Her er rivalene til Eee-PC

Den ultralette maskinen Eee-PC fra Asus har fått mye oppmerksomhet det siste året. Med sine enkle funksjoner og lette vekt er det mange på farten som planlegger å skaffe seg en slik når den kommer til Norge i juni.

Men Asus er ikke alene om å satse på dette markedet.

Ny minimodell fra HP
Det er nemlig en rekke såkalte UMPC, ultra-mobile PC, på vei inn i markedet. En av de mest spennende er kanskje Hewlett Packard sin versjon 2133.

HP sin minimaskin 2133 er i første rekke rettet mot skolemarkedet ifølge HP selv. Men maskinen kan uten tvil også brukes i jobb og på reise. Maskinen, som vil slippes i USA senere denne måneden med en veiledende pris på mellom 499 og 749 amerikanske dollar.

Grunnlaget for den høye prisvariasjonen ligger i at du selv kan velge spesifikasjoner.


HP lover at deres nye minimaskin skal være lettere å bære en en normal skolebok.

Klar for Vista
Den billigste versjonen kommer nemlig med 1 Ghz prosessor 4GB integrert flashminne og 512MB minne. Denne maskinen vil drives med Linux operativsystem. Om du derimot legger til 250 dollar vil du få en langt kraftigere maskin.

Denne versjonen vil komme med prosessor på 1.6Ghz, 2GB minne, en harddisk på 120GB og kommer med Vista som operativsystem.

Stor oppløsning

Alle versjonene av HP 2133 vil ha en skjerm på 8.9 tommer. Dette er hakket større enn Asus Eee-PC sin minste modell og like stor som den fremtidige versjonen de har annonsert. Ikke minst vil HP sin versjon ha en større oppløsning.

HP stiller med 1280 x 768 mens Asus sin neste versjon vil ha 1024 x 600 som skjermoppløsning.


HP sin maskin vil ha større oppløsning enn selv den fremtidige Eee-PC-en.

Tyngre enn Eee-PC
I tillegg vil HP sin nye ultralette bærbare ha et større tastatur enn Eee-PC. Så langt har Eee-PC fått kritikk for sitt noe knotete tastatur som vil bli vondt å bruke over lengre tid.

Større tastatur og kraftigere maskiner medfører likevel at HP sine maskiner vil veie mer enn Eee-pc. Dog ikke mer enn 1.27 kilo ifølge HP selv. Dette er 30 gram mer enn Eee-PC.

Gode tester

Så langt har tidlige tester utført av Notebook Review, Notebook.com og PC Magazine gitt maskinen god kritikk.

Testene viser likevel at HP muligens har satset litt hardt når maskinene skal takle Windows Vista.


HP sin maskin ser i det minste tynn ut fra siden.

HP er på den annen side ikke alene om å forsøke å konkurrere med Asus om din interesse for ultraportable maskiner. Både MSI og Acer har kastet seg på bølgen.

Hemmelighetskremmeri fra Acer
Acer har nemlig store planer om å lansere sin egen Eee-PC konkurrent. Derimot er de svært hemmelighetsfulle rundt disse planene.

Engadget har likevel klart å presse frem noen rykter om Acer sine planer.

To nye minimodeller
Ifølge nettsiden vil nemlig Acer slippe to forskjellige UMPC-er denne våren. En med 8.9 tommer skjerm og en større med 12.1 tommer skjerm. Mye mer informasjon om de to modellene finnes ikke i skrivende stund, men Acer vil som HP la kundene selv velge spesifikasjoner og om maskinen skal komme med flashminne eller harddisk.

Maskinene vil også komme med enten Linux eller Windows XP. Vista holder altså Acer seg trolig unna foreløpig.

Håper på godt salg
Prisen for den minste versjonen vil ligge på 350 - 400 amerikanske dollar. Den største finnes det foreløpig ingen prisantydning på, men Acer regner tydeligvis med godt salg.

De har nemlig bestilt hele en million 12.1 tommers paneler fra sin leverandør.

10 tommer fra MSI
MSI sin nye maskin Wind finnes det derimot mer informasjon om. MSI har allerede vist frem prototyper av sin maskin som kommer med 10 tommer stor skjerm med oppløsning på 1024 x 768. Prosessorkraften i maskinene vil ligge på 1.0Ghz til 1.6Ghz. Maskinene vil forøvrig leveres med enten flashminne eller harddisk og vil ha minst 1GB minne.

Om du vil kjøre Linux, XP eller Vista skal du kunne velge selv.


Foreløpig er det kun vist frem prototyper av MSI sin UMPC.

Dyr maskin
MSI er foreløpig i utviklingsstadiet av sin maskin, men lover at den vil komme i både blå, sølv og rosa ifølge Cnet News. Prisen vil ligge på mellom 458 dollar til 1072.

Den heftigste utgaven vil altså bli vesentlig dyrere enn de andre UMPC-ene på markedet. Trolig vil dette også gjenspeiles i maskinens ytelse om MSI skal få solgt maskinene til denne prisen.

Trolig er dette kun starten på det som vil bli en oppblomstring innen ultraportable maskiner for forbrukermarkedet. Om du ønsker deg en slik når sommeren nærmer seg slutten, bør det være nok av muligheter å velge mellom.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen