Nå kommer Nokia N9 med MeeGo

Her er Nokias nye supermobil

Nå kommer Nokia N9 med MeeGo

Nokia N9 skal tukte iPhone og Android

Nokia N9 spesifikasjoner:

Mål: 116.5 x 61.2 x 12.1 mm
Vekt: 135 gram
Skjerm: 3,9 tommer AMOLED kapasitiv, 480 x 854 piksler
Mobilnett: GSM 850/900/1700/1800/1900 MHz, HSPA 900/2100 MHz
Super-3G (HSPA): Ja, HSDPA 14,4 Mbps
3G: Ja
Edge: Ja, klasse 33
Bluetooth: Bluetooth 2.1 med EDR og A2DP
Wi-Fi: Ja, 802.11 a/b/g/n
GPS: Ja, assistert
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange
Oppgitt batteritid:450 timer standby, 7 timer tale (3G)
SAR-verdi: Ikke oppgitt

Prosessor: 1GHz Cortex A8 CPU, PowerVR SGX530 GPU, TI OMAP 3630 brikkesett
Lagringsplass: 16/64 GB
Minnekort: Micro-SD, støtter inntil 32 GB
Arbeidsminne: 1 GB
Operativsystem: MeeGo
Nettleser: WAP 2.0/xHTML, HTML, RSS
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange

Dette er NFC:

NFC står for Near Field Communication, og fungerer i kombinasjon med RFID – radiofrekvensidentifikasjon. RFID er en metode for å lagre og hente data ved hjelp av bittesmå enheter kalt RFID-brikker. En RFID-brikke er en svært liten brikke som kan festes til eller bygges inn i et produkt, et dyr eller en person.

RFID-brikker inneholder antenner som gjør dem i stand til å motta og svare på radiofrekvenssignaler. Vi bruker i dag RFID-brikker for å identifisere kjæledyr ved øremerking, betale i bomringen med Autopass og mye mer.

Ved bruk av NFC kan telefonen din lese små mengder data fra en slik RFID-tjeneste, og kommunisere med andre dingser. Du kan for eksempel få ruteinformasjon, laste ned sanger, åpne applikasjoner som internett og radio på mobilen ved å la din NFC-telefon berøre en slik brikke.

Du kan også utføre betalinger ved å la mobilen din berøre en NFC-kredittkortleser eller billettautomat. All din betalingsinformasjon som for eksempel kredittkort, lojalitetskort eller tog- og flybilletter kan lagres i den integrerte chip-en i mobilen din.

Modellen heter Nokia N9, og kjennetegnes ved en ny design og et nytt brukergrensesnitt. Samtidig forsøker Nokia å innføre begrepet "swipe", som på godt norsk kan oversettes til sveip. Et svei med fingeren over skjermen skal ha samme funksjon so du tidligere fikk med "hjem"-tasten.

Det mest iøyenfallende med N9 er designen. Fronten er fri for taster, og ser du telefonen rett forfra er den helt rektangulær. Sidene er imidlertid runde og overflaten svakt buet, omtrent som om du skulle ha valset et 11,6 cm langt rør av polykarbonat til det er 6,1 cm bredt og 1,2 cm tykt.

Ut med Symbian

Men enda mer spennende enn designen er innholdet. Telefonen er nemlig den aller første som kommer med det nye operativsystemet MeeGo. Meego er et operativsystem Nokia utvikler i samarbeid med blant andre Intel, og operativsystemet vil antakelig bli å finne på så ulike produkter som nettbrett, TV-mottakere og bilunderholdningssystemer.

Nokia N9 har en prosessor på 1GHz. Du kan velge mellom 16 GB eller 64 GB minne, men om begge alternativene blir tilgjengelig i norske butikker gjenstår å se. Skjermen er av typen AMOLED. Den er 3,9 tommer stor, med andre ord litt mindre enn på de heftigste Android-mobilene, men en god del større enn på iPhone. Oppløsningen er på 480 x 854 punkter, og på toppen ligger et polarisert Gorilla-glass som skal motvirke reflekser. N9 har også innbygget NFC-brikke, for enkel utveksling av data over korte avstander. Foreløpig er det ikke stort du kan bruke NFC til, men Nokia lanserer et høyttalersystem som raskt og enkelt kan kobles opp mot mobilen ved hjelp av NFC-teknologien.

Underholdningsmaskin

Av informasjonen i pressemeldingen kommer det klart frem at dette er en mobiltelefon som skal være underholdende. Den har tre startskjermer, 8 megapiksler kamera med optikk fra Carl Zeiss, navigasjon, og en ny lydteknologi. Kameraet skal ha ekstra stor lysåpning for bedre bilder i svakt lys. Du kan også filme i HD-oppløsningen 720p, og overføre fremvisningen til storskjerm via HDMI-kabel, eller trådløst via DLNA.

Nokia N9 er først ut med Dolby Digital Plus-dekoding og Dolby Headphone-teknologi, noe som ifølge Nokia gir surround-opplevelse med ethvert headset.

Pris og tilgjengelighet

Noen prisantydning har vi ikke fått, men i et marked med tøff konkurranse er det grunn til å tro at N9 vil være relativt aggresivt priset. Nokia skriver i en pressemelding at de vil komme nærmere tilbake til pris når det nærmer seg salgsstart. Noen dato for dette er ikke oppgitt, ut over at N9 skal komme i salg senere i år.

Her kan du se Nokias egen skrytevideo:

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen