Her er februar-nyhetene

Februar måned går 3GSM av stabelen, og det ventes at de fleste mobilprodusentene kommer til å introdusere flere nyheter. Selv om det meste som blir lansert på 3GSM vil være utenfor rekkevidde de neste månedene, er det ingen grunn til å gråte. I februar kommer det nemlig mye annet snacks i butikkhyllene.

Bruk lanseringsguiden for å se hvilke andre modeller som kommer i første kvartal 2006.

HTC

Det er litt over to måneder siden det ble snakket i korridorene om en ny supertelefon fra HTC: Athena. Ryktene ble fort bekreftet, og vi fikk vite at vi ville få Athena til Norge i slutten av første eller begynnelsen av andre kvartal.

Overraskelsen var derfor stor når Øyvind Pedersen i Dangaard kunne fortelle at vi høyst sannsynlig får kjøpt Athena, som blir hetende X7500 her i landet, allerede i slutten av februar.

X7500 – Monstertelefon med "alt"
HTC X7500 er definitivt ikke en telefon for alle og enhver. Dimensjoner på 13,3 x 9,7 x 2,0 cm og en vekt på 355 gram kan sammen med en anslått prislapp på 9000 kroner skremme vekk de fleste vanlige mobilbrukere.

Hvis du setter funksjoner og teknologi høyere enn pris og lommevennlig størrelse, er det imidlertid stor sjans for at dette er drømmemobilen din. X7500 har nemlig en lenger spesifikasjonsliste enn de aller, aller fleste telefoner på markedet.

Med en 640 x 480 punkters skjerm med en størrelses på hele fem tommer burde det ikke være noe problem verken å surfe på nett eller å se film. Intel Xscale-prosessoren med en hastighet på 624 MHz vil nok heller ikke være noen ulempe når du skal håndtere multimedieinnhold.

Og multimedieinnhold kan du lagre i bøtter og spann. X7500 byr nemlig på en hardisk med kapasitet på 8 GB, altså like mye som den nyeste versjonen av Nokia N91. Dersom du likevel skulle gå tom for plass, kan du utvide minnet ytterligere med hjelp av miniSD-kort.

X7500 har også fått firebåndsstøtte, som betyr at du kan bruke den overalt i verden der det finnes GSM-nett. Når du surfer på internett er sannsynligheten veldig stor for at hastighetsbegrensningen ikke ligger i telefonen, men i nettverket. X7500 kan nemlig skilte med både EDGE, 3G og HSDPA. Befinner du deg innenfor rekkevidden av et trådløst nettverk, kan du koble deg opp mot dette via wi-fi.

Skulle du gå deg vill i skogen er det heller ingen grunn til å fortvile. Telefonen hjelper deg gjerne ut igjen med den integrerte GPSen.

X7500 har et fullt tastatur som du kan hekte av telefonen når du trenger det. Tastetrykkene dine overføres via blåtann. Vil du ikke bruke tastaturet i det hele tatt kan du bruke den trykkfølsomme skjermen.

Mer om X7500 kan du lese i artikkelen "Monstertelefon på vei til Norge".

Samsung

Z720 - syltynn profftelefon
I løpet av den neste måneden kommer modellen som ifølge Samsung selv er verdens tynneste 3G-telefon med nedskyvbart tastatur: Z720.

Telefonen er den tredje modellen i produsentens slanke Ultra Edition-serie, og skulle i utgangspunktet vært i butikkhyllene for to måneder siden. Mer om Ultra-serien finner du i artikkelen Nye ultratynne fra Samsung.

Med mål på 10,5 x 5,1 x 1,4 cm og en vekt på 80 gram, gjør Z720 slett ikke skam på serien. Telefonen kan imidlertid by på langt mer enn snertne mål.

Blant annet finner du støtte for HSDPA-nettet, som skal komme til Norge i løpet av året. Med denne telefonen vil du altså kunne surfe på internett opp til ti ganger raskere enn med dagens 3G-nett. Inntil HSDPA-nettet står ferdig kan du bruke vanlig 3G eller EDGE, som begge gir helt akseptable surfehastigheter.

Telefonen har også blåtann 2.0 med A2DP, slik at du kan overføre musikk uten kabel og bruke trådløse stereohodesett.

Z720 er heller ikke noen sinke når det kommer til kamerateknologi. Telefonens kamera tar bilder med en oppløsning på opp til tre megapiksler, og har både autofokus og makrofunksjon. I tillegg er det en ekstra linse på fremsiden av telefonen, slik at du kan ringe med videotelefoni.

Internminnet i Z720 er på 20 MB, noe som raskt fylles opp dersom du bruker kameraet aktivt eller vil ha med deg noen mp3-filer. Telefonen har heldigvis støtte for microSD-kort, slik at du kan utvide minnet når behovet melder seg.

Laveste pris for godsaken vil ifølge prisguiden ligge på 3779 kroner når den dukker opp.

Sony Ericsson

Sony Ericsson er svært hemmelighetsfulle for tiden, og det er tydelig at de ansatte har fått streng beskjed om å ikke lekke noe som helst i forkant av lanseringen den 6. februar. Vi har vært i kontakt med fem personer i Sony Ericsson, og ingen vil si noe om lanseringsdatoer for Norge, selv ikke for telefoner som for lengst er bekreftet. Det er imidlertid én modell vi er rimelig sikre på å se i Norge før mars, så vi tar en bråsjans:

Z310i - for økonomiske moteløver
De som vektlegger telefonens utseende, og samtidig har et stramt budsjett, får et rimelig alternativ fra Sony Ericsson. Z310i er en lekker kamskjellstelefon med mål på beskjedne 8,7 x 4,6 x 2,5 cm og en vekt på 90 gram.

Telefonen skal ha en pris på mellom 1300 og 1500 kroner når den dukker opp i butikkhyllene. Grunnen til at prisen kan legges så lavt, er rett og slett at at Sony Ericsson knapt har påkostet telefonen noe teknologi.

Kameraoppløsningen på 0,3 megapiksler gjør telefonen uegnet for de som er interessert i å ta greie bilder med telefonen. Skjermen har en oppløsning på spinkle 128 x 160 punkter.

Telefonen har i likhet med de aller fleste andre modeller fra Sony Ericsson fått blåtann, slik at du kan overføre bilder, musikk og lignende trådløst. Det er svært begrenset hvor mange musikkfiler du kan ha med deg i Z310i. Internminnet er nemlig ikke større enn 14 MB, og det er ikke støtte for minnekort.

Surfing på nett kan du gjøre i EDGE-hastighet, som innebærer opp mot 200 kbps.

Batteritiden er en av fordelene med lite teknologi. Z310i skal ifølge Sony Ericsson selv ha en taletid på opp til syv timer, og en hviletid på rundt to uker.

Mer om Z310i kan du lese i artikkelen Ny klappmobil fra Sony Ericsson.

LG

Vi hadde håpet på å se LGs Prada-telefon i løpet av de neste ukene, men det ser ut til at ventetiden blir noe lenger enn antatt. Til gjengjeld har vi en annen hyggelig modell på vei.

KU311 – musikk og 3G i fokus
LG KU311 er allerede sluppet i Taiwan, og vi visste ikke at det var laget en europeisk versjon før vi snakket med markedssjef for Norge, Knut Kjeksrud i går.

KU311 er en kamskjellstelefon med fokus på musikk og multimedia. Dette ser du blant annet på de eksterne tastene for musikkbruk – et syn som blir vanligere og vanligere på mobiltelefoner.

Telefonen har fått en to tommers skjerm med en oppløsning på 176 x 220 punkter. Fargedybden på skjermen er 256 000 farger. Kameraet tar bilder i en oppløsning på 1,3 megapiksler.

KU311 har også fått 3G, slik at du kan surfe på nett i høye hastigheter og bruke videotelefoni. I tillegg går det raskere å sende MMS enn på telefoner uten 3G.

Internminnet i telefonen er på 20 MB, men kun 8 MB er tilgjengelig for sluttbrukeren. Heldigvis finner du støtte for microSD-kort, slik at du kan utvide minnet. Minnekort følger ikke med i pakken, noe som er litt merkelig med tanke på at vi snakker om en musikktelefon.

Ifølge Kjeksrud kommer telefonen til å koste i underkant av 2500 kroner når den dukker opp i butikkene.

Nokia

Nokia har en rekke lovende modeller på vei i løpet av de neste månedene. I februar står N800 og N93i parat til å innta norske butikkhyller.

N800 – Nokias surfebrett
Nokia N800 er egentlig ingen mobiltelefon i det hele tatt, ettersom den ikke støtter noen av mobilnettene, og du dermed kun kan ringe med IP-telefoni.

Enheten er laget for å gi en fullverdig surfeopplevelse, og har fått en stor og bred skjerm med en oppløsning på 800 x 640 punkter. N800 kommer også med Opera forhåndsinstallert.

For å koble deg på nett bruker du wi-fi dersom du er i en trådløs sone. Du kan også bruke mobiltelefonen din som modem via blåtann.

Menysystemet i N800 heter Internet Tablet OS 2007 Edition og er Linux- basert. Dette innebærer at du kan installere en rekke tredjeparts programmer, dersom du har behov for det.

De aller fleste tastene på N800 får du kun tilgang til via den trykkfølsomme skjermen. Du finner imidlertid navigasjonspanel og hurtigtaster til hovedmeny og multimediefunksjoner på venstresiden.

Den interne lagringskapasiteten er ikke så imponerende til å være en maskin som dette. Kapasiteten er på 128 MB, noe som ikke holder til mange musikkfiler eller filmer før det er fullt. Dette kan du imidlertid løse ved å utvide minnet. N800 støtter nemlig en rekke forskjellige minnekort: SD, MicroSD, MiniSD, MMC, og RS-MMC. Du har også muligheten til å bruke to minnekort samtidig, ettersom N800 har to spor for dette.

Prisen for surfebrettet vil sannsynligvis ligge på mellom 3500 og 4000 kroner.

Mer om N800 kan du lese i artikkelen "Her er Nokias nye surfebrett".

N93i - N93 har slanket seg
Da Nokias teknologibombe N93 kom på markedet, var det mange som ble skremt av den ubeskjedne størrelsen. Nå kommer i-versjonen, som er lik forgjengeren på innsiden, mens utseendet har fått en makeover.

Selv om N93i med dimensjoner på 10,8 x 5,8 x 2,5 cm, og en vekt på 163 gram er mindre enn forgjengeren, er den fremdeles en godklump.

N93i har i likhet med originalen fått Symbian OS 9.1, og bruker Series 60-grensesnittet.

Ellers har telefonen fått en TFT-skjerm med en oppløsning på 240 x 320 punkter. Fargedybden er på 16,7 millioner farger. Du kan velge om skjermen skal vise bilder i liggende eller stående format, noe som kan være praktisk dersom du skal se videoklipp eller mobil-TV.

Av trådløs teknologi kan N93i skilte med både EDGE og 3G, slik at du kan surfe på nett i høye hastigheter. Den har også wi-fi, slik at du kan koble deg opp mot et trådløst nettverk.

For å overføre filer kan du enten bruke den medfølgende kabelen eller blåtann. Den interne minnekapasiteten er på 50 MB, og kan utvides ved hjelp av miniSD-kort.Prisen for N93i er fremdeles ikke kjent, men den vil nok havne mellom 5000 og 6000 kroner.

Mer om N91i kan du lese i artikkelen "Nokia lanserer N93-oppfølger". Se også vår test av N93.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen