Her er dataåret 2011 oppsummert

Her er dataåret 2011 oppsummert

Fikk du med deg alt som skjedde?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

2011 har vært et dataår med mye spennende, og en god del som har vært annerledes. Et nytt dataår blir gjerne sparket igang med CES, eller Consumer Electronics Show, i år var intet unntak.

Intel sparker det hele i gang

Blant de absolutte høydepunktene på CES var nok Intels Sandy Bridge. Med denne arkitekturen tok Intel et solid ytelsesskritt, samtidig som prisen og effektforbruket ble holdt på et svært anstendig nivå.

Dessverre skulle det være et brikkesettproblem som gjorde hele Sandy Bridge-festen en god del surere. Enden på det hele ble en full retur av fadesehovedkortene, mens man ventet på et oppdatert brikksett fra Intel.

Lettere bærbare

Ultrabooks er Intels navn på plattformen som skal ta rotta på Macbook Air. Konseptet ble trukket frem fra flosshaten under årets Computex i Taiwan. Ultrabook innebærer en bærbar datamaskin som skal være minimum 20 millimeter tykk, lettere enn 1,4 kg, ha Intel Sandy Bridge CULV eller nyere prosessor samt enkelte andre krav.

AMD vil på ingen måter la Intel ha dette markedet alene, og har allerede lansert det de kaller for AMD Ultra Thin. Denne baseres på Brazos 2.0-platformen med en Zacate APU og Radeon HD 7000-grafikk. Ellers står produsentene foreløpig fritt til å velge vekt, tykkelse, batteritid, pris og andre egenskaper.

Harddiskkrisen

Høsten har vært svært våt enkelte plasser i verden i år, og spesielt har Thailand vært fremme i mediene. Foruten alle som har fått kjenne dette på kroppen har også harddiskindustrien blitt rammet. Alt av fabrikker har blitt rammet virker det som, ikke bare fabrikkene til harddiskprodusentene, men også fabrikkene til de ulike underleverandørene.

En konsekvens for oss her i Norge, og mange andre steder, er dyrere harddisker. Når tilgjengeligheten synker så øker prisene. Nå i slutten av desember er prisene fremdeles langt over der de var tidlig i høst, og dersom vi skal tro de mest dystre spådommene så vil ikke industrien være tilbake der den var før om et års tid.

AMD endrer kursen

Flausen med Bulldozer må vi også ha med. Med Bulldozer skulle AMD ta igjen Intels, men slik gikk det som kjent ikke. Ytelsen var på høyde med Intels mellomklasse, men effektforbruket var for høyt. Legger vi til at Intel senere kom med sin entusiastplattform blir det klart at AMD kom til kort.

Om det var Bulldozer som var grunnen, eller om det skyldes en hel rekke omstendigheter er enn usikkert, men mot slutten av året ble det også kjent at AMD ville endre kurs. De ville bort fra den klassiske AMD versus Intel-kampen, og heller fokusere på blant annet bærbare. AMD vil altså på ingen måter slutte med prosessorer, snarere bredde seg litt utover og fjerne fokuset på toppmodeller som det uansett er et lite marked for på verdensbasis.

Tre kjemper har gått bort

Dataåret bragte også med seg et par dødsfall. Først var detSteve Jobs, grunnlegger av Apple og mangeåring kaptein på Apple-skipet. Han døde etter lengre tids sykdom og det ble nærmest religiøse tilstander verden over. Selv om dette dødsfallet er trist nok i seg selv så satte det dessverre et annet dødsfall litt i skyggen.

Mens Steve Jobs var et navn mange kjente så var navnet Dennis Ritchie et navn få kjente. Dennis Ritchie utviklet blant annet C og Unix, med andre ord grunnlaget for så mye som vi tar for gitt i dag, og ikke minst grunnlaget til alt som Steve Jobs stod bak.

Kanskje like lite kjent er også Jacob Goldman, mannen som er regnet som den moderne PC-ens far. Goldman var med på å starte forsknings- og utviklingssenteret Xerox PARC. Det er stedet som blant annet utviklet det første grensesnittet der du kunne trykke på ikoner med en mus, og Ethernet-standarden som Internett er basert på.

Et skjermkortår som avsluttes med et smell

Både Nvidia og AMD lanserte sine forrige generasjoner i 2010. Det eneste spennende i store deler av 2011 blir dermed dobbelkjernemodellene GeForce GTX 590 og Radeon HD 6990.

Helt på tampen av året skulle det likevel vise seg at AMD ville kuppe oppmerksomheten på en helt spesiell måte. Neste generasjon, Radeon 7000-serien, skulle komme i starten av 2012. Det var i alle fall planen til AMD, og noe de fleste trodde.

Men, slik gikk det jo slettes ikke, Radeon HD 7970 ble nemlig sluppet 22. desember. Nå var et sånt slipp alt for sent for å rekke julesalget, men dette var vel eneste måten AMD kunne få enda mer oppmerksomhet enn det de ville fått om ting hadde kommet som planlagt i januar.

Intel girer opp

Entusiastutgaven av Sandy Bridge, Sandy Bridge-E, ble sluppet i november. Sammen med et par prosessorer fikk vi også brikkesettet X79, som benytter seg av LGA2011-sokkelen. Brikkesettet tar over for X58 og LGA1366-sokkelen, som det naturlige valget for entusiaster som vil grave litt ekstra dypt i lommeboken for å skaffe seg det feteste utstyret som er tilgjengelig.

SandForce fester grepet

SSD-kontrollerprodusenten SandForce har hatt noen spennende år. Fra å komme seilende inn fra sidelinjen har de plutselig blitt den store snakkisen. Med SF-2200 satte de virkelig navnet sitt på ytelseshimmelen med gullskrift. Kontrolleren ble brukt i en rekke SSD-er som kom på markedet på vårparten, med spinnville ytelser på rundt 500-550 MB/s.

For å toppe det hele skulle SandForce bli solgt til LSI for hele to milliarder kroner i slutten av oktober.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen