Her er de nye juli-modellene

Juli måned står i døråpningen og sommeren er i full gang, ihvertfall på mobilfronten. Forrige måned viste Sony Ericsson med sin K750i at mobiltelefon og kamera lar seg forene - uten at kvaliteten går til spille. Helt siden kameraet tok plass i de første mobiltelefonene for snart tre år tilbake, har utviklingen av denne løsningen gått i forrykende fart.

Denne måneden er det fortsatt ingen boom av telefoner med 2 megapikslers kamera med autofokus, men det nye steget er godt merkbart. Nokia kommer denne måneden med N90, deres første telefon med 2 megapikslers kamera. I likhet med K750i fra Sony Ericsson skilter N90 med en hel del muligheter innenfor fotografering som hittil har vært forbeholdt kamera, som for eksempel makromodus, autofokus og blits.

Innen kort tid vil også produsenter som Samsung, LG og Panasonic ha lignende telefoner på plass. Alle har ett mål for øyet, nemlig å komme med best mulig kamerateknikk som kan gi et alternativ til kompaktkameraet.

Det er også svært tydelig at produsentene nå for alvor begynner å posisjonere seg i markedet. Nokias samarbeid med Carl Zeiss er ingen tilfeldighet, og det blir stadig tydeligere at mobilprodusentene må søke til kameraprodusentene for å kunne utvikle kamerateknikken for mobiltelefonen videre.

Der sitter Sony Ericsson, Samsung og Panasonic med noen trumfkort ved at de har moderselskaper som nettopp produserer kamera. Da er det kanskje på tide for Siemens og LG å ta en Nokia og søke samarbeid med noen produsenter fortest mulig før toget er kjørt.

Nokia N90 - Carl Zeiss inntar mobilmarkedet
Nokia lanserte for to måneder siden sin nye N-serie Symbian-modeller under et forrykende presse-show i Amsterdam. Nå står første modell på døren klar for det norske markedet. N90 blir med det også første modell fra Nokia med 2 megapikslers kamera og en skjermoppløsning på 352 x 416 punkter.


(Klikk for større bilde)

Nokia blir andre produsent ut på det norske markedet med en 2 megapiklsers-modell etter at Sony Ericsson K750i tok steget ut i butikkene i juni. N90 kan ta bilder i oppløsningen 1600 x 1200 punkter, og er med det et steg nærmere å ta bilder som egner seg for fotoalbumet.

Det spesielle med optikken i N90 er at Nokia har fått optikkprodusenten Carl Zeiss med på utviklingslaget. Med det skryter den finske produsenten av at N90 vil by på den mest avanserte kameraoptikken noensinne i en mobiltelefon, og at bilder tatt med N90 overgår det meste vi hittil har sett på mobilkamerafronten. Inntil en test ligger på bordet er det kun en påstand.

Men til tross for mange påstander er det ingen tvil om at N90 er den mest avanserte telefonen til nå på kamerafronten. Ser man bort i fra kameraoppløsning og Carl Zeiss, kan modellen faktisk mynte med både blits, dreibar linse og autofokus.

N90 kan også ta video i en oppløsning på 352 x 288 punkter. Dette er samme oppløsning som man finner på de gamle VHS-kameraene, og egner seg faktisk til opptak av feriekos og andre hyggelige stunder. Hittil har opptaksfunksjonen på mobilkamera vært relativt ubrukelig, men vi aner at dette vi kunne endre seg med N90.


(Klikk for større bilde)

En bærepose med snop
Er man snopen på mye ny teknologi er det liten tvil om at man vil oppleve både julaften og 17. mai på samme tid etter en stund med N90. Her finnes det meste av teknologi som blåtann, EDGE, Push-To-Talk, Instant Messaging, E-postleser, html-nettleser og Java MIDP 2.0. Å nevne at N90 kan brukes som MP3-spiller blir nesten overflødig. At N90 har Symbian muligjør også bruk av tredjeparts-programvare.

I likhet med de øvrige modellene i N-serien, er N90 en 3G-telefon, og kan med det brukes i det nye UMTS-nettet. Dette åpner nye muligheter innenfor datanedlasting og muliggjør også bruk av videotelefoni. Med det kan man ringe til venner, og se hverandre i sanntid. Dette forutsetter at motparten også har en 3G-telefon med mulighet for videosamtaler.

På datasiden revolusjonerer 3G totalt. Med en nedlastingshastighet på 384 kbps er man oppe i halv bredbåndshastighet, og kan da for eksmempel se mobil-TV eller laste ned større datamengder til telefonen. Da passer det ypperlig at N90 har plass til minnekort av typen RS-DV-MMC. Kort av denne typen fins i størrelser på opptil 512 MB. I tillegg har telefonen et internminne på 31 MB.

Skjermen i N90 imponerer stort. Her har Nokia valgt oppløsningen 352 x 416 punkter, som mildt sagt imponerer. Denne oppløsningen overgår det meste vi hittil har sett, og gjør at N90 egner seg ypperlig for videoavspilling, fotoalbum, spilling og ikke minst som kamerasøker. Øvrig er skjermen av typen TFT og har en fargedybde på 262.000 farger.

Telefonen har i tillegg en ytterskjerm med oppløsningen 128 x 128 punkter.

Nokia N90 var ventet i juni måned, men kommer altså nå først i juli. Prisen på råskinnet ligger på rundt 5300 kroner. Ønsker du å vite mer om N90 kan du lese vår sniktitt på telefonen, som blant annet inneholder bilder og video tatt med telefonen, og vår nyhet fra lanseringen.

BESTE PRIS PÅ NOKIA N90 FINNER DU I PRISGUIDEN >>>>

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen