gjør at mobilen automatisk aktiverer radioen og setter til radiokanalens frekvens når du sveiper telefonen over plakaten.

Sony Ericsson - NFC

Vis større

Superrask overføring

Sony Ericsson ser også for seg at trådløs overføring vil bli mye raskere enn det vi oppnår i dag. Selskapets forskningsavdeling viste fram en mobil som kunne overføre filer i opptil 560 Mbps trådløst. Alt man trengte å gjøre var å legge mobilen på en overflate som er koblet til eksempelvis en PC for at filen kunne overføres til denne.

Sony Ericsson viste frem konseptet ved å overføre en 100 MB stor fil fra et HD-kamera og til PC-en, noe som bare tok noen få sekunder. Teknologien støtter imidlertid bare avstander opptil 3 cm, noe som gjør at den ikke kan erstatte eksempelvis Bluetooth selv om hastigheten er bedre.

Sony Ericsson - rask overføring

Vis større

Lynmelding med ny vri

Sony Ericsson ser for seg at mer og mer av mobilkommunikasjon går over datatrafikk, og har laget et lynmeldingsprogram som tar hensyn til dette. Programmet heter Hanashi, og er egentlig bare et lynmeldingsprogram proppet med mange muligheter.

For eksempel kan du til enhvert tid se hvor vennene dine befinner seg, dersom de har innebygget GPS på telefonen. Alle må selvsagt godkjenne at folk kan se hvor de befinner seg før dette er mulig. Denne funksjoner minner om Nokias eget betaprogram.

Om du har venner som er avlogget, kan du "vekke de opp" vet at programmet sender en SMS-melding som gir vennen din beskjed om at du vil ha tak i han og spørsmål om han vil logge på eller ikke.

Deretter kan du chatte på vanlig måte, og i tillegg kan du sende både bilder og talemeldinger. Talemeldinger spilles automatisk av på motpartens mobil.

Programmet er tilgjengelig i en betaversjon. Dersom du kjenner flere som har en Sony Ericsson-mobil er det enkelt å sende de en invitasjon til å bruke programmet.

Last ned Hanashi »

3D-lyd fra hodesettet

Sony Ericsson er ikke de første som har tenkt på dette, men selskapet ønsker å lage en romfølelse i lyden. For å få dette til legger de vibrasjoner inn i lyden, som tilsvarer for eksempel et konsertlokale. Slik skal lyden høres mer distansert ut.

Selskapet vil også at mobilene skal spille surroundlyd i hodesettet. I Lund viste de frem flere lydspor som gir surroundlyd i et vanlig stereohodesett. Til tross for at dette høres umulig ut, fikk vi faktisk følelsen av at det var fem høyttalere rundt oss.

På en egen demo ble det også vist fram et lydspor som spilte i én og én høyttaler, og de forskjellige vibrasjonene ga en skikkelig surroundfølelse over det hele.

Som nevnt er ikke Sony Ericsson de første som lager en slik teknologi for å gi romfølelse og surround. Dolby Mobile er nemlig en lignende teknologi, som allerede kommer på markedet i LG KC910.

Vil bli miljøvennlige

Allerede har selskapet helt sluttet med for eksempel PVC og brommerte flammehemmere (flammehemmende stoffer som innholder grunnstoffet bromitt).

Selskapet begynner også å lage telefoner med deksel laget av kornsorter, slik at det er fullt gjenvinnbart. Forpakningen kan også i fremtiden lages av et miljøvennlig materiale, og så lett og lite som mulig for å gjøre det mer miljøvennlig å frakte mobilene. En egen miljøvennlig oppbevaringspose for mobilen sørger også for at mobilen skal vare lengre.

I tillegg vil selskapet fjerne brukerveiledningen, som heller inkluderes i selve telefonen og på en medfølgende minnepenn. Du vil også kunne velge om du vil ha lader eller ikke når du kjøper en mobil.

Men ikke nok med at selskapet vil gjøre forpakningen og mobilene mer miljøvennlige, de vil også sørge for at mobilene går til gjenvinning. Derfor lanserer de nå egne returpunkter i en rekke land. Selskapet vil også gjøre det mulig å sende mobilen tilbake portofritt ved at kunder printer ut en pakkelapp fra internett.

Løsningen lanseres først i de landene som ikke har en eksisterende returløsning. Her i Norge har kommunene returløsninger for mobiltelefoner, så vel som at alle butikker som selger elektronikk også er pålagt å ta gammel elektronikk tilbake for å behandle det på riktig måte.

– Etter alt å dømme vil vi nå bli bedre enn Nokia på Greenpeaces miljøliste. Nokia var bare heldig på forrige liste fordi de akkurat hadde lansert en returløsning, sier Daniel Paska, miljøekspert hos Sony Ericsson.

Reisen til og oppholdet i København og Lund ble i sin helhet betalt av Sony Ericsson. Amobil har ingen redaksjonelle forpliktelser i forbindelse med reisen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen