Her er nye iPhone 4

Etter månedsvis med spekulasjoner, kunne Steve Jobs i dag endelig trekke iPhone 4 ut av hatten. Og det er en usedvanlig heftig smarttelefon. Alt vi spådde for to uker siden har slått til, og litt til.

Rekordskjerm
En av de største nyhetene i telefonen er skjermen. Den er like stor som før med et diagonalt mål på 3,5 tommer, men Apple har klart å firedoble oppløsningen til 640 x 960 piksler. Det gjør det til den den skarpeste mobilskjermen vi har sett til nå, og åpner for et vanvittig detaljnivå på både bilder, film og spill.

Her kan du se video av iPhone 4 i bruk.

Heftig batterilevetid
Ulempen med en høy oppløsning er at det trekker både strøm og kraft fra mobilen, men det ser ikke ut til å være et problem for iPhone 4. Telefonen får adskillig bedre batterilevetid enn forgjengeren. 7 timer taletid, 10 timer videoavspilling, 40 timer musikk og 300 timer standby.Design
Designen til iPhone 4 er et stort sprang fra dagens modell. Telefonen er bygget i glass foran og bak, med en metallramme på sidene. Baksiden har blitt helt flat.

Mange har spurt seg hvorfor det har vært to "hakk" på siden av telefonen. Det viser seg nå at dette er gjort for å få bedre antennemottak, noe dagens iPhone har slitt med.

Videotelefoni
Dette blir den første iPhone som lar deg føre videosamtaler. Et nytt kamera er montert i front, slik at du kan ta bilder både mot deg og fra deg. En ny LED-blits kan brukes til å lyse opp kontinuerlig mens du filmer.

Apple lanserer samtidig en egen standard for videosamtaler kalt FaceTime, som lar deg ringe fra iPhone 4 til iPhone 4 uten noe oppsett. Steve Jobs skryter av svært høy bildekvalitet. Du kan velge mellom å bruke kameraet foran og bak, og vende mellom landskaps og portrettmodus.

Funksjonen vil kun fungere over trådløse WiFi-nett i 2010, men Steve Jobs håper at funksjonen vil fungere også over mobilnettet til neste år.Kameraet bak er oppgradert til 5 megapiksler. Det tar også opp video i HD-oppløsning (720p) med 30 bilder i sekundet. Apple har laget en egen versjon av iMovie for iPhone, som lar deg klippe og redigere videoen du tar opp.

Gyroskop
Iphone 4 får et innebygget gyroskop og akselerometer, som måler bevegelsen og akselerasjonen til telefonen i alle 3 akser. Dette åpner helt nye muligheter for applikasjoner, der du ikke bare kan "vende" telefonen men også "riste" og "hive" den slik vi kjenner fra Wii.Ny prosessor
Under panseret til iPhone ligger nå Apples egen A4-prosessor, som også brukes på iPad. Lagringskapasiteten forblir på 32 GB, som er samme kapasitet som i dagens største utgave av iPhone 3GS.

Telefonen har fått adskillig raskere nettverksstøtte. Den vil håndtere høyhastighets opplastning over super-3G-nett (HSUPA) i opp til 5,8 Mbps, som vil gjøre det adskillig enklere å dele store videoklipp og filer. Nye iPhone støtter også n-standarden for trådløse nettverk med sine 300 Mbps.

Ny programvare
Apple slipper også en ny versjon av programvaren til iPhone, som nå heter iOS 4. Dette vil bringe mange nye funksjoner, både til den nye iPhone 4 og forgjengeren iPhone 3GS. (Et lite knippe funksjoner vil også dukke opp på de eldre modellene iPhone og iPhone 3G.)

Den kanskje største nyheten er at det nå blir mulig å kjøre flere programmer samtidig. For eksempel kan du høre på  musikk på Spotify samtidig som du sjekker epost eller surfer.  ikke minst kan du ha chatteprogrammer som MSN Messenger og Skype liggende i bakgrunnen uten å måtte åpne dem på ny hver gang.

Trådløst tastatur
Apple har også åpnet for å bruke trådløse tastatur sammen med iPhone. Det vil gjøre det mulig å skrive e-post og dokumenter i et helt annet tempo enn i dag.

En ny innebygget applikasjon for å kjøpe og lese e-bøker lar deg finne de samme titlene og mulighetene som på Apple iPad. Du kan nå ta notater og lese PDF-filer blant annet.

Du kan lese mer om hva som er nytt i vår test av iOS 4.0.

Rulles ut om to uker
Apple sier at iPhone 4 vil rulles ut raskere enn tidligere modeller. Telefonen legges ut for salg i USA, Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Japan  den 24. juni. Siden kommer den til ytterligere 18 land i juli.Samme pris som i dag
Den amerikanske prisen blir det samme som på dagens modell - $199 for 16 GB-utgaven og $299 for 32 GB-utgaven, med binding til AT&T. Det skulle tyde på at prisen vil stå på stedet hvil i Norge også. Den eldre modellen 3GS vil komme ut i en ny 8 GB-utgave, som vil koste $99.

Telefonen kommer fortsatt bare i sort og hvit farge.

Det er nå klart at iPhone 4 kommer til Norge i juli

Hva synes du om nye iPhone? Diskuter i forumet!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen