Her er HSDPA-mobilen

Vi har lenge hørt snakk om HSDPA, eller super-3G, som det også blir kalt. HSDPA er i praksis en oppgradering av 3G, og gir hastigheter på opp til syv ganger det som er vanlig med 3G.
Til tross for at vi i flere år har hørt snakk om HSDPA, har vi hittil hatt til gode å se en eneste mobiltelefon med støtte for teknologien.

Dette har imidlertid nettopp endret seg, når vi nå kan hvile øynene på verdens første HSDPA-telefon, nemlig Samsung ZX20. Telefonen vises i disse dager frem på årets Consumer Electronics Show, eller CES-messe i Las Vegas.

Hvis vi ser bort i fra HSDPA-støtten, har Samsung ZX20 mange likhetstrekk med modellen ZX10, som Samsung også viser frem på CES-messen. ZX20 kan blant annet kan skilte med 1,3 magapiksels kamera, støtte for minnekort av typen MicroSD og mp3-filer. Telefonens TFT-skjerm kan vise 262 000 farger.

ZX20 har imidlertid flere ben enn HSDPA å støtte seg på når det gjelder trådløs teknologi. I tillegg til HSDPA-støtten finner vi også både 3G og EDGE under panseret. Skulle du få behov for å overføre filer lokalt, har ZX20 også blåtann-støtte.

Selv om ZX20 har støtte for HSDPA, vil den også benytte seg av det vanlige 3G-nettet. Telefonen vil rett og slett benytte seg av den raskeste teknologien som er tilgjengelig, slik at den hopper fra 3G til HSDPA i de områdene hvor det finnes HSDPA-dekning.

HSDPA i Europa
Selv om ZX20 har støtte for GSM-nettet som vi bruker i vår del av verden, kan du foreløpig se langt etter å få tak i et eksemplar av mobiltelefonen i Norge. Skal vi tro The Register er det i første omgang abonnenter av den britiske operatøren Orange som først vil få mulighet til å kjøpe seg et eksemplar av ZX20, i løpet av året.

Også i andre deler av Europa ser det ut til at HSDPA er i ferd med å bli realitet i flere land. Forrige måned åpnet nemlig operatøren O2 Europas første HSDPA-nett for sine abonnenter, nærmere bestemt på Isle of Man, en liten øy mellom Storbritannia og Irland. Per i dag er nettet kun tenkt for å brukes sammen med datakort for bærbare datamaskiner. De første telefonene vil ikke komme før senere.

Tyske operatører er også ivrige på HSDPA, og operatøren T-Mobile jobber iherdig med å få ferdig utbyggingen av sitt HSDPA-nett innen mars.

Når det gjelder HSDPA-muligheter i Norge, er det foreløpig ingen grunn til å begynne nedtellingen. Ut i fra det Amobil erfarer, har verken Telenor eller Netcom planer om å bygge ut noe HSDPA-nett i Norge før tidligst i 2007.

Hvis du har lyst til å se ZX20 i levende live, kan du ta en titt på filmklippet Cnet har tatt opp på CES-messen.

(Kilder: Cnet, ZD Net, Mobil, Cellular News, Infosync World, PC Mag, The Register)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen