Her er Kina-kopiene

(Bilde: Mobile Gazette)

På det asiatiske mobilmarkedet sjenerer ikke produsentene seg for å lage åpenbare kopier av telefoner fra store selskaper som Nokia og Samsung.

Nå har Nokia sett seg lei på at kinesiske mobilprodusenter kopierer telefonene deres. For knappe to uker siden gikk Nokia til søksmål mot de to kinesiske mobilprodusentene Telsda Mobile Communication Industry Development og Song Xun Da Zhong Ke Electroni.

I tillegg til øyeblikkelig stans i både produksjon og salg av piratmobilene, krever Nokia en erstatning på nærmere 400 000 kroner i tapte inntekter.

Det er spesielt Nokias designmodell 7260 som ligger bak finnenes ferske søksmål. Og det med god grunn. Kaster du et kort blikk på bildemontasjen over, er det faktisk lett å forveksle Nokias egen 7260 med Telsdas A317.

Det er ikke bare Nokia som lider denne sjebnen. Telsda forsyner seg godt av design fra de fleste store mobilprodusentene. For eksempel har selskapet en egen blåkopi av Samsungs D500 og Motorolas Razr V3i.

Egne spesialister
Selv om det tilsynelatende ikke virker slik, følger flere store mobilprodusenter det kinesiske mobilmarkedet med argusøyne. Sony Ericsson har egne spesialister som hele tiden undersøker markedet og letter etter grove kopier av selskapets egne telefoner.

Til tross for dette, er det ikke noe problem å få tak i et eksemplar av Telsdas E218, som er påfallende lik Sony Ericssons egen K700i. Telefonen har riktig nok et litt annerledes tastesett, men det er ikke vanskelig å se hvilket design Telsda gjerne vil tjene penger på.

- Det å stoppe piratkopiering tror jeg er veldig vanskelig. Se bare hvilket omfang det er av Rolex-er, falske parfymer og modifiserte Xboks-er. Men det er et mål at det holdes under en viss kontroll, sier nordisk markedssjef i Sony Ericsson, Per Alksten, til Amobil.

(Kilder: Mobile Gazette, Gizmodo, Interfax China)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen