Test

Her er bunnen av Oslofjorden

Olympus Mju 1030 SW er ikke det nyeste kompaktkameraet på markedet, men likevel et av de med mest imponerende spesifikasjoner. Kameraet skal ikke bare være vannsikkert, men tåle dybde helt ned til 10 meter. Vi tok med kameraet på dykketur for å sjekke om spesifikasjonene holder mål.

Si velkommen til storebror
Tidligere har vi testet lillebroren Mju 850 SW med gode resultater. Lillebroren kommer derimot til kort om du skal ut på virkelig tur. 3 meters dybde, som er 850 SW sin grense, holder sjelden for den som skal ned med fullt dykkerutstyr. Det kan diskuteres om 10 meters dybde er nok for den profesjonelle, men det hjelper helt klart en del.

Les også: Med kamera på dykketur.

Pass på batteriet
Ved første forsøk oppdaget vi kjapt en liten svakhet hos 1030 SW. Det viste seg at det er svært lett å sette inn batteriet feil vei. Om du ikke oppdager det før du ligger og plasker i vannet anbefales det ikke å åpne batteridekselet for å snu sulamitten, så vanntett er ikke kameraet. Men etter en tur på land med litt tørking var vi straks klare igjen. Og joda, kameraet fungerer det.


Det er smart å sjekke at kameraet fungerer før du kaster deg uti vannet.

Problemer i grumsete vann
Vi oppdaget raskt at kameraet ikke er ideelt for det noe grumsete vannet i oslofjorden en mørk høstkveld. Våre spede forsøk på å ta bilder på avstand under vann ble heller dårlige.


Bilder på avstand fungerer heller dårlig i grumsete vann.

Derimot ble bildene raskt bedre når vi gikk nært inn på ting og tang, bokstavelig talt. Havet sjuler utvilsomt mye rart som kameraet fanger på en eksemplarisk måte. Den innebygde blitzen lyser godt opp selv om sollyset er minimalt på ti meters dybde slik at kameraet fanger opp objektene du har i fokus uten problemer. Kameraet så også ut til å takle presset. Det eneste utslaget som var merkbart når vi lå på ti meters dybde var et slags merke på LCD skjermen, trolig på grunn av trykk. Dette forsvant derimot raskt når vi steg oppover.

Se flere bilder av livet under vann her.

Ikke spesialdesignet for dykkerbruk
Olympus 1030 SW har mange innstilinger, og knappene på kameraet er absolutt ikke skapt for å benyttes mens du har dykkerhansker på. Kameraet er da heller trolig ikke ment å skulle brukes primært på ti meters dybde med fullt utstyr, men en forhåndsinnstilling som kjapt gir deg best bilde under vann hadde gjort seg. Selv havnet vi i en knotete affære da vi måtte ta av hansker og konsentrere oss mer om å sette opp kameraet enn å dykke. Dybdemåleren sank raskt når konsentrasjonen ikke var på topp. Neste gang lønner det seg nok å ha gjort slike innstillinger på forhånd.


Det er utvilsomt mye rart å se under vann, også i Oslofjorden.

Kameraet har forøvrig gode insntillinger for å ta bilder under vann og det har også en innebygd dybdemåler som fungerer godt og som sier klart ifra når du nærmer deg maksdybde. Olympus har tydelig tenkt nøye når de lagde dette kameraet, selv om du bør passe på å stille inn dette før du kaster deg i vannet.

Olympus leverer igjen
Alt i alt må vi nok en gang slå fast at Olympus holder det de lover. Kameraet takler fint en tur ned til ti meter og litt til. Bilder klarer den også. Noen storslagne familiesamlingsbilder vil du nok ikke få på bunnen av Oslofjorden. Da vil nok heller en tur til mer krystallklare havområder gjøre susen. Men for å vise venner og bekjente detaljer fra livet under vann duger det så absolutt.

Se flere bilder av livet under vann her.


Å ta gruppebilde under vann er ikke bare enkelt.

Kameraet har en pris på rundt 3300 kroner i norske butikker.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen