Her er minimaskinene

Erfaringsvis er tiden rundt skolestart og høsten en periode på året da mange nordmenn kjøper seg ny bærbar. Etter hvert som solen forsvinner og mange starter med studier, er det godt å ha et verktøy å jobbe på. I år har markedet for billige minimodeller tatt seg kraftig opp. Det hele tok virkelig av da Asus presenterte sin Eee-PC med liten skjerm og flashminne. Etter dette har flere produsenter slengt seg på denne trenden, og vi har sett hvilke modeller som kan være aktuelle for norske brukere.

HP klare til høsten

Hewlett Packard kommer med en ny modell, HP 2133. Ifølge HP selv vil denne maskinen først og fremst være egnet for skolemarkedet. Maskinene vil ha en skjerm på 8.9 tommer, men ellers står du fritt til å velge om du vil ha flashminne eller en større harddisk, og om du vil ha prosessorkraft på 1 eller 1.6Ghz. Minnet kan du også selv bestemme om skal være på 1 eller 2GB. Jo kraftigere maskin du bestiller jo høyere blir naturligvis prisen.


HP rekker neppe skolestart, men vil kapre deg utover høsten med sin modell 2133.

Maskinene er allerede i salg i USA, men norske kunder vil måtte vente til litt utpå høsten før de finner denne minimodellen i norske butikkhyller.

- Vi har ingen eksakt dato for lanseringen. Det blir nok ikke til skolestart i august, men maskinen kommer tidlig på høsten, kan informasjonsseksjonen hos HP opplyse.

Prisen på maskinen for det norske markedet er heller ikke klar, men HP lover at de rimeligste maskinene vil koste under 5000 kroner. Maskinen med harddisk vil nok bli noe dyrere, men om du ønsker en minimodell med litt kraft og er glad i HP, så er det nok denne modellen du bør gå for.

Asus sin revolusjon
Asus Eee vil trolig endelig komme til det norske markedet i løpet av sommeren. Butikkene som markedsfører den revolusjonerende minimodellen sier maskinen vil være tilgjengelig i Juli. I første rekke er det maskiner med operativsystemet Linux og ikke Windows XP som vil komme hit til landet. Om du ønsker en maskin fra Asus kan du også velge forskjellige konfigurasjoner, men alle vil komme med flashminne på opp til 16GB. Dette kan fort bli i minste laget for mange, men størrelsen på flashminne vil utvilsomt bedre seg i tiden fremover.


Asus tar sin tid med å lansere sin mye omtalte Eee i Norge.

Skjermstørrelsen på maskinene er fra syv til ni tommer og prisen for moroa vil ligge på rundt 2600 norske kroner. Dette er en maskin som både er mobil og billig. Derimot kan det lille tastaturet og det noe svake innholdet kanskje bli for enkelt for mange nordmenn.

MSI sin utfordrer
MSI vil også være med på leken og har derfor lansert sin utfordrer MSI Wind. Modellen som kommer i norske butikker kommer med 10 tommer skjerm, 1.6Ghz prosessor, 80GB harddisk og 1GB minne. PSdata reklamerer for denne maskinen som deres mest populære produkt. Dette er noe merkelig da maskinene ikke kommer i butikkhyllene før nærmere juli. Da vil maskinene ha en norsk pris på rundt 3500 kroner. Det er slett ikke en dårlig pris for en maskin med dette innholdet.


MSI satser på å gi deg en billig minimodell i juli.

Den norske versjonen
Det er ikke bare utenlandske selskaper som vil kjempe om din lommebok. Den norske PC-produsenten Multicom har annonsert at de vil lansere sin minimodell Multicom Alishan i juli. Skjermen på maskinen er vridbar og har en størrelse på 7 tommer. Kvaliteten på skjermen kan du velge selv. Enten kan du gå for en oppløsning på 800 x 400 piksler, eller du kan betale ekstra for en høyoppløselig skjerm på 1024 x 600 piksler. Maskinen har ellers to USB-innganger, kamera, høytalere, minnekortsleser og bluetooth.


Norske Multicom kommer med en egen minimodell i juli.

Maskinene vil koste fra 4300 kroner når den er klar for lansering. Vel og merke er denne prisen for en maskin som kommer uten operativsystem.

Mystikk hos Dell

Dell vil også være med, og sjefen selv, Michael Dell, viste tidligere i år frem modellen Dell Mini Inspirion. Michael Dell er lite villig til å si noe om innholdet i maskinen, men ifølge Gizmodo er maskinen utstyrt med VGA-utgang, ethernet, minnekortleser og tre USB-innganger. Verken operativsystem eller pris er derimot kjent.


Dell vil ikke kommentere maskinen de har vist frem.

Dell Norge er heller ikke veldig villige til å kommentere den nye maskinen.

- Dette er et veldig spesielt segment i markedet, og det er fortsatt vanskelig å si hvor stort det vil bli. Verken vi eller analytikere kan si noe om dette. Desverre kan jeg ikke kommentere produkter som enda ikke er lansert, men Mini Inspirion vil komme til Norge, så her er det bare å følge med, opplyser Dells pressetalsmann.

Om modellen vil være klar til skolestart kan han heller ikke si, så du risikerer å måtte vente lenge i uvisshet om du vil ha Dells maskin.

Acer vil lansere flere
Hos Acer er de derimot langt mer villige til å komme med informasjon om sine planer. De vil introdusere den ny maskinen Acer Aspire One for det norske markedet før skolestart. Disse maskinene vil ha 8.9 tommer skjerm, ha 1GB minne, intellprosessor på 1.6Ghz og 8GB flashminne. Disse første modellene vil ha en pris på mellom 2700 og 2900 norske kroner. Men om du har litt tålmodighet så vil du kunne få enda bedre minimodeller fra Acer utover høsten.


Acer vil presentere flere versjoner av minimodellen Acer Aspire One utover høsten.

- Vi vil lansere en ny versjon etter hvert med Windows XP Home som har 80GB harddisk. I tillegg vil det komme enda en versjon litt senere på høsten som har mulighet for å legge inn et 3G simkort, forklarer Erik Jansen, administrerende direktør i Acer Norge.

Hvor viktig det er med 3G-muligheter for norske skoleelever kan nok diskuteres. Men om du vil ha en maskin for jobben når du reiser kan dette komme godt med.

Dette er neppe de eneste minimodellene som vil dukke opp på det norske markedet, så om dette er noe du ønsker deg vil du nok ha mange valgmuligheter etter hvert. Bare husk at du som oftest får det du betaler, så om maskinen er billig, så vil nok innholdet også være deretter. Men om du skal ha en maskin for å surfe på nett og ta notater mens du reiser kan det hende det holder mer enn nok.

Om du derimot vil ha en maskin som kan brukes til mer må du nok regne med å betale det det koster.Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen