ANBEFALING: Her er de beste hybridkameraene
Anbefaling

Her er de beste hybridkameraene

Hybridkameraene kommer for fullt. I Japan selger de enormt, og i Norden vokser salgstallene såpass mye at det er tydelig at brukerne mener at produktene begynner å bli modne.

Les mer: Hybrid-salget tar av

Det betyr også at mange lurer på hva de skal kjøpe, og det har vi tenkt å hjelpe dere med.

Hvis du skal kjøpe et speilreflekskamera, er nesten alle modellene svært gode kameraer som fungerer til det aller meste, uavhengig av produsent. Du kan ikke tråkke så veldig feil.

Les mer: Guide: Systemkamera med og uten speil

Hybridkameraene, som egentlig er speilreflekskameraer uten speil, er ennå ikke like allsidige, og derfor er det viktigere å vite både hva man selv trenger og hva kameraene kan tilby. På grunn av designen, må disse kameraene bruke en annen type autofokus (kontrastbasert) enn speilreflekskameraene. Den er tregere, og dermed får man ikke den responsen man er vant til fra speilreflekskameraer.

Også den optiske søkeren er borte, og man må enten bruke skjermen eller en elektronisk søker. For mange er ikke dette noe problem i det hele tatt, men elektroniske søkere er ennå ikke like gode som optiske søkere.

Men ved å ta bort speilet, sparer man plass, både til speil, plass for at speilet skal vippes opp og prismehus til den optiske søkeren. Uten speil, kan objektivene også plasseres nærmere bildebrikken, og dermed lages mindre. Alt dette gir muligheter for langt mindre kamerasystemer.

Her er en liten oversikt over det som finnes på markedet i dag.

Det er i dag fire produsenter av hybridkameraer: Panasonic, Olympus, Samsung og Sony. La oss se litt på hver av dem.

Panasonic Lumix DMC-GH2
Panasonic Lumix DMC-GH2

Panasonic

Var først ute med hybridkamera, og har flest modeller på markedet. Deres store styrker er autofokushastighet, videofunksjonen og det store objektivutvalget. I GH-serien sin har de en elektronisk søker som er helt suveren. Svakheter er den lille bildebrikken og manglende bildestabilisator i kamerahuset. Liten bildebrikke kan gi lavere bildekvalitet og mer bildestøy.

Les mer: Nytt kamerasystem lansert

Olympus PEN E-PL2
Olympus PEN E-PL2

Olympus

Kom som nr. to på markedet med sin PEN-serie. Dette er kameraer som bygger på de klassiske PEN-kameraene fra 50- og 60-tallet. Designen er retro og svært lekker og kameraene har innebygd bildestabilisator, så du slipper dette i hvert objektiv. De bruker samme brikkestørrelse og fatning som Panasonic, så objektivene kan brukes om hverandre. Det er også tredjepartsprodusenter av slike objektiver, så du har det største utvalget tilgjengelig. Svakere autofokus og videofunksjon enn Panasonic. Kameraene kommer uten innebygd søker, men du kan sette på en søker i blitsskoen dersom du ønsker det. Olympus har antakelig de minste objektivene på markedet.

Les mer: Entusiastkamera med stor bildebrikke

Samsung NX11
Samsung NX11

Samsung

Samsung har sitt eget system, NX, som de er alene om. Det reduserer utvalget av tilbehør. Samsung har laget et godt kompromiss mellom brikkestørrelse og størrelse på kamera og optikk. Men det har også gått utover spesifikasjonene på optikken. Mens Olympus har brennvidder tilsvarende 28-84mm på sitt standardobjektiv, har Samsung tilsvarende 30-75mm for å kunne gjøre det litt mindre. Samsung har bildestabilisator i en del av objektivene, og det gjør dem heller ikke mindre. Til tross for større bildebrikke leverer ikke Samsung i dag høyere bildekvalitet enn for eksempel Panasonic. Dette kan endre seg i framtida. Samsung har den beste skjermen av alle med en høyoppløst OLED-skjerm.

Les mer: Speilløs speilrefleks

Sony NEX-5
Sony NEX-5

Sony

Den foreløpig siste aktøren i dette markedet er Sony med sin NEX-serie. Den har blitt umåtelig populær, særlig i Japan, men er størst også i Norden. De har de minste kamerahusene, men den største optikken. Det er fortsatt lite optikk å velge i, og det som finnes er dessverre ikke av veldig høy kvalitet. For å få kameraene så små, har de tatt bort de fleste knapper, og det meste styres ved hjelp av skjermen. Det er brukervennlig for de som ikke er drevne fotografer, men forferdelig klønete hvis du vil gjøre noe raskt. Dette er med andre ord kameraer for de som vil kjøre på automatikk. Hvis du får et ordentlig godt objektiv til NEX, vil nok det være det som gir deg best bildekvalitet av de fire systemene som finnes i dag.

Les mer: Ny dimensjon til speilløse kameraer

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen