Test

Her er pensjonistmobilene


For noen år siden reiste vi på et eldresenter for å finne ut hvilke mobiltelefoner som er mest ettertraktet blant eldre.

Design teller
Overraskende nok var det ingen som ville ha de store mobilene med tydelige fingerstore knapper. I stedet ønsket de seg små og lekre designmobiler – akkurat som alle andre.

Å finne en ideell mobiltelefon for en alderdomssvekket handler derfor ikke bare om å lete frem en mobiltelefon med store taster og enkle menyer. Mobiltelefonen skal se bra ut også.

Spesialmodeller
Det finnes spesialmobiler for synshemmede og personer med nedsatt finmotorikk.

Enkelte av disse er så enkle at de minner mer om trygghetsalarmer enn mobiltelefoner. Utviklerne synes heller ikke å ha vært særlig opptatt av design.

Unntaket er Emporia, som med sin Time har tenkt både design og brukervennlighet. Men denne telefonen er ennå ikke kommet i salg på vår side av kjølen.

For personer med nedsatt hukommelse eller lesevansker finnes det også hjelpemidler som kan brukes med eksisterende mobiltelefoner – for eksempel MobilTastatur4 som selges av Cognita (se bildet).

Det finnes også programvare som leser tekst og forstørrer skriften på mobiltelefoner med Series60 operativsystem. Denne løsningen anbefales også av Norges Blindeforbund.

Men for de aller fleste holder det med en vanlig mobiltelefon som har godt atskilte taster og store tegn på skjermen. Her er fem gode mobiltelefoner for deg som bare synes fjernkontrollen til TV-en er blitt vanskeligere å bruke med årene.

Topp fem pensjonistmobiler:


  Nokia 6300
Tastaturet på 6300 er meget bra. Modellen har et standard 4x3-tastatur der knappene er gjort så store som plassen tillater.Den store og klare skjermen får menyer og programmer til å se bra ut, selv om de ikke gjør annen nytte enn det tilsvarende programmer gjør i tidligere Nokia-modeller.

Kameraet tar bilder med 2 megapiksler oppløsning, men det har ikke fotolys eller autofokus.

Totalt sett er Noia 6300 en designmobil til lav pris og med funksjonalitet som tåler sammenlikning med mange langt dyrere modeller.

Her kan du lese hele testen av Nokia 6300
.


Nokia 3110 Classic


Nokia har laget en mobil som er perfekt for bestemor.

Telefonen oser kvalitet, og materialvalget gjør at telefonen virker langt mer eksklusiv enn den faktisk er.Mobilens største pre er faktisk tastene, for dette er kanskje de beste tastene vi har opplevd på en mobiltelefon til dags dato.

Da snakker vi ikke nødvendigvis om utseendet, men kvaliteten.

De er meget store og oversiktelige, med perfekt respons.

Dessverre har mobilen ikke en spesielt god skjerm, men menysystemet på Nokia 3110 Classic har et par elementer som trekker opp.

Du kan for eksempel justere tekststørrelsen på tekstmeldinger.

I tillegg er kontaktlisten utformet på en måte som er ideell for de med synsproblemer, med enkel og oversiktlig redigering.

Her kan du lese hele testen av Nokia 3110 Classic.

Samsung SGH X660

Samsung X660 er en liten og ganske enkel mobiltelefon.Den har det mest nødvendige av funksjoner, og er en av Samsungs beste mobiler å skrive tekstmeldinger med.

Det er god størrelse på tastene, og selv om det første vi tenker er ”æsj, plastikk” er de gode i bruk.

Også menyene og resten av funksjonene er lette å sette seg inn i og gode å bruke.

Designet er ikke så verst. Kombinasjonen sølv og svart kan være riktig så elegant, men vi synes det blir litt vel mye plastikk.

Er du ute etter en liten, rimelig mobiltelefon uten for avanserte funksjoner, er Samsung X660 et godt alternativ.


Sony Ericsson Z610i

Skjermen er stor, men oppløsningen er moderat. Dette er en nokså liten mobiltelefon, men ikke noen sylfide.

Tastene er ganske store og plasseringen er bra.I praktisk bruk opplever vi like vel Z610i som en praktisk og anvendelig mobiltelefon.

Musikkspilleren er god, lydkvaliteten ved samtaler er god, og menyene er enkle å finne frem i.

Kameraet fungerer brukbart, selv om denne modellen ikke har autofokus.

Navigasjonstasten er en fem-veis vippetast.

Den fungerer svært godt, og det gjør også de fire runde hjelpetastene som ligger rundt vippetasten.

På siden av telefonen finnes en knapp som lar deg starte/stoppe mediespilleren, samt en volumknapp.

Her kan du lese hele testen av Z610i
.

Samsung X820

Denne mobilen er tynnere enn et knekkebrød, og en fryd for øyet.Den krystallklare skjermen er bredere enn den er høy, men gir god oversikt over hva som foregår. I direkte sollys er den derimot ikke spesielt lett å tyde.

Menysystemet er en fryd for både øyet og fingrene, og den animerte flashmenyen er svært lettbrukt og oversikten er svært god.

Tastene som hjelper oss rundt er gode, og sitter akkurat passe langt fra hverandre til at vi sjelden eller aldri trykker feil.

Lyden i X820 er god, og vi har sjelden problemer med å høre hva de i den andre enden sier.

Den faktiske batterilevetiden kunne med fordel vært bedret, men det er begrenset hva det er plass til under panseret på verdens tynneste mobiltelefon.

Her kan du lese hele testen av Samsung X820.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen