Her er de nye november-modellene

Julehandelen nærmer seg oss med stormskritt, og mange er allerede fullt i gang med å planlegge fordelingen under juletreet. Det er nok en stor skare av oss som ønsker oss harde pakker i år, og kanskje en mobiltelefon eller to. I den anledning intensiverer produsentene nå konkurransen og fyrer ut nye modeller på løpende bånn.

Blant de mest interessante nykomlingene denne måneden finner vi Qtec 8010, som blir den minste telefonen her til lands med Microsofts operativsystem Windows Mobile 2003. Modellen vil også ha innebygget Blåtann-støtte og utvidbart minne.

Nokias 6630 er nok også en av månedens heteste modeller. Telefonen er Nokias tredje 3G-forsøk og har en spesifikasjonsliste like fyldig som et talibanskjegg. De to plussene som fremhever seg mest er uansett megapikselkameraet med en effektiv oppløsning på 1,23 megapiksler og telefonens Series 60-grensesnitt.

Månedens særing blir etter alt å dømme Nokias nye art-deco kreasjon 7280. Telefonen, som ved første øyekast minner mest om en forvokst leppestift, byr på VGA-kamera og høyoppløselig skjerm med en oppløsning på 104 x 208 punkter. Mer om denne finner du på neste side.

Qtec 8010 - Windows i lommeformat

Qtec ble landskjent da de for et og et halvt år siden kom med sin første modell på det norske markedet, Qtec 7070. Amobil var raskt ute og testet lekkerbiskenen, som kunne by på dengang revolusjonerende muligheter som utvidbart minne, mulighet for å ta bilder i VGA-oppløsning og sist men ikke minst - Windows i lommeformat.

Det er gått en stund siden da, og Qtec er gått i glemmeboken hos mange av oss. Selskapet er imidlertid ikke helt forsvunnet og har kommet mannsterke tilbake i høst med to nye modeller, blant dem Qtec 8010.

8010 har en god del likheter med forgjengerne, og byr på samme skjerm som den vi så i Qtecs noe eldre 7070. Oppløsningen er dermed på 176 x 220 punkter, som er den samme oppløsningen som vi kjenner fra blant andre Sony Ericssons K700i og Siemens SX1. Skjermen er av typen TFT og har en fargedybde på 65.000 farger.

Operativsystemet er også det samme som på Qtec 8080, men med en liten forbedring. Qtec 8010 er første telefon ut med Windows Mobile 2003 SE, som er en videreutviklet versjon av 2003-utgaven. Endringene her strekker seg fra ny nettleser med støtte for SSR (small screen rendering) og en ny versjon av Windows Media Player.

Liten råtass med mange hestekrefter
Mens både 7070 og 8080 var noen reale godklumper på linje med Nokias Series 60-telefoner, ser det nå ut til at Qtec har tatt steget videre og laget en vanlig liten mobiltelefon med et stort antall hestekrefter. Størrelsesmessig er 8010 omtrent like stor som den velkjente Sony Ericsson T630.

Helt nøyaktig er dette 10,8 cm i høyden, 4,6 cm i bredden og 1,8 cm i dybden. Vekten er ikke mer enn 103 gram.

Kamerafunksjonen har også gjennomgått en del forandringer. Blant annet har produsenten fått på plass fotolys i 8010, slik at man lettere kan ta bilder i mørke omgivelser. Kameraet kan ta bilder i VGA-oppløsning, og kan også ta opp video. Det er litt synd i grunn at det enda ikke fins noen Smartphone med megapikselkamera her til lands, men det kommer vel en gang det også.

Qtec har droppet MMC-standarden til fordel for mini-SD i 8010. Dette er uten tvil en av grunnene til at man har klart å krympe telefonen så betraktelig ettersom mini-SD er et av de minste minnekortene på markedet. Med telefonen følger det et minnekort på 32 MB, men skulle ikke dette være tilstrekkelig fins mini-SD i størrelser opptil 256 MB.

Ellers er det få endringer å sette fingeren på. 8010 vil bli første telefon fra selskapet med Instant Messaging-klient for mobiltelefoner. Fra før har brukere av Windows Mobile hatt muligheten til å bruke MSN fra mobiltelefonen, men nå skal man også kunne benytte seg av standarden til Wireless Village, som både Nokia og Sony Ericsson har satset på.

Telefonen vil ellers ha støtte for både Blåtann og infrarød. Dessverre er EDGE blitt nedprioritert i 8010, noe som vil gi et stort forsprang til erkerivalene med Symbian. Nesten samtlige av Nokias kommende Symbian-modeller har EDGE, som gir fire ganger nedlastingshastigheten man oppnår med GPRS. Derfor litt rart at man ikke har prioritert dette i 8010, som allerede da sliter i kampen om proffbrukerne.

En aller siste god nyhet er at batteritiden er forbedret betraktelig på Qtec 8010. Mens 8080 kun klarte seg i 90 timer standby, kan den nye modellen love oss hele 130 timer i standby før også den tar kvelden. Taletiden er på 4 timer, noe som ikke er spesielt bra, men holder om man konstant har en lader i nærheten.

Modellen er på vei ut i butikkene i skrivende stund. Prisen ligger rundt 5000 kroner, og vil dermed bli en dyr fornøyelse for de som føler dette er telefonen for dem.

Mer om 8010 finner du i 'Nå kommer Qtec nummer tre.'

DEN BESTE PRISEN PÅ 8010 FINNER DU I PRISGUIDEN >>>>

Vi minner om at alle bilder brukt i dette avsnittet er av 8010's søstermodell SPV C500. Denne er forbeholdt operatøren Orange, men er identisk med sin nordiske motpart.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen