Her er Asias monstermobiler

I Norge jubler vi vilt etter å endelig ha fått megapiksels oppløsning på kameratelefoner. Hvis man derimot hadde dratt frem en megapikseltelefon i Asia hadde man mest sannsynlig ikke blitt ofret et eneste blikk.

Mobiltelefoner i den østlige delen av verden har funksjoner og teknologi som ligger flere hestelengder foran det ypperste man kan få levert her til lands, noe som gir særlig oss spesielt interesserte all grunn til å være misunnelige.

Ny superserie
En av de største pådriverene i det asiatiske mobilmarkedet er gigantselskapet NTT DoCoMo, som bestemte seg for å slå ekstra hardt på stortromma i går. Produsenten presenterte nemlig en serie bestående av hele fem supertelefoner, hvorav den første skal slippes på markedet innen kort tid.

Telefonene i serien, som har fått navnet 901i, har hver og en sine spesielle egenskaper. Noen ting er imidlertid felles for alle enhetene, for eksempel multimedieopplevelsen.

Alle telefonene har nemlig blitt utstyrt med to kraftige høyttalere med noe så unikt som 3D-lyd. Dette skal i følge NTT DoCoMo gi skikkelig surround-følelse, slik at man føler at lyden treffer fra alle kanter. Den velkjente Boomblasteren kan altså parkeres en gang for alle.

Superskjerm fra Sharp
Første telefon ut er SH901iC, og er laget av Sharp. Denne enheten kan by på en heftig skjerm med 262.144 fargers fargedybde og en oppløsning på hele 240 x 320 piksler.

Det som imidlertid er mest interessant med skjermen til denne lille godsaken er at den har fått en ny teknologi , som visstnok gir dobbelt så god kontrast som andre skjermer i samme sjanger. Dette medfører blant annet at skjermen er fullt leselig selv fra siden.

Ved å bruke en kabel kan man koble enheten til en rekke forskjellig tilbehør, slik at man for eksempel kan ta opp video rett fra et vanlig videokamera, og lagre filmen på telefonens minnekort. Man kan også bruke den samme kabelen til å vise videosnutter eller bilder som er tatt med telefonens kamera direkte på et vanlig fjernsyn eller lignende.

Telefonens kamera har forøvrig en oppløsning på hele 2 megapiksler, noe som er på nivå med veldig mange vanlige digitalkamera - ihvertfall her til lands. Som om det ikke var nok at japanerene har tilgang til dobbelt så mange megapiksler som vi har i Europa, så har telefonen i tillegg to forskjellige kamera integrert, hvorav det ene er dedikert til videosamtaler.

Unike kameraegenskaper
Den andre telefonen i rekken er D901i. Det første man kan bite seg merke i med denne enheten er at den er en av få asiatiske modeller som ikke er laget i kamskjells-format.

Istedenfor har telefonen fått det såkalte "slider"-designet, som vi blant annet har sett på Samsungs E800 og Siemens SL65.

Skjermen til telefonen er en TFT skjerm med en oppløsning på 240 x 320 punkter, noe som nesten kan virke som standarden i Asia. Fargedybden er selvfølgelig ikke mindre enn 262.144 farger.

Kameraet til telefonen har en teknologi med navnet Super Honeycomb, som er patentert av den anerkjente aktøren Fuji Photo Film. Kameraets linse er i tillegg utstyrt med autofokus, slik at motivet fremtrer skarpere enn bakgrunnen i bildet, noe som er vanlig på dyrere digitale kamera. Oppløsningen er på to megapiksler.

Også denne modellen har fått et ekstra kamera, som er dedikert til videotelefoni.

Av programvare har telefonen blant annet en dokumentleser som gjør at man kan vise fullverdige Microsoft Office-dokumenter på telefonen, noe som gjør at man virkelig får utnyttet størrelsen på skjermen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen