nokiapatent-topp

Her er fremtidens Nokia-symboler

Nokias trykkskjermmobiler

Trykkfølsomme skjermer er ikke noe nytt i Nokia-sammenheng. For noen år tilbake lanserte de blant annet modellen Nokia 7710, som hadde trykkskjerm. Denne var ikke basert på S60.

Det nye S60-systemet vil få såkalt "tactile feedback". Dette vil si at du kan "kjenne" tastene, selv om du trykker på en skjerm

Les med om Nokias "tactile feedback" »Dette er noen av
Dette er noen av "gesture"-ene i patentsøknaden.

At Nokia kommer med nye telefoner med berøringsfølsom skjerm er ingen nyhet. Det er imidlertid ikke kjent hvordan de nye telefonene skal fungere.

Les også: Se Nokias Iphone »

Det få tingene vi vet om det nye S60-systemet er at det støtter trykkfølsomme skjermer. Men hvordan telefonene skal styres er fortsatt et åpent spørsmål. Nokias videoer og bilder av konseptet viser at S60 støtter pekepenn, og styring med en finger. Det skal også bli mulig å styre telefonen bare ved å vri og vende på den.

Les også: Nokia i 2008: Trykk vri og vend »

Patenter som røper noe?

Nokia har imidlertid søkt patent på en del berøringsfølsomme systemer, og et av patentene som virker mest sannsynlig ble det lagt inn søknad om i fjor sommer, skriver Unwiredview.com. Og til tross for at vi og andre har kalt det nye S60-systemet en Iphone-klone, er det lite som minner om Iphone i Nokias søknad.

Søknaden beskriver et system som styres med flere fingre samtidig, og som er basert på "gestures". En "gesture" er når du tegner symboler, drar fingeren i en bestemt retning eller lignende på skjermen.

Patentsøknaden viser forskjellige typer "gestures" som kan utføres med både en og to fingre. Blant annet skal det være mulig å bla i lister ved å tegne sirkler på skjermen. Å tegne et kryss skal kunne slette elementer, mens å tegne en v (check-symbol) vil bekrefte valg.

Med to fingre skal det være mulig å zoome inn og ut, mens å trykke på et ikon med to fingre skal kunne for eksempel markere noe som viktig. Det vil også være mulig å trykke på et ikon med en finger, og åpne menyen for å utføre oppgaver relatert til ikonet med den andre fingeren.

Neonode-lignende skjerm

For å få til dette må man ha en skjerm som kan registrere flere berøringer samtidig. Nokia har lisensiert en skjerm som minner mye om den som sitter i Neonode N2. Slike skjermer er ikke basert på å kjenne hvor du trykker, men har et sett med lysstråler som går over skjermen. Når disse brytes, registrerer telefonen hvor fingeren eller fingrene dine er.

Hvorvidt patentsøknaden er direkte knyttet til den nye S60-telefonene eller ikke er foreløpig kun spekulasjoner. Det er forventet at S60 med berøringsskjerm dukker opp mot slutten av 2008.

(Kilder: Unwiredvire.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen