Her er de nye juni-modellene

Juni står for døren, og sommeren er godt i gang. Er man ikke på stranden og griller, står man gjerne i butikken og grubler over neste mobilkjøp. Og det kan være ganske så vanskelig i disse tider.

For aldri før har produsentene kastet ut et så stort antall modeller som nå. I fjor lanserte mobilprodusentene hele 149 terminaler, og selv dette tallet kan se ut til å bli slått i år, tross meldinger om stagnering i markedet og synkende inntekter. Sony Ericsson, Samsung og LG har meldt om skjerpet konkurranse og flere modeller, og det er tydelig at 2005 kan bli et jubelår for oss forbrukere.

Denne måneden er det Siemens som dominerer nyhetsbildet, og produsenten kan innlede sommeren med ikke mindre enn tre nye modeller, blant dem M75 og CX75, som ser ut til å kunne bli to ganske interessante modeller. Ironisk nok kommer den største andelen av Siemens sine telefoner samtidig som at Siemens Mobile nå er blitt solgt til den koreanske elektronikkprodusenten Benq.

Nokia 8800 - mobilvalget for de sofistikerte
Det er gått en stund siden Nokia sist lanserte en modell i den eksklusive 89xx / 88xx-klassen. I mellomtiden har produsenten prøvd seg med blant annet Vertu, et alternativ for de med eksklusive vaner, og enkelte andre modeller. Men med en prislapp på godt over tyve tusen, var Vertu litt i dyreste laget, og det var nok stor glede da Nokia lanserte 8800, som kombinerer det eksklusive med en noenlunde fornuftig prislapp.

Det er det tydelig at det er designet som står i fokus hos Nokia 8800 - da at telefonen skal være spesielt eksklusiv. Designerene bak telefonen hyret inn urmakere og juvelteknikere for utforming av telefonen, da spesielt funksjonstastene, som ikke består av plast, men spesialutviklede metallavstøpninger.

Skjermen på 8800 er laget av herdet glass, som skal motstå riper og støt bedre enn vanlige plastskjermer. På innsiden finner vi en 208 x 208 punkters skjerm av typen TFT, som kan servere en fargedybde på 262.000 farger. Telefonen kjører en oppgradert versjon av Series 40-menyene fra vanlige Nokia-telefoner, som vi hittil kun har sett på Nokia 6230i, som kom i forrige måned.

Selve bekledningen er laget i rustfritt stål - både av designmessige og praktiske grunner. Designerene har nemlig funnet ut at rustfritt stål er usedvanlig slitesterkt, og dermed egner seg på en telefon, i tillegg til at det gir et eksklusivt preg.

Når telefonen er lukket, er tastene skjult bak skjermen. For å komme til tastene, må man altså løfte opp skjermen, som forøvrig er samme prosedyre som vi har sett på et flertall skyvemodeller fra både Siemens og Samsung.

En trådløs krabat
Med en 8800 i hånden behøver man ikke bekymre seg stort for hvor man befinner seg i verden. Den innebygde trippelbåndstøtten sørger for at telefonen er brukbar i store deler av Asia, Europa, Afrika og Nord-Amerika. Tilkobling mot nett for sjekking av e-post og surfing kan skje via både vanlig GPRS klasse 8 og den raskere EDGE-standarden.

Skal man overføre data til andre enheter har man to valgmuligheter. 8800 har nemlig både infrarød-port og blåtann innebygget, og kan da også bruke trådløse hodesett på en avstand på maksimalt 10 meter.

Ellers har 8800 selvfølgelig på plass det som måtte være av meldingsteknologier som MMS, E-mail og Instant Messaging.

Om man er glad i moro og sprell, kan 8800 ironisk nok være en interresant telefon. Med både MP3-spiller og radio på innsiden av skallet, i tillegg til støtte for Java MIDP 2.0, kan den lille råtassen være en redning for både øyne og ører i langtrekkelige stunder.(Klikk for større bilde )

Ny kameraoppløsning, men lite minne
8800 har et innebygget kamera på baksiden av skjermen, som kan ta bilder i en oppløsning på 800 x 600 punkter. Denne oppløsningen har hittil vært helt ukjent, og har så langt ikke vært anvendt i noe annet mobilkamera. Men med det tanke på at det i dag finnes enkelte modeller som kan ta bilder i hele 2 megapikslers oppløsning, imponerer ikke kameraet i 8800 noe særlig.

Minnekapasiteten på 64 MB er heller ikke akkurat imponerende. Ettersom telefonen har både MP3-spiller og kamera, burde 8800 ideellt sett hatt plass til minnekort for utvidelse av minnet. I og med at 64 MB kun holder til en 10 - 11 sanger, så bør man ha en vanlig MP3-spiller i bakhånd på lengre bussturer.

8800 er slett ikkenoen koloss med sine størrelsesmål på 107 x 45 x 15 mm, er den samtidig med sine 134 gram slett ingen lettvekter. Rustfritt stål og ekte glass har sin vekt, og kompensasjonen for en slitesterk telefon blir høyere vekt.

Høy vekt til tross, 8800 er og blir en av de mest eksklusive telefonene vi har sett til nå. Telefonen gjør sin entré på markedet nå i juni og får en prislapp på rett under 8000 kroner. Om modellen skulle ha vekket interessen din, kan du, kan du lese mer i vår nyhet 'Ny Nokia i stål'.

BESTE PRIS PÅ NOKIA 8800 FINNER DU I PRISGUIDEN >>>

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen