Her er Palms nye "Pre"

Palm Pre

Dimensjoner: 10,1 x 6,0 x 1,7 cm, 135 gram
Skjerm: 3,1 tommer, 320 x 480 piksler
Teknologi:
HSDPA (super-3G), UMTS (3G), Edge
Maskinvare: Bluetooth 2.1 + EDR med A2DP, USB 2.0
Minne: 8 GB innebygget
Kameraoppløsning: 3 megapiksler, fotolys, ikke autofokus
Batteri: Ukjent

Tilgjegelighet: 1. kvartal 2009 eksklusivt gjennom Sprint (amerikansk operatør)

Palm Pre

Dimensjoner: 10,1 x 6,0 x 1,7 cm, 135 gram
Skjerm: 3,1 tommer, 320 x 480 piksler
Teknologi:
HSDPA (super-3G), UMTS (3G), Edge
Maskinvare: Bluetooth 2.1 + EDR med A2DP, USB 2.0
Minne: 8 GB innebygget
Kameraoppløsning: 3 megapiksler, fotolys, ikke autofokus
Batteri: Ukjent

Tilgjegelighet: 1. kvartal 2009 eksklusivt gjennom Sprint (amerikansk operatør)

Palm har tidligere vært en viktig mobilprodusent i USA, men har mistet markedsandeler jevnt og trutt helt siden 2003. Nå gjør de comeback med Palm Pre, og vil konkurrere med Iphone og Blackberry som har store deler av det amerikanske markedet.

Pre er stilren med en 3,1 tommer stor trykkskjerm på fremsiden ned 320 x 480 pikslers oppløsning, og har et brukergrensesnitt som åpner for å navigere med tommelen og uten pekepenn. Samtidig har den et fullt tastatur som lar det skrive e-post raskt, selv om den bare er 1,7 centimeter tykk. 

Telefonen blir i første omgang bare tilgjengelig gjennom den amerikanske operatøren Sprint, som er en stor tilbyder av mobilt bredbånd. Med den amerikanske EVDO Rev. A-teknologien så vel som HSDPA (super-3G), Edge og Wi-fi, er det tydelig at internett sitter i høysetet.

Alltid tilkoblet

Palm kunne åpenbart ikke innkreve sine gamle markedsandeler bare ved å lansere en ny telefon. Dermed tok de frem kruttet, og lagde et helt nytt operativsystem for trykkskjermer. Systemet i Pre er Linux-basert og heter WebOS. Igjen noe som tyder på at internett er prioritert.

Ved hjelp av WebOS og et Sprint-abonnement skal du alltid være tilkoblet internett. Telefonen bringer deg informasjon fra internett og presenterer det på en enkel og integrert måte, heter det i pressemeldingen. 

Se skjermskudd av WebOS på Palms nettsider

For eksempel kan Pre finne kontaktene dine i Google, Outlook og Facebook, og kjenne igjen om det er samme person som du har lagret i telefonboken. Endrer du informasjonen i kontaktlisten, endres det i all kontaktinformasjon.

Også kalenderen kan hente informasjon fra flere kalendere om gangen, og du kan sortere det per person eller ved hjelp av kategorier som jobb og fotballklubben eller annet. E-postleseren kan selvsagt også synkroniseres, og støtter POP, IMAP og Microsoft Exchange. 

Nettleseren ser ut til å være nyutviklet. Her kan du enkelt zoome, og den støtter også internettstandarder som CSS, XHTML and JavaScript.

Multitouch

Pre har fått multitouch, i likhet med Apples Iphone. Palm lover at det skar være rekordenkelt å veksle mellom flere programmer, og telefonen kan altså kjøre et stort antall programmer samtidig i motsetning til Iphone. 

Selskapet bemerker at telefonen er bakoverkompatibelt med tidligere Palm OS, slik at gamle programmer kan kjøres på telefonen. Det vil også bli lansert en egen programvarebutikk som kan nås rett fra mobiltelefonen. 

GPS er på plass, slik at du kan bruke den som bilnavigator. Ut ifra skjermskuddene på Palms nettsider, ser det ut til at du kan navigere "rett fra esken". 

Med uttak for 3,5 millimeters minijack og 8 GB innebygget minne, ser det heller ikke ut som musikkfunksjonene er nedprioritert. Et kamera uten autofokus, men med fotolys, forteller imidlertid at vi absolutt ikke snakker om noen dedikert kameramobil.

Som nevnt vil telefonen i første omgang kun selges gjennom operatøren Sprint i USA. Salget starter i løpet av første halvåret i 2009.

(Kilder: pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen