Batterilevetiden varierer kraftig fra telefon til telefon.

Her er mobilene du kan prate lengst i

En av de viktigste egenskapene ved en telefon batterilevetiden. Det hjelper lite at telefonen har Bluetooth og super-3G når batteriet er flatt.

Selv om mobilprodusenten pliktskyldig har lovet deg at telefonen din skal holde ut et kvart døgn med samtaler, er det ikke nødvendigvis slik. Det er en forskjell på hva du kan trylle frem på et laboratorium, og hvordan ting fungerer i det virkelige liv.

Mange telefoner under lupen

Siden sommeren 2006 har vi undersøkt hvor lenge mobiltelefonene vi tester faktisk holder ut før batteriet går tomt. For å teste bare de telefonene som er på markedet i dag har vi ringt i nærmere 36 timer.

Fremgangsmåten for testen er enkel. Vi har enkelt og greit ladet opp telefonen, og deretter latt den ringe til en annen telefon til batteriet ble flatt. For å være sikker på at lyd må overføres og at mobilens høyttaler må bruke strøm på å lage lyd, har vi satt musikk i begge endene under "samtalen". Batterilevetid sjekker vi enkelt og greit i telefonens anropslogg, og vi loggfører alle resultatene. 3G-telefoner og GSM-telefoner uten 3G er adskilt i testen vår.

Denne fremgangsmåten bør gi en mer naturtro måling enn produsentenes egne oppgitte taletidstall.

Enorme forskjeller

Som du ser i grafene, er det enorme forskjeller fra telefon til telefon. I 3G er den mest voksne batterilevetiden over fem ganger lengre enn den svakeste batterilevetiden vi har målt.

I våre tidligere samletester av taletid, har Sony Ericsson ligget i tet på batterifronten. Nå har imidlertid flere mobilprodusenter kommet opp på pallen. De beste taletidene i 3G-nettet kommer fra Samsung, Sony Ericsson og Nokia, mens i GSM-nettet er Motorola, Nokia og HTC å finne på de beste plasseringene.

En fellesnevner hos taperne, er at de fleste regnes som "designtelefoner". Det ser altså ut til at du må ofre taletid for et pent utseende.

Dyrest er ikke best

Våre målinger viser også at batterilevetid ikke har noen sammenheng med pris. Jo bedre telefonene er rent teknologisk, jo mer strøm krever de. Dette er grunnen til at vi ofte finner de billigste telefonene øverst på listen for batterilevetid.

Nokia N95 er en av taperne med bare to og en halv time taletid, og koster bortimot fire tusen kroner hos de fleste nettbutikker. Nokia 2626 er på sin side en billig GSM-telefon med syv og en halv times batterilevetid med en langt hyggeligere prislapp på fra omtrent femhundrelappen uten binding.

Mobilmerke har liten betydning

Alle de forskjellige mobilprodusentene har modeller du finner både langt oppe og langt nede i bunnen av skalaen, så det er ingen direkte kobling mellom merke og batterilevetid.

Hvis du er ute etter en telefon med godt batteri og som også kommer bra ut i våre mobiltester, kan vi anbefale disse:

På neste side kan du lese mer om metodikken som er brukt i testen, og se de fulle grafene med telefoner og taletid.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen