Guide

Her er de gode julepresangene

De færreste vil vel klage hvis de pakker opp en splitter ny mobiltelefon på julaften. Faktisk ser mobiltelefoner ut til å bli en skikkelig juleslager, og ekspertene venter at salget i år vil overgå alle rekorder.

Men hva slags telefon bør man egentlig kjøpe? Utvalget har aldri vært større enn det er i år, og du kan velge og vrake i alt fra lekre designtelefoner til tekno-proppede klubber. Med over 125 modeller å velge mellom, sier det seg selv at det er vanskelig å holde oversikten.

For å gjøre valget enklere for deg, har vi slengt sammen en liten oversikt over de telefonene vi anbefaler deg å handle i år. Vi har delt anbefalingene i syv forskjellige brukergrupper, som vi mener burde dekke de fleste behov.

  • Den nøysomme
  • Junior
  • Bestefar
  • Arbeidskaren
  • Den kresne
  • Moteløven
  • Teknofantasten

Om du skulle ha behov for en enda mer skreddersydd telefon enn dette vil vi anbefale å ta en titt på mobilsøket, som hjelper deg å velge den rette telefonen ut fra de ønsker og behov du måtte ha.

 

--- TIL: Den nøysomme ---

Sony Ericssons bestselger T610 gjør et comeback på anbefalingslisten i år, og er vårt førstevalg for deg som har tynn lommebok. Siden fjoråret har den populære modellen stupt nedover prislistene, og nå kan man plukke opp et eksemplar for under 1500 kr. Det er et skikkelig røverkjøp.

Telefonen begynner riktignok å trekke på årene, men du finner allikevel det meste av det du trenger i en mobiltelefon. Den har både bildemeldinger, kamera, støtte for Java-spill og innebygget Blåtann. I tillegg er telefonen liten og lett, og har et brukervennlig menysystem. [Les testen]

(Vi vil ikke anbefale at man kjøper noen av de aller billigste telefonene på markedet. Du får ofte mye mer for pengene i prissjiktet over 1500 kr. Om du skulle ha et skikkelig stramt budsjett, og må under tusenlappen, vil vi anbefale å ta en titt på Siemens C62.)

Laveste pris u/abonnement:

Laveste pris m/abonnement:


--- TIL: Junior ---

Den yngre garde har blitt aktive mobilbrukere, og stiller stadig større krav til telefonen. Skal du handle en ny pratelur til dem bør du derfor passe på at telefonen har alt det obligatoriske av funksjoner som kamera og bildemeldinger.

Vårt førstevalg i denne kategorien er Sony Ericsson K500i, som nok er den telefonen på markedet i dag som gir deg mest for pengene.

Den er proppet med teknologi og nyttefunksjoner, har alt fra 3D-spill til ringetoner i MP3, og kommer med innebygget videokamera. Med alt dette pakket inn i en liten og nett telefon med et upåklagelig design, var vi ikke vanskelige med å slenge ut vårt for tiden eneste terningkast seks. [Les testen]

(En annen telefon som nok vil høste stor appell blant de yngre brukere er Nokia 3220. Den er fullstappet med spill, ringetoner og moro, og har et suverent design. At den er hakket billigere enn K500i er nok en grunn til at dette er en telefon som kan havne under mange juletrær i år.)

Laveste pris u/abonnement:

Laveste pris m/abonnement:

 

--- TIL: Bestefar ---

For de litt eldre av oss er det mye forskjellig man må ta hensyn til når man velger telefon. Ofte er det mye viktigere at telefonen er håndterbar og brukervennlig enn at den har alt det siste av funksjoner.

Vi vil anbefale Siemens S65 som et bra valg for de eldre. Telefonen har en stor og oversiktlig skjerm, og har en egen modus som forstørrer all tekst i menysystemet. Dermed skal du ikke ha problemer med å lese hva som står på skjermen. Menysystemet til Siemens er dessuten meget brukervennlig.

Telefonen er heldigvis ikke av sorten som forsvinner i lommen, men er derimot relativt kraftig og ligger godt i hånden. Knappene er i tillegg store og adskilte, slik at det går greit å skrive tekst og numre selv for de mindre fingernemme.

At man får et megapikselkamera og innebygget minnekortplass med på kjøpet er selvsagt heller ikke noe man klager over. [Les testen]

(Er budsjettet ditt for trangt til at du kan slenge ut tre høvdinger, kan andre telefoner fra Siemens skilte med mye av den samme brukervennlighetn som S65. Siemens CX65 er for eksempel verdt en titt.)

Laveste pris u/abonnement:

Laveste pris m/abonnement:

 

--- TIL: Arbeidskaren og jegeren ---

Når søle, jord og vann er en del av hverdagen må du ha en telefon som kan tåle en støyt. Enten du er syklist, jeger eller bygningsarbeider burde Siemens M65 leve godt opp til de krav du måtte ha.

Telefonen har blitt grundig ramponert av vårt testpanel, og overlevde både spyling, kasting og fotballspilling uten å få så mye som en skramme. Det er mer enn man kan si om det "støtsikre" alternativet fra en viss -kremt- finsk produsent.

Innenfor det harde skallet finner man en fullblods mobiltelefon av beste klasse. M65 har en stor og oversiktlig fargeskjerm, innebygget kamera og hele 11 MB minne. Dermed skulle ikke røffe omgivelser komme i veien for lysten på en skikkelig mobiltelefon. [Les testen]

Laveste pris u/abonnement:

Laveste pris m/abonnement:


--- TIL: Den kresne ---

Det er ikke alle som er fornøyd med en 1-kroners billigtelefon fra RIMI. Noen liker kun å omgi seg med det beste, og stiller like høye krav til mobilen som de gjør til bilen, huset og bikkja.

Skal du handle en mobiltelefon til en av disse feinschmeckerne kan du neppe gå feil med Sony Ericssons K700i. Det er nemlig uten tvil er en av de feteste telefonene vi har testet dette året.

Her finner du alt fra en innebygget MP3-spiller og videospiller til 3D-spill støtte og en høyoppløselig skjerm av beste klasse. Hele 42 MB minne sørger for at du også skulle ha plass til det meste. Heller ikke når det kommer til brukervennligheten og menysystemet er det noe å sette fingeren på.

Telefonen har tidligere slitt med dårlig batterilevetid, men det skal nå være fikset med nye programvareoppdateringer. At prisen også har falt til rundt 2500 kr gjør Sony Ericssons lille råtass til en sikker vinner. [Les testen]

Laveste pris u/abonnement:

Laveste pris m/abonnement:


--- TIL: Moteløven ---

Om du vil ha en mobiltelefon som er lekker å se til, finnes det mange greie alternativer. Det er imidlertid noen telefoner der ute som nær setter standarden for mobildesign, og Motorola Razr V3 er en av disse.

Dette er den tynneste kamskjellstelefonen du får kjøpt for penger, og den kan vise frem et tidløst, metallisk design av beste klasse. Alt fra den sotede ytterskjermen til det skreddersydde tastesettet understreker at dette ikke er noen mobiltelefon av vanlig sort.

Og selv om Motorola nok har ofret utseendet til Razr V3 mye tid, har man ikke glemt å utstyre telefonen med det meste av nyere funksjoner. Den kan blant annet by på blåtann, 3D-grafikk og innebygget videokamera.

Noen billig sak er dette så absolutt ikke, og man må regne med å bli over 5000 kr fattigere for å kunne smykke seg med en Razr-modell. Men så er kanskje ikke det så dumt det heller? At naboen kommer traskende med telefonen er i hvert fall noen hakk mindre sannsynlig. [Les nyhet]

(Om man foretrekker telefonene sine litt mindre enn dette, er Samsung E800 en sikker vinner. Dette lille egget av en telefon har høstet enorm appell hos de med sans for design, og da kanskje spesielt hos damene.)

Laveste pris u/abonnement:

Laveste pris m/abonnement:

--- TIL: Teknofantasten ---

Om man er flasket opp på piksler og bytes har man som oftest et sug etter ny teknologi som ingen vanlig billigtelefon kan mette. Skal man handle en presang til en av disse tekno-fantastene, må man altså gå hardt til verks.

Nå som vi beveger oss inn i en ny era av mobitelefoni er egentlig valget veldig enkelt. Intet teknohode med respekt for seg selv kan springe rundt med en dippedutt av forrige generasjon, og da må man vende blikket mot de nye 3G-telefonene. Skjønt i dag finnes det bare én slik telefon i norske butikkhyller, nemlig Nokia 6630.

Denne saken rommer absolutt alt av kryptiske akronymer man kan finne i en mobiltelefon; WCDMA, EDGE, MMC, GSM1900, MMS, MIDP 2.0 og selvfølgelig XHTML. I tillegg finner man et innebygget megapikselkamera og videotelefoni. Skal du ha mer teknologi med deg enn dette, må du feste armstropper på PC-en. [Les nyhet]

OBS: Det skal sies at 6630 ikke har kameralinse på forsiden av telefonen, noe som betyr at man ikke kan filme seg selv når man snakker. Vil man det må man vente på Samsung Z107. Den er imidlertid enda en stund unna butikkhyllene, og det spørs derfor om den rekker å komme under juletreet.

Laveste pris u/abonnement:

Laveste pris m/abonnement:

Enda ikke funnet den rette?
Som nevnt innledningsvis, er mobilsøket vårt et godt sted for å finne frem til den rette mobiltelefonen. Her kan du oppgi alt fra hvor mye telefonen din skal veie, til hvor mye moro du kan ha det med den. Søket finner den rette mobiltelefonen til å dekke akkurat de behovene du måtte ha.

Vi vil også anbefale å ta en titt på testoversikten vår. Her finner du tester av rundt 60 av de forskjellige mobiltelefonene som er i butikkene i dag.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen