Denne lille saken har både brenselcelle og lithium-batteri.
Denne lille saken har både brenselcelle og lithium-batteri. (Bilde: Tech On)

Her er fremtidens Sony-batteri

Annonsør­innhold
Les hele saken »

At batteriteknologien er en av de største flaskehalsene i dagens mobiltelefoner, er det liten tvil om. Et håndfast bevis på dette er at telefonene på markedet har både lavere hvile- og taletid enn for bare noen få år siden. Årsaken er at mobiltelefonene har gjennomgått en enorm utvikling, og har fått både GPS, raske internettlinjer, store fargeskjermer, kraftigere prosessorer og annen avansert maskinvare. Batteriutviklingen har enkelt og greit ikke gått like fort.

Minste metanolbatteri til nå?

Nå har Sony vist frem et nytt hybridprodukt, som både inneholder et vanlig lithium-batteri og en brenselcelle som drives av metanol. Hybridbatteriets størrelse på knappe 5 x 3 cm er kanskje det mest interessante, ettersom det får plass i en mobiltelefon.

Brenselcellen skal ifølge Sony greie å levere opp til 14 timers taletid på én centiliter metanol. Utgangseffekten er på 3 watt, noe som er nok til å drive en mindre avansert mobiltelefon. For modeller med tung maskinvare kan imidlertid brenselcellen fungere som en innebygd lader, som gradvis fyller opp lithium-batteriet.

Brenselceller vil ta over

Brenselceller regnes som en av de mest aktuelle kandidatene til å ta over det tradisjonelle mobilbatteriet, og teknologien har blitt forsket på i mangfoldige år. Fordelen med denne teknologien er mange: Det er mer miljøvennlig enn vanlige batterier, du kan lade batteriet fullt opp på noen sekunder (ved å fylle på metanol), og det er mulig å oppnå lenger brukstid per lading.

En av hovedutfordringene for å få brenselceller inn i mobiltelefoner og annen bærbar elektronikk, har vært størrelsen. Det har ikke vært mangel på verken skisser eller ferdige prototyper av brenselceller for bærbar elektronikk, men produktene har vært både klumpete og upraktisk designet. At Sony har laget et produkt med en fornuftig størrelse og design, lover derfor godt for fremtiden.

(Kilder: Tech On, Daily Tech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen