Her er de nye oktober-mobilene

September måned kunne gjerne beskrives som et høydepunkt for Windows Mobile-entusiaster, da det nye HTC-flaggskipet Touch Pro dukket opp i butikkene. Men også i oktober kan samme gjengen glise bredt i høstværet. Sony Ericssons første Windows-mobil Xperia X1 inntar nemlig butikkhyllene.

Sony Ericsson

Den svensk-japanske produsenten har en svært spennende måned foran seg. Ikke bare kommer den første Windows-mobilen fra selskapet inn i butikkhyllene, men selskapets første mobil med åtte megapikslers kamera vil også dukke opp.

Xperia X1 - Proff til beinet

Xperia X1 er den kraftigste Windows-mobilen på markedet for øyeblikket, og markedsføres som proffmobil med gode multimediamuligheter. Maskinvaren er omtrent på samme nivå som HTC Touch Pro, men Sony Ericssons alternativ har mer minne.

Skjermen i X1 har en oppløsning på hele 800 x 480 piksler i skikkelig bredskjermformat. Et nedskyvbart tastatur burde sørge for at du får god hastighet når du skriver.

Ellers har du all slags oppkoblingsmuligheter du kan kreve, og får den raskeste hastigheten gjennom mobilnettet uansett hvor du befinner deg. Det inkluderer også trådløse nettverk, der du i tillegg surfer gratis.

Grensesnittet er kanskje det mest spennende med Xperia X1. Det hele er bygget opp av paneler, og gjennom animasjoner kan du velge blant ni forskjellige skrivebord eller arbeidsområde. Med andre ord kan du eksempelvis gjøre slik at menyene ser helt annerledes ut når du er på jobb som når du er hjemme.

Hvert arbeidsområde kan kjøre hvert sitt lass av programmer. Dersom du eksempelvis er igang med å forfatte en e-post i jobbsammenheng på det ene arbeidsområdet, kan du få det helt ut av synet etter arbeidsdagen er over. Neste dag kan du fortsette akkurat der du slapp.

Les mer om X1:

C905 - Åtte megapikslers kamera

C905 ligger an til å bli kameramobilen over kameramobiler. Mobilen buler ut og er ekstra tykk akkurat der kameraet sitter, noe som gir plass til bedre optikk og større kamerabrikke.

Telefonen knipser bilder i oppløsninger helt inntil 8,1 megapiksler, noe som utvilsomt bør holde for de aller fleste. En skikkelig Xenon-blits er også på plass, i stedet for det tradisjonelle fotolyset. Med i esken til C905 får du et minnekort på 2 GB slik at du får god plass til å lagre bildene dine.

I C905 finner du også en rekke nyttige kamerafunksjoner. Telefonen kan for eksempel fokusere på ansikter i søkeren automatisk, og bildedeling skal også ha blitt enklere over Bluetooth og trådløst nettverk. Eventuelt kan du se bildene rett på TV-skjermen trådløst ved hjelp av DLNA. Det krever imidlertid at TV-en din støtter det eller du kjøper en DLNA-enhet som ekstrautstyr.

I tillegg har C905 en funksjon som prøver å fikse det evige problemet med dynamisk omfang i bildene. De lyse eller mørke områdene i bildet mister ofte detaljer og fargenyanser. C905 toner ned de lyse områdene for å ikke miste detaljer, og gir de mørke områdene mer kunstig lys for å fremheve detaljene.

GPS er også på plass, og en geomerking-funksjon sørger for at du kan se nøyaktig hvor bildene dine ble tatt. Telefonen støtter også alle de raskeste oppkoblingene, både over mobilnettet og over Wi-fi (trådløse nettverk).

Les mer om C905:

W902 - Musikkmobil med fem megapiksler

Sony Ericsson slipper også to Walkman-mobiler på markedet denne måneden. W902 er en musikkmobil for de kravstore. Ifølge Sony Ericsson selv er den en av de telefonene som yter aller mest fra produsenten.

W902 er nemlig ikke bare en musikkspiller du kan ringe og sende tekstmeldinger med. Kameraet knipser bilder i inntil fem megapiksler, og både autofokus og bildestabilisator er på plass.

Ellers har du også alle de raskeste internettilkoblingen over mobilnett, som super-3G og Edge. Dermed får du full hastighet uansett hvor du befinner deg her til lands. Telefonen har imidlertid ikke Wi-fi, og du kan altså ikke koble deg til trådløse nettverk.

Les mer om W902:

W595 - Musikkmobil i mellomklassen

Sony Ericsson har også en mobil på trappene for de som ikke vil tømme lommeboka helt. W595 er i mellomklassen, og minner mye om W580.

Den nye mobilen har et 3,2 megapikslers kamera, og med i esken får du et minnekort på 2 GB. Telefonen er sensitiv for bevegelser, og lar deg styre musikken ved å riste på den. FM-radio er også på plass.

Med i pakken til W595 får du også en forgrener for hodesett. Med andre ord kan både du og en annen person høre på musikken din samtidig.

Selv om telefonen ikke er i toppklassen, har den både super-3G og Edge. Dermed får du de høyeste surfehastighetene i mobilnettet.

Les mer om W595:

W302 - Fjærlett Walkman

W302 er en lettvekter i klassisk format. Den veier bare 78 gram og er bare 1,1 centimeter tykk, men til gjengjeld er det den eneste fra Sony Ericsson denne måneden som ikke har super-3G. Telefonen har nemlig bare Edge, og er dermed ikke noe surfemobil.

Telefonen har enkle teknologier som USB og Bluetooth, så vel som en innebygget FM-radio. Når du kjøper telefonen, følger det med et minnekort på 512 MB i esken, noe som holder til litt musikk - nærmere bestemt rundt 150 låter.

Les mer om W302:

 

Nokia

Også Nokia har en spennende mobil i ermet for denne måneden, nemlig N96 - oppfølgeren til legendariske N95. I tillegg kommer det en rekke designmobiler fra produsenten.

N96 - Multimediamaskin

Nå er N95-oppfølgeren endelig på vei ut i norske butikker. N96 har de samme mulighetene som N95, og litt til.

N96 stiller med eksempelvis GPS, N-Gage-spill, fem megapikslers kamera, mobil-TV og alle de raskeste internettilkoblingene. I tillegg har den 16 GB innebygget minne, som kan utvides til hele 24 GB ved hjelp av et minnekort. Innebygget 3,5 millimeters minijack-plugg gjør at du kan stikke inn ditt favoritthodesett, og egne medietaster gjør det lett å styre musikk og video.

Vi har allerede testet N96, og er dessverre langt mindre imponerte enn da vi testet forgjengeren N95. Forgjengeren hadde nemlig imponerende mye teknologi under panseret, men ettersom tiden går må det også mer teknologi til for å imponere like mye atter en gang.

N96 feiler litt der, i og med at den ikke har trykkskjerm og at skjermen i tillegg er uskarp i forhold til mange av konkurrentene. Vi synes også at prisen er i høyeste laget. Om du likevel vil ha Nokias råeste multimediemaskin, kommer den altså i butikkene i løpet av denne måneden.

Les mer om N96:

6600 Fold

6600 Fold er myntet på de som setter pris på design, og passer kanskje de som ikke vil ta steget helt til den eksklusive 8000-serien til Nokia.

Telefonen har fått en tast på siden som du trykker på for å åpne telefonen. Trolig fungerer denne åpnemekanismen på omtrent samme vis som Samsung P510 fra 2004. Når telefonen åpnes avdukes tastaturet og hovedskjermen, mens i lukket modus kan du se klokkeslettet på en skjerm på utsiden.

Det som er spesielt med 6600 Fold, er at den innvendige skjermen er av typen OLED, som gir skarpere og klarere farger i skjermen. OLED har også den fordelen at hvert punkt lyser for seg selv, istedet for en konstant bakgrunnsbelysning bak hele skjermen. Dette gjør at skjermen mer energivennlig, og viser mørke farger på en bedre måte.

Kameraet i 6600 fold knipser bilder i to megapiksler, noe som gir store nok bilder til å vise på PC-skjermen. Telefonen tar opp video i VGA-oppløsning, og dobbel LED-lys på baksiden gjør at motivet kan lyses opp mens du filmer eller knipser bilder.

Utover dette kommer teknologier som 3G, Edge, firebånds GSM-støtte og Bluetooth, i tillegg til MP3-spiller, FM-radio og minnekortstøtte.

Les mer om 6600 Fold:

6600 Slide

Som navnet tilsier, befinner 6600 Slide seg i samme serie som 6600 Fold. Telefonen er bygget i litt spesielle materialer, nemlig et ståldeksel og en midtknapp i aluminium. Men forskjellene er også mange utover designen.

6600 Slide er først og fremst litt mer tradisjonell. Den åpner ikke seg selv, og har ikke OLED-skjerm. I stedet har den fått en vanlig TFT-skjerm på 2,2 tommer, med oppløsning på 240 x 320 piksler. Den nye skyvetelefonen har også fått et mer høyoppløst kamera, som knipser bilder i 3,15 megapiksler.

Telefonen har arvet en av funksjonene fra den luksuriøse Nokia-mobilen 8800 Sirocco, som gjør at telefonen viser klokkeslettet så snart du dunker forsiktig borti skjermen med fingeren.

Også 6600 Slide har fått funksjoner som 3G, Edge, firebånds GSM-støtte og Bluetooth, så vel som mp3-spiller, FM-radio og minnekortstøtte.

Les mer om 6600 Slide:

3600 Slide

3600 Slide ble lansert i samme jafs som 6600 Fold og 6600 Slide, og er som navnet tilsier også en telefon i skyveformat. En keramisk maling og metall skal bidra til at telefonen skiller seg ut i butikkhyllene.

Telefonen er den første fra Nokia som kommer med innebygget støydemping, slik at du lettere skal kunne ha en samtale i støyfulle omgivelser.

Skjermen er av typen TFT, og oppløsningen er 240 x 320 piksler. Et 3,2 megapikslers kamera befinner seg på baksiden, og kameraet tar også opp video i VGA-oppløsning.

Les mer om 3600 Slide:

8800 Carbon Arte

8800-serien inneholder luksusmobiler fra Nokia, og 8800 Carbon Arte er absolutt ikke noe unntak. Nykommeren er iført karbonfiber, titan, polert glass og rustfritt stål. Med tanke på karbonfiberet er det ingen tvil om at sportsbiler har vært en del av inspirasjonskilden, men ifølge Nokia er også romskip en viktig inspirasjonskilde til 8800 Carbon Arte.

I kjent stil fra resten av de seneste telefonene i 8800-serien, kan du dunke borti telefonen med fingeren for at den viser deg klokkeslettet på skjermen. Du kan også få telefonen til å gå i lydløs modus bare ved å snu telefonen med skjermen ned.

Telefonen har ellers 4 GB minnekapasitet, en to tommers OLED-skjerm, 3G og et to megapikslers kamera.

Et spesiallaget trådløst hodesett med berøringssensitiv volumkontroll følger med i pakken, så vel som et bordstativ og en bæreveske i lær.

Les mer om 8800 Carbon Arte:

Samsung

U800 - en klassisk Samsung

U800 er en Samsung i klassisk format, og telefonen har ingen ingenting grensesprengende innabords. Det den derimot har, er et ytre som ligner børstet metall og en hyggelig prislapp.

Selv om den ikke har noen grensesprengende teknologier, er den rask på internett. Super-3G med støtte for hastigheter opptil 3,6 Mbps er på plass sammen med Edge, og surfehastighetene er dermed så høye som de kan bli her til lands uansett hvor du befinner deg. En fullblods nettleser sørger for at du får brukt disse teknologiene også når du ikke har koblet PC-en til mobilen.

Lagringsminnet i telefonen er på 1 GB, og telefonen støtter i tillegg minnekort. Det innebygde kameraet knipser i inntil 3,15 megapikslers oppløsning.

Les mer om U800:

B100 - billig og enkel

Samsung har også en skikkelig billig mobil på vei ut i butikkene. B100 har omtrent kun det du trenger for å kunne ringe og sende tekstmeldinger, og koster bare 500-lappen.

Vi har allerede testet B100, men fant dessverre ut at den ikke engang er verdt den usle 500-lappen. Det finnes nemlig mye bedre alternativer for marginale summer ekstra.

Blant annet er skjermen for liten og uskarp, menyene for rotete og vanskelige. Selv i denne prisklassen holder ikke B100 mål.

Les mer om B100:

B300 - billig designmobil

Også B300 er en billig mobil, som nok passer best til de som bruker den til å ringe og sende tekstmeldinger. Radio er også på plass, slik at du kan høre på nyhetene på vei til jobb. Innebygget kalender og noen spill er også å finne i nykommeren.

I B300 er design satt i høysetet, og telefonen er i kamskjellsutforming.

Vi har allerede testet B300, og synes den leverer både god batterilevetid og god design. Menyene er imidlertid for tungvinte, og du må trykke utallige ganger før du får gjort det du vil. Vi synes også at det er dumt at det ikke går an å slå av vibreringen når du setter den på lydløs.

Også her finnes det bedre alternativer, og det til samme pris.

Les mer om B300:

 

HTC

HTC har ikke noen andre nyheter enn en ny versjon av salgssuksessen Diamond. Med de nye Touch Flo 3D-menyer, super-3G, Wi-fi og mye annet snop, er likevel ikke det noe å kimse av.

HTC Diamond i hvitfarge

Den hvite utgaven vil ha svart front med hvit ramme og hvit bakside. Spesifikasjonene vil være de samme på den nye utgaven som den gamle.

Da vi testet HTC Diamond tidligere i sommer konstanterte vi at telefonen er en av de sprekeste smarttelefonene du får kjøpt.

Les mer om Touch Diamond:

 

LG

LG har to mobiler på vei denne måneden, og den ene kniver med Sony Ericsson C905 om å være Norges første kameramobil med over åtte megapikslers bildeoppløsning.

KC780 - 8 tynne megapiksler

Senest i går var LGs KC780 kun et rykte, men det viser seg at denne modellen kommer i norske butikker allerede denne måneden. KC780 er telefonen for de som setter kamera høyest når de skal ha ny telefon.

Med en bildeoppløsning på 8,1 megapiksler, autofokus, bildestabilisator og blits bør du kunne ta både store og gode bilder. Den er heller ikke noen sinke på videoopptak. Du kan filme snutter med en oppløsning på 640 x 480 bildepunkter og en hastighet på 30 bilder i sekundet.

Telefonen er langt fra noen kjempe, og er med en tykkelse på knappe 1,4 cm svært tynn til å være en modell med såpass avansert kamera. Telefonen er heller ikke noen teknologikjempe. Du finner for eksempel verken 3G eller HSDPA, og må dermed nøye deg med Edge-hastigheter når du surfer på nettet eller sjekker e-post.

Skjermen i KC780 har en størrelse på 2,4 tommer, en oppløsning på 320 x 240 bildepunkter og en fargedybde på 262 000 farger. Internminnet i telefonen er på 140 MB, og du kan i tillegg utvide minnet med micro-SD-kort, noe som ikke følger med. Dette er nok høyst nødvendig dersom du skal ta mange bilder, og ikke har for vane å overføre det du lagrer til en vanlig datamaskin.

Ellers har KC780 både FM-radio og MP3-spiller, og kan også kobles til TV-en dersom du vil vise mediefilene dine i større format.

Les vår ryktesak om KC780»

KF300

KF300 er en kamskjellstelefon som nok ikke kommer til å være spesielt kostbar. Telefonen har ikke 3G eller Edge, så du må nøye deg med GPRS-hastigheter når du surfer.

Ellers har telefonen Bluetooth- og USB-tilkobling. Den kan også spille av MP3-filer, så du kan bruke den som musikkspiller. Vil du ha med deg morgennyhetene kan du bruke den integrerte FM-radioen.

Skjermen i telefonen har en standard oppløsning på 240 x 320 piksler, og en størrelse på 2,2 tommer. Batterilevetiden til KF300 er imidlertid oppgitt til eksepsjonelt beskjedne to timer taletid eller åtte døgn hviletid. Dette er svært lite, spesielt når telefonen ikke har strømslukende funksjoner som 3G.

Telefonen kan ellers ta bilder med en oppløsning på to megapiksler, og den støtter micro-SD-kort.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen