Her er Apples nye Ipod-er

Det er i hvert fall slik Apple beskriver henholdsvis sin nye Ipod Nano og den nye Ipod Touch. For Apple har lansert flere nye Ipod-spillere, i tillegg til å kvitte seg med én. Samtidig har de kommet en stor oppgradering av selskapets kanskje viktigste enkeltprogram.

Genierklærte spillelister
Som et senter i sin oppgraderte Ipod-satsning ligger nemlig Itunes-programvaren. Med versjon 8 tar de et stort skritt videre. Den nye Genius-teknologien ligger i bunnen og lover å automatisk generere spillelister basert på det du liker. Den logger anonymt det du hører på og sammenligner det med musikk andre hører på og genererer spillelister som skal være spesialtilpasset dine ører.

Det skal også være langt enklere å navigere i den nye programvaren. Ved å koble grafiske oversikter, der informasjon enkelt kan kobles til eller fra skal det bli enklere å finne det innholdet du er ute etter. Den låner også et element fra Iphoto. Nemlig at et bilde kan skjuler flere andre, som vises når du beveger muspekeren over.

Programmet er gratis tilgjengelig fra nettsidene til Apple.

Tidenes tynneste Ipod

De fleste av forhåndsryktene gikk i retning av en ny Ipod Nano. Forrige oppgradering av denne modellen ga Nano et radikalt endret utseende. Fra å være høy og tynn, ble den liten og tykk. Nå er Ipod Nano tilbake igjen. Høy og tynnere enn noensinne, ifølge Apple.Spilleren har et forbedret brukergrensesnitt, innebygd akselerometer som roterer skjermen og starter Cower Flow automatisk når spilleren snus, Shuffle-modus når Ipod Nano ristes og bedre batterilevetid. Nå skal Ipod Nano-batteriet holde i 24 timer med musikk og fire timer med video.

Apple har sluppet to versjoner av den nye Ipod Nano. Den minste modellen er en 8 gigabyte-versjon til 1.090 kroner, som er tilgjengelig umiddelbart. Den største modellen har 16 gigabyte kapasitet, koster 1.490 kroner og er tilgjengelig i løpet av en snau uke. Begge modellene kommer i fargene sølv, sort, lilla, blå, grønn, gul, oransje, rød og rosa.

Bare gøy
Ipod Touch fikk også en oppgradering, både når det gjelder interiør og eksteriør. Det er nå et tynnere design, som er metallaktig. Den er sånn sett ganske forskjellig utseendemessig fra Apple Iphone 3G. Den skal også ha forbedret brukergrensenitt, støtte for Genius-spillelister og innebygd tilkobling til Nike+. I det sistnevnte tilfellet er det fremdeles nødvendig å koble Nike+-sensoren til MP3-spilleren.

En del av fokuset til Apple ligger nå på alle mulighetene Appstore gir Ipod-flaggskipet. Her er det 3.000 applikasjoner tilgjengelig for øyeblikket. Over 90 prosent skal koste 10 dollar eller mindre, og mer enn 600 er gratis. Under sin presentasjon av den nye Ipod Touch viste Apple frem flere forskjellige spill som er tilgjengelig på Appstore, og de markedsfører nå spilleren som ”Den morsomste Ipod noensinne”.Nå viser det seg da også at programmene som er tilgjengelig til Ipod Touch og Iphone selger som varmt hvetebrød. Siden lanseringen av Appstore i juli i år har det blitt lastet ned over 100 millioner applikasjoner.

Apple har tre modeller av Ipod Touch. En versjon med 8 gigabyte lagringskapasitet, som koster 1.790 kroner. Den mellomste modellen har 16 gigabyte kapasitet og koster 2.290 kroner, mens den største modellen har 32 gigabyte innebygd og koster 2.990 kroner. Alle tre er tilgjengelig på Apple Store umiddelbart.

Fredag denne uken kommer også versjon 2.1 av programvaren til Iphone og Ipod Touch. Den er gratis tilgjengelig for alle med Iphone, mens Ipod Touch-eierne må betale 10 dollar for den.

Tjukkasen er borte
Ipod Classic er Apple-spilleren med mest lagringskapasitet. Tidligere kom den i to versjoner, en tykk og en tynn. Nå er den tykkeste versjonen fjernet og den tynneste er oppgradert. Lagringskapasiteten er på 120 gigabyte, koster 1.890 kroner og kommer i fargene sølv og sort.Ipod Shuffle er fremdeles tilstedes og finnes nå i fargene sølv, blå, grønn, rød og lilla. Prisen på 1 gigabyte-versjonen er 369 kroner, mens 2 gigabyte-versjonen koster 519 kroner. Begge er tilgjengelig umiddelbart.

TV-serier i HD
Som en liten sidenotis kan vi også nevne at Apple nå også starter salg av TV-serier i HD. TV-kanalene ABC, Showtime og NBC vil legge ut sine serier i HD. For de som følger med betyr dette altså at NBC Universal er tilbake på Itunes Store.

Beklageligvis er ikke dette tilbudet tilgjengelig i Norge, grunnet rettighetsproblematikk. Det vil si at en av de mest interessante elementene ved den nye lanseringen faktisk ikke kan brukes her. Forhåpentligvis tar Apple snart noen grep for å få TV-serier og filmer på Itunes også i denne delen av verden.

Nå skal det sies at det er mulig å komme seg rundt dette problemet, slik at du kan se amerikanske TV-serier i HD, dagen etter amerikansk TV-visning. Men det får bli en annen artikkel.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen