Her er dine digitale rettigheter

Her er dine digitale rettigheter

Flere og flere av oss kjøper digitale produkter som musikk og film på cd og dvd, og lovlig nedlastede musikk- og filmfiler.

Men som digital forbruker er du ikke beskyttet av noe lovverk, og det er dermed umulig å vite hva som er lov og når loven eventuelt brytes, skriver Forbrukerrådet på sine hjemmesider.

Som et ledd i kampen mot dette digitale rettighetskaoset, lanserte Forbrukerrådet i dag dine digitale rettigheter.

Forbrukerrådet mener du som forbruker skal kunne:
1. Ta sikkerhetskopier.
2. Se og høre innhold når du selv vil.
3. Flytte innhold mellom avspillere.
4. Gjøre om innhold til hensiktsmessige format.
5. Tilpasse utstyr.
6. Bruke digitalt innhold uten å bli overvåket.
7. Benytte offentlige og private tjenester.
8. Benytte nødvendig teknologi for å utøve dine digitale rettigheter.

Flere og flere forbrukere laster lovlig ned musikk og film fra nettet. Hvilke rettigheter du har som kunde reguleres av avtalen du har inngått, teknologien på innholdet, og lovverket.

Skjev lovgivning
- Problemet er at du som digital forbruker i dag har svært få rettigheter. Ved kjøp av fysiske gjenstander som CD-er og DVD-er i butikk er du som forbruker beskyttet av forbrukerkjøpsloven, sier seniorrådgiver i Forbrukerrådet Torgeir Waterhouse i en pressemelding.

Disse rettighetene forsvinner imidlertid ved kjøp av samme CD over nett. Forbrukerrådet mener derfor at digitale ytelser bør omfattes av forbrukerkjøpsloven uavhengig av leveransemåte.

- Når vi i tillegg har en svært uklar åndsverklov, og få vet hva som faktisk ligger i avtalen og teknologien, er det ingen tvil om at det å være forbruker i dagens digitale samfunn er svært vanskelig, sier Waterhouse-

Tekniske sperrer
For å rydde opp i dette digitale rettighetskaoset, lanserte Forbrukerrådet i dag de åtte ufravikelige rettigheter nevnt ovenfor.

- Filformat og tekniske sperrer bestemmer hvilke avspillere du kan bruke, og i hvilken utstrekning du kan sikkerhetskopiere innholdet. Konsekvensene av forskjellige filformat og tekniske sperrer er det de færreste som forstår, sier Waterhouse.

Manglende lovverk
Stortinget diskuterer for tiden en mulig utvidelse av forbrukerkjøpsloven til å omfatte også nedlastingstjenester.

En slik utvidelse vil sikre at grunnleggende forbrukervernregler ivaretas også i den digitale sfæren. Regjeringen har imidlertid gått i mot dette.

- Dersom utvidelsen av forbrukerkjøpsloven ikke kommer på plass risikerer vi at forbrukerne blir stående rettsløse i det digitale samfunnet vi er på vei inn i. Det er uholdbart at forbrukere er beskyttet av lovverket hvis de kjøper en CD i en nettbutikk, men ubeskyttet dersom de laster ned det samme innholdet fra den samme butikken, sier Waterhouse.

Uklar åndsverklov
Åndsverkloven bestemmer hva som er lovlig bruk av kulturelt innhold som musikk, film og bilder.

Denne loven gir ifølge Forbrukerrådet rettighetshaverne utstrakt vern, mens forbrukerens interesser er mangelfullt ivaretatt. Loven er også svært uklar.

- En spørreundersøkelse foretatt av Forbruker-rapporten avdekket at selv eksperter på området er usikre på hvordan loven skal forstås. Hvordan kan da forbrukeren vite hva som er lov? Da brudd på åndsverkloven er straffbart, innebærer dette at forbrukeren risikerer straffeansvar for overtredelser ikke engang opphavsrettseksperter er enige om er et lovbrudd, sier Waterhouse.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen