Her er Nokias fremtidsvisjoner

Alternativ tekst mangler

Amobil/Amsterdam: På Nokia World-messen i Amsterdam i forrige uke presenterte Nokia sine fremtidsvisjoner, og forteller hva de ser i spåkulen for mobiltelefonen når det gjelder GPS, multimedia, mobil-TV, spill og design.

Nokia forteller at de vil bringe teknologi til de brede massene. For å få dette til, må det være enkelt å ta teknologien i bruk. Det må altså både være lett tilgjengelig, og intuitivt i bruk. Og på toppen av det hele må det være pent å se på.

Ifølge Nokias egne undersøkelser er det et faktum at folk faktisk bruker de tekniske funksjonene som finnes på mobilen. I sosiale sammenkomster er det helt vanlig å dra mobilen opp fra bukselommen og knipse bilder. En stor del av mobilbrukerne surfer også på nettet med mobilen, og stadig flere ser på mobil-TV. Nå må vi bevege oss videre.

Alternativ tekst mangler

GPS
GPS er en navigasjonsløsning som hjelper deg å finne frem. Tidligere har antall GPS-er vært bundet til antall biler. Nå skal GPS-en ned i lommene på folk. Fordelen med å ha GPS på mobilen er at du alltid har den med deg hvor du enn er. Dermed er navigasjonssystemet lett tilgjengelig.

En annen fordel er at du kan sende interessepunkter til venner og bekjente. Hvis du skal møte noen på en kafé kan du enkelt og greit sende din egen destinasjon direkte til vedkommende, som kan bruke sin egen GPS-telefon til å finne frem til deg.

Nokia vil satse hardt på GPS i 2007. N95 kommer ut på markedet i første kvartal i 2007 som den første GPS-telefonen fra produsenten. Dette blir bare første modell i en rekke av GPS-enheter fra finnene i dette året.

Nokia fastholder at GPS ikke skal kreve mye minne av telefonen. Produsenten satser nemlig på teknologi der kartene du trenger lastes ned i sanntid etter hvert som du beveger deg.

Det er selvsagt også mulig å forhåndsinstallere kart via PC-en. Et komplett kart over Tyskland tar for eksempel 240 MB, og er greit å ha lagt inn på forhånd.

Nokia selv nevnte et utall ganger at de vil gi GPS gratis til folket. Men vi håper at ikke alt for store deler av pressen i verden tok denne talemåten for god fisk.

Tidligere har navigasjon kostet skjorta, og vært forbeholdt de som virkelig trenger det. Nå vil GPS-mottakerne være innebygget i telefonen. Dette er billig for Nokia å implementere, og telefoner med GPS trenger dermed ikke koste så mye mer. Faktisk betaler Nokia kun 3 Euro per GPS-mottaker, altså litt over 24 usle norske kroner.

Men det er bare selve mottakeren som er inkludert i prisen av telefonen, samt en programvare som lar deg markere punkter i lengde- og breddegrader. Hvis du vil kunne navigere ved hjelp av kart, må du ut med penger. For en fullversjon av navigasjonsprogrammet Smart2go betaler du 69 Euro, tilsvarende omtrent 560 kroner.

Alternativ tekst mangler

Mobil-TV
I Italia har mobil-TV kommet for fullt. Nokia spår at også resten av det europeiske mobil-TV-markedet kommer til å få fart i 2007.

Det har lenge vært krig om hvilken mobil-TV-standard som skal brukes. Ifølge Nokia er det viktigste at det er en åpen standard. I dag er det standardene DMB, som bruker DAB-nettet, og Nokias egen standard DVB-H som er i rampelyset.

Vi snakket med Nokias markedssjef for multimedia, Juha Ronkainen, som kunne legge ut om fordelene og ulempene med disse teknologiene. Ifølge han er DVB-H helt klart best egnet for å kringkaste mobil-TV.

- DVB-H-standarden støtter et større spekter med frekvenser enn DMB, og rommer dermed flere kanaler. I praksis betyr dette at du med DVB-H kan få omtrent 50 kanaler, mens du med DMB kun får omtrent 5, forteller Ronkainen.

- En annen fordel er at DVB-H bruker frekvenser som er lavere på skalaen enn DMB, og gir dermed bedre dekning innendørs. DVB-H er også billigst å levere, sier Ronkainen.

Problemet med DVB-H er at det bruker frekvenser som allerede er opptatte i mange land. Dagens analoge TV-sendinger bruker nemlig de samme frekvensene. Ifølge Ronkainen er det mange land som er i gang med å finne en løsning, og faktisk har alle europeiske land utenom Storbritannia testet ut DVB-H.

Andre alternativer for mobil-TV er 3G-nettet, så vel som raskere nett i fremtiden, og mobil-TV via satelitter. Ifølge Ronkainen er ikke vanlig datatrafikk egnet for mobil-TV, fordi det kun tilbyr bruker til bruker-trafikk og ikke kan kringkaste til flere brukere samtidig. Satelitt-TV har på sin side ulempen at det ikke kan brukes innendørs.

Alternativ tekst mangler

Internett
- På 90-tallet trodde folk at det fantes to internett, internett for mobil (wap) og internett for PC. Nå vet vi at det bare finnes ett internett, og det skal brukes med både PC-en og mobilen, mener Anssi Vanjoki, Nokias visepresident for Multimedia.

Opera Mini er en nettleser som er mye brukt til nettsurfing med mobilen. For kort tid siden lanserte Nokia 6300, som har Opera Mini forhåndsinstallert. Og det skal det bli flere av.

Vanjoki sier at Nokia vil bringe internett til folket, og forteller at det finnes mange som bruker internett for første gang på en mobiltelefon og ikke på PC-en slik vi har som vane i Europa. Kinesere og indere er gode eksempler.

Alternativ tekst mangler

Spill
Undersøkelser Nokia har foretatt, viser at store deler av befolkningen bruker mobilen til å spille på. Nå er det tre år siden N-Gage ble lansert, og Nokia har lyst å utvide mulighetene for mobilspill.

Jaakko Kaidesoja, Nokias markedssjef for spill, mener at synkronisering av spillfiler er en naturlig ting å tilby, både via PC-en og over mobilnettet. I fremtiden kan vi også forvente at Nokias spill vil kunne spilles i både klassisk format og bredskjerm, ifølge Kaidesoja.

Sist Nokia satset på spill, var det med spilltelefonen N-Gage. Den ble en flopp, og solgte aldri bra. I salen var det selvsagt noen som ikke kunne dy seg, og stilte spørsmålet "hva lærte dere av N-Gage-katastrofen?".

- Jeg tror vi lærte ganske mye. Spillsektoren er liten, og N-Gage var rettet kun mot de som hovedsaklig ville bruke mobilen til å spille på. Det er en liten sektor, og en kan ikke forvente de største salgstallene.

Design
Ut ifra det Alastair Curtis, designsjef for Nokia, har å si, virker det som om vi kan få se mye interessant design fra Nokia fremover. Innovativitet er det viktigste, noe Nokia vil ha i bakhodet til enhver tid ifølge Curtis.

- Vi kommer til å ta flere sjanser, og vi må akseptere mislykkede forsøk, sier Curtis.

I tillegg vil Nokia komme med flere feminine telefoner. Curtis understreker at det ikke er synonymt med å gjøre telefonene rosa.

Nokia har laget en rekke videoer som utforsker morgendagens mobildesign. Her kan du se tre av dem.

Fremtidens design 1

 


 

Fremtidens design 2

 


 

Fremtidens design 3

 


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen