januar_07_542 (Bilde: Illustrasjon)

Her er nyttårsmobilene

Julehandelen er over, men det betyr ikke at butikkansatte setter seg ned og glor i tomme butikkhyller. Nå i januar gjør mange nye mobiler krav på plass i hyllene. 

Nokia

Nokia serverer et helt lass med nye telefoner i januar. Her kommer endelig den oppgraderte versjonen av N95, en ny designbombe, to nye musikkmobiler og en ny billigmobil. 

Nokia N95 8GB har en større skjerm og mer lagringsplass, i tillegg til alle godsakene også forgjengeren har. (Foto: Nokia)
Nokia N95 8GB har en større skjerm og mer lagringsplass, i tillegg til alle godsakene også forgjengeren har. (Foto: Nokia)

N95 8GB

Nokias berømte N95 har kommet i en heftigere versjon, som dukker opp i butikkene i januar; N95 8GB. Nykommeren har fått en lagringsplass på hele 8 GB, slik at du har plass til for eksempel 2000 mp3-låter.

Det er lett å skille den nye N95 fra den gamle. 8GB-versjonen har nemlig et sort ytre, mens forgjengeren er i gråfarge. 

N95 8GB har også fått en større skjerm. Ja, vi vet at skjermen til N95 er svær fra før, men denne skjermen er faktisk enda større. Følgelig har også batteriet blitt skiftet ut med et heftigere for å forsyne den store skjermen uten at det går ut over batterilevetiden. 

Ellers er spesifikasjonene de samme som i den opprinnelige N95. GPS er for eksempel innebygget, slik at du kan bruke mobilen til å navigere. 

Videre gir telefonen deg de raskeste internetthastighetene til enhver tid. Er du hjemme, kan du koble deg opp til bredbåndet ditt via Wi-Fi, er du på bussen kan du bruke 3G eller super-3G, og om ikke 3G-dekningen strekker til har mobilen også støtte for Edge.

Kort oppsummert: N95 har alle funksjonene du trenger og litt til, pakket inn i en forholdsvis liten og nett skyvetelefon. 

Nokia har vært tidlig ute med å sende oss testutgave av den nye N95. Dermed har vi allerede testet godbiten!

Les mer om N95 8GB:

5610 er Nokias nyeste musikkonge. (Foto: Nokia)
5610 er Nokias nyeste musikkonge. (Foto: Nokia)

Nokia 5610 Express Music

Som navnet tilsier, er 5610 en musikktelefon. Telefonen er i skyveformat, slik at du trekker opp skjermen for å få frem tastaturet. Nykommeren kommer i sort smykket med røde eller blå detaljer. Ifølge Nokia er skjermen til 5610 motstandsdyktig mot riper, slik at telefonen din ikke ser ut som et såpestykke etter et års bruk. 

På fremsiden av telefonen finner du en slags "gammeldags" skyvebryter som du kan bruke til å skifte mellom hvilemodus, musikkbibliotek og musikkavspillervinduet. Bryteren kan skyves til høyre eller venstre, og spretter automatisk tilbake til midten. 

5610 kommer med 1 GB minne i pakken, slik at du kan lagre godt over 200 sanger i grei kvalitet.

Telefonen har støtte for 3G og Edge, slik at det går greit å laste ned ny musikk over mobilnettet. Kameraet i nykommeren tar bilder i 3,2 megapikslers oppløsning, og video i VGA-oppløsning.

Les mer om 5610 Express Music:

5310 er Nokias nye slanke musikktelefon. (Foto: Nokia)
5310 er Nokias nye slanke musikktelefon. (Foto: Nokia)

Nokia 5310 Express Music

5310 har allerede dukket opp i en rekke butikkhyller, men kommer for fullt i januar.

Også 5310 er en musikktelefon. Det er også Nokias tynneste mobil så langt, og måler bare 0,99 centimeter over baken. I likhet med Nokia 5610, kommer 5310 i sort med blå eller rød detaljer. 

Telefonen har en 3,5 millimeters minijack-utgang, slik at du kan koble inn ditt eget favoritthodesett rett i mobilen. 5610 har til sammenligning bare en ikke like vanlig 2,5 millimeters minijack. Med i pakken følger det med et minnekort på 1 GB. 

5310 har ikke 3G, men den har Edge. Det gir en grei hastighet når du laster inn en wap-side og noen nye e-postmeldinger, men 3G-støtte ville mer enn doblet nedlastingshastighetene i tettbygde strøk.

Kameraet i nykommeren tar bilder i en oppløsning på to megapiksler. Kameraet har ikke autofokus.

Les mer om 5310 Express Music:

8800 Arte er en mobil laget av skikkelig luksuriøse materialer. (Foto: Nokia)
8800 Arte er en mobil laget av skikkelig luksuriøse materialer. (Foto: Nokia)

Nokia 8800 Arte

8800 Arte er Nokias nye luksusmobil. Denne har lær fra Øst-India som ikke er mekanisk impregnert, og på den måten ser hver eneste mobil unik ut. Overflatene i telefonen skal være beskyttet mot riper, og skjermen skal i tillegg være motstandsdyktig mot fettflekker og fingermerker.

Telefonen har fått en funksjon som Nokia kaller "tap for time", som gjørt det enklere å sjekke klokken. Ved at du dunker telefonen forsiktig, dukker klokkeslettet opp på skjermen med bakgrunnsbelysning. 

Nokia har hatt en lei tendens til å utstyre designmobilene sine med svært lite teknologi, men det ser ut som dette tilhører fortiden. 8800 Arte har fått 3G og Edge, slik at du kan surfe i greie hastigheter. Innebygget finner du 1 GB med minne.

Kameraet i den nye designmobilen tar bilder i opptil 3,2 megapikslers oppløsning, og autofokus er på plass.

Det finnes som kjent ikke billig luksus, og 8800 Arte er ikke noe unntak. Prisene er satt til mellom ni og ti tusenlapper. 

Foreløpig kommer imidlertid 8800 Arte kun i små partier, og i starten kan det dermed være vanskelig å få tak i telefonen dersom etterspørselen er stor nok.

Vil du ha en enda mer luksuriøs utgave, kan du vente til 8800 Arte Sapphire dukker opp i butikkene. Denne har et noe annerledes utseende, og har fått en navigasjonstast i ekte safir. 

Les mer om 8800 Arte:

Finnene har også en billig-modell på vei ut i butikkene. (Foto: Nokia)
Finnene har også en billig-modell på vei ut i butikkene. (Foto: Nokia)

Nokia 1650

1650 er en av finnenes nye billigmobiler. Denne modellen koster fra i overkant av femhundrelappen i nettbutikkene. 

Telefonen har en helt klassisk utforming, og utmerker seg ikke på noen måte utseendemessig. Menysystemet er også av det enkle slaget, og skjermen viser 128 x 160 piksler og bruker den gamle STN-teknologien som gir ett blassere bilde enn dagens TFT-skjermer.

Det er ingen tvil om at telefonen er ment for å ringe og sende tekstmeldinger med, noe som selvsagt er nok for mange. 1650 har dessuten innebygget FM-radio, slik at du kan høre på radiosendinger mens du spaserer til jobb.

Les mer om 1650:

HTC

Den tredje Touch-mobilen fra HTC kommer også i butikkene i januar, og denne gangen er den helt kompromissløs.

HTC Touch Cruise er liten og har en trykkskjerm og alt av teknologier du trenger. (Foto: HTC)
HTC Touch Cruise er liten og har en trykkskjerm og alt av teknologier du trenger. (Foto: HTC)

HTC Touch Cruise

HTC sender endelig ut telefonen mange har ventet på; HTC Touch Cruise. Ifølge mobildistributøren One2Com, vil de motta denne telefonen allerede i løpet av de to første ukene i januar. 

I de to forrige Touch-mobilene fra HTC må du velge om du vil ha Wi-Fi eller super-3G. Den tredje Touch-versjonen fra produsenten gjør imidlertid ingen kompromisser.

Ikke bare har nykommeren både Wi-Fi og super-3G og alle de andre raske tilkoblingene, men den har også GPS. Navigeringsprogram fra TomTom er ferdig installert, og dermed er detbare å dra Touch Cruise opp av eska og navigere i vei. 

Touch Cruise har en trykkskjerm som er 2,8 tommer stor. Videre har den et kamera som fotograferer bilder i opptil tre megapiksler med autofokus.

Til tross for heftige spesifikasjoner, veier Cruise ikke nevnverdig mye mer enn forgjengerne, og er bare noen beskjedne millimeter større enn de to foregående Touch-modellene. 


Les mer om Touch Cruise:

I-mate

De som har ventet på I-mate har måttet godta utsettelser og usikkerheter i bøtter og spann, men nå kan du endelig snart legge tålmodighetssalvene på hylla. Mobildistributøren One2Com kan nemlig bekrefte at de mottar to nye I-mate-telefoner i slutten av januar, og disse dukker antageligvis i butikkene tett inntil månedsskiftet.

I-mate Ultimate 6150

Ultimate 6150 har ikke vanlige mobiltaster, men både styrepinne og trykkfølsom skjerm. (Foto: I-mate)
Ultimate 6150 har ikke vanlige mobiltaster, men både styrepinne og trykkfølsom skjerm. (Foto: I-mate)

I-mate Ultimate 8150

Ultimate 8150 har mobiltaster og styrepinne. (Foto: I-Mate)
Ultimate 8150 har mobiltaster og styrepinne. (Foto: I-Mate)

I-mate Ultimate 6150 og 8150

Det som er morsomt med I-mates Ultimate-serie, er at alle har den samme maskinvaren og programvaren. Det er faktisk bare utseendet, og tastesettene som er forskjellig fra modell til modell. 

På denne måten kan du velge utseende selv, uten at det har noen betydning for spesifikasjonene. Ultimate-serien består forøvrig egentlig av fem modeller, men i nærmeste fremtid er det bare Ultimate 6150 og 8150 som dukker opp i de norske butikkhyllene.

Alle modellene i serien kommer med trykkfølsomme skjermer som er 2,8 tommer store med ekte VGA-oppløsning. Det vil si at skjermen viser 640 x 480 piksler, og at du bør få et svært skarpt bilde.

Alle modellene i serien kommer med operativsystemet Windows Mobile 6 i Professional-versjonen som er laget for mobiler med trykkskjermer. Det gjør at du får en rekke avanserte muligheter på telefonen din, og du kan for eksempel redigere dokumenter på farten, du får en avansert kalender og e-postleser og du får markedets beste Exchange-støtte.

Les mer om Windows Mobile 6 »

Ikke bare er I-mate-telefonene proppet med funksjoner; de har også det meste du kan kreve av teknologier. Skal du surfe på internett, får du alltid den høyeste hastigheten som er tilgjengelig siden telefonen både er utstyrt med Wi-Fi for surfing på bredbåndslinja og teknologier for mobilnettet som super-3G, 3G og Edge. 

Ultimate 6150 og 8150 har kameraer som knipser i inntil to megapikslers oppløsninger.

Les mer om Ultimate 6150 og 8150:

Men det var alt

Ja det var faktisk alt. De fleste produsentene har jobbet på spreng for å få mobiler inn i butikkhyllene før julehandelen, og januar fremstår derfor som en slapp måned for mange av produsentene. 

Verken Sony Ericsson, Samsung eller LG har noe nytt å komme med denne første måneden i nyåret. 

Fra LG kommer det likevel to forsinkede modeller helt i starten av januar som egentlig skulle nå ut i butikkene i desember: KU380 og KG290. Disse kan du lese om i saken "Her er de nye desember-mobilene".

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen