Her er AMDs fremtidsplaner

Her er AMDs fremtidsplaner

AMD har hatt sin Financial Analyst Day, og flere planer har kommet frem i lyset.

AMD har hatt sin Financial Analyst Day, og det har medført at en rekke strategier for årene fremover har kommet frem i lyset.

Vil ha raskere overganger fra en design til en annen. Tradisjonelt har de kjørt en treårsplan, nå skal det bli helt ned mot halvparten.

Mye spennende for bærbare og stasjonære

Tre nye APU-serier vil se dagens lys i 2012. Trinity burde være godt kjent, og er beregnet for bruk i freske bærbare, samt litt mer tradisjonelle skrivebordsmodeller. Videre får Brazos en etterfølger i form av Brazos II, som skal komme både for stasjonære og bærbare. Sistemann ut er Hondo, en prosessor beregnet for tablet-enheter.

Trinity er basert på Piledriver, som igjen er en etterkommer av Bulldozer-arkitekturen. Hver Trinity-prosessor består da av en eller to Piledriver-moduler, for totalt to eller fire prosessorkjerner.

Brazos 2.0 kommer til å ta i bruk Bobcat-kjernen, hvilket også Hondo vil gjøre. Begge bruker en eller to kjerner. TDP vil være på henholdsvis 9 til 18 watt for Brazos 2.0 og 4,5 watt for Hondo.

Andre generasjon med FX er også planlagt ut i 2012, med kodenavn Vishera. Disse får to til fire Piledriver-moduler.

I 2013 er det planlagt større endringer, Trinity erstattes av Kaveri, Brazos 2.0 erstattes av Kabini og Hondo erstattes med Tamesh. Kaveri vil forsatt basere seg mer eller mindre på Bulldozer, med tredje generasjon Steamroller kombinert med AMDs Graphics Core Next (GCN). Kabini og Tamesh fortsetter videre på sin Bobcat-arv.

CPU og GPU skal bli enda tettere integrert

Kaveri og Kabini blir også de første prosessorene som støtter AMDs Heterogeneous Systems Architecture (HSA). Målet her er gjøre det enklere å effekturere arbeid som kan kjøres på både CPU- og GPU-delen. Dette gjøres ved at stadig flere ressurser internt i kjernen deles, slik at grafikkbiten blir stadig mer og mer integrert i selve prosessorkjernen.

Dagens APU-er er avhengig av at programvaren som brukes legger last på grafikkprosessoren for at det skal skje, men med HSA vil prosessoren selv kunne sende last til ulike deler av seg selv, alt etter hvor det passer.

Serverfronten

På serverfronten skjer det også ting. Maskiner med to til fire sokler vil kjøre videre med Interlagos, disse har to til åtte Bulldozer-moduler og firekanals minne. Maskiner med en eller to sokler vil bruke Valencia, med tre eller fire Bulldozer-moduler. Maskiner med en prosessorsokkel vil benytte Zurich, med to eller fire Bulldozer-moduler.

Om vi ser videre fremover vil Interlagos, Valencia, og Zurich ble avløst av henholdsvis Abu Dhabi, Seoul, og Delhi. Egenskapene holdes stort sett de samme, men grunnet innføringen av Piledriver-arkitekturen vil prosessorene trolig få 10 til 15 prosent bedre ytelse med samme effektforbruk.

(Kilder: AMD og Anandtech)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen