Her er fremtidens solkraftverk

Solkraftverket Gemasolar. Foto: Torresol Energy

Her er fremtidens solkraftverk

Verdens første solkraftverk med smeltet salt er åpnet i Spania.

Solkraftverket Gemasolar i Spania blir omtalt som en revolusjon innen solenergi og har nylig blitt innviet i en storstilt seremoni med både den spanske kongen og kronprisen av Abu Dhabi tilstede.

Gemasolar er konstruert av Torresol Energy og er et fellesforetak mellom det spanske ingeniørfirmaet Sener og energiselskapet Masdar fra Abu Dhabi. Det er det første kommersielle solkraftverket i verden som benytter smeltet salt til å overføre varmeenergi.

Utrolig varmt

Det enorme kraftverket består av 2650 speil, eller heliostater, som er spredt over et område på 185 hektar. Heliostatene er bevegelige og GPS-kontrollerte, noe som betyr at de alltid vil posisjonere vinklene sine i forhold til solen når jordkloden beveger seg i løpet av dagen.

I midten av komplekset står et tårn med en høyde på 140 meter som samler det reflekterte sollyset fra heliostatene. Inne i tårnet blir salt varmet opp til en temperatur på over 500 grader, og ledes deretter videre til en varmeveksler hvor det omdannes til vanndamp som driver en energigenererende turbin.

I vanlige solkraftverk pleier man å varme opp olje i stedet for salt.

Gemasolar i full utstrekning. Foto: Torresol Energy
Gemasolar i full utstrekning. Foto: Torresol Energy

Forsyner titusenvis av hjem

Den totale ytelsen til Gemasolar er på 19,9 megawatt, og i løpet av et år forventer Torresol at kraftverket kan generere opptil 110 GWh.

Dette skal være nok til å forsyne 27 500 husholdninger i det sørlige Spania med energi per år. Solkraftverket skal i tillegg klare å levere strøm i 15 timer uten sol.

Torresol planlegger å bygge to tilsvarende solkraftverk nær Cadiz ved den spanske atlanterhavskysten, samt reise anlegg i Abu Dhabi og USA.

(Kilde: Torresol Energy)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen