Her er alternativene til Google
Teknofil

Her er alternativene til Google

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Selv om Google for tiden er den største og mest populære søkemotoren, er det dermed ikke sagt at det er den du skal velge. De mange ulike søkemotorene har forskjellige sterke og svake sider, noe som gjør at det kan være ganske individuelt betinget hvilken tjeneste som passer deg best.
 
Noen er kanskje best på bilder, andre på nyheter, faglig innhold eller norske ord. Er du på jakt etter et mest mulig koplett søkebilde, kan det dessuten lønne seg å søke flere steder. Søkemotorene prioriterer ulikt, så det kan være ganske varierende treff fra de ulike tjenestene.

Det finnes også tjenester som kombinerer treff fra ulike søkemotorer, som amerikanske webcrawler og norske ixquick.

Litt historie
Wandex var den første søkemotoren for internett som så dagens lys. Det var i 1993, men den eksiterer ikke lenger i dag. Aliweb startet imidlertid også opp i 1993, men eksisterer fortsatt. Det samme gjelder for Lycos som kom i 1994.


 
Den nest største søkemotoren i dag, altså etter Google, er ifølge Wikipedia Yahoo!. Fram til 2002 var Yahoo bare en katalogtjeneste, men så kjøpte de opp blant andre søkemotorene AllTheWeb og AltaVista. I 2004 lanserte Yahoo en ny søkemotor som kombinerte deres teknologier.
 
Nummer tre blant dagens søkemotorer er Microsofts Live Search, tidligere kjent som msn. Her får du også bildesøk, kart og nyheter, i likhet med konkurrentene Google og Yahoo. I tillegg har de en funksjon som heter Xrank, som gir deg oversikten over de kjendisene som til enhver tid er søkt mest på. For tiden er det Oasis som topper listen.
 
Andre kjente søkemotorer er Excite og Ask Jeeves.
 
Visuelt
Mens de fleste søkemotorene er ganske så like i fremstillingen av resultatene, er det nå kommet en spennende ny søkemotor som skiller seg ut. Spezify gir deg nemlig søkeresultatene visuelt istedenfor den vanlige tekstbaserte listen.
 
I stedet får du opp en samling av sitater i snakkebobler, bilder og utdrag fra nettsider som kobles med søkeordet ditt. Dette gir deg en litt morsommere oversikt over treffene enn de vanlige resultatlistene.


 
Du skriver bare inn søkeordet eller ordene bak Spezify øverst i venstre hjørne, så får du opp en slags collage med treff. Så blar du bare i treffene i alle retninger ved å bruke piltastene eller musa.
 
Spezify er foreløpig bare i betaversjon, her kan du prøve den ut.
SearchMe satser også på visuelt søk, om enn i et litt annet format, det samme gjelder for Facility.
Den nye tjenesten Wolfram Alfa skal dessuten gi deg informative treff på for eksempel datoer og byer.
 
Norske
Skal du søke på norske ord eller ting, kan det lønne seg å satse på en norsk søkemotor som spesialiserer seg på norske forhold. De to store konkurrentene her har vært Kvasir og Sesam.

Schibsted sin søkemotorsatsning Sesam ble lansert i 2005 og fikk mye av sin populæritet på grunn av nyhetssøket som også samlet artikler fra diverse nettaviser. Nå har de imidlertid lagt ned tjenesten, og man kommer nå til finn.no når man taster sesam.no. Finn skal imidlertid ha klar en nye søkeløsning i august, men denne vil bli uten nyhets- og bloggsøk.
 
Kvasir har derimot eksistrert siden 1995 og har akkurat oppdatert sin søkemotor. De satser blant annet på en litt personlig variant der du kan sette opp en egen søkeløsning tilpasset deg. Her leverer Kvasir flere typer søketreff på et brett, både vanlige resultater, bilder, nyheter og leksikonoppslag i samme skjermbilde.Kvasir har akkurat også lansert tjenesten Kvasir Junior, som er en morsom søketjeneste tilpasset barn. Denne er mer visuell enn vanlig, for å møte barns behov med manglende abstraheringsevne og de minstes begrensede lese- og skrivekunnskap.
 
Også Gule Sider tilbyr nettsøk, som tidligere gikk under navnet Yelo, i tillegg til person-, bedrift- og kartsøk.
 
Vil du se litt over til nabolandene også, kan Nordicseek.com være et alternativ. Her vektlegges treff fra de nordiske landene.
 
Spesifikke søk
Selv om stadig flere av søkemotorene har ulike søkevalg som bildesøk, er det noen som satser utelukkende på dette. Det gjelder for eksempel for Picsearch.
 
Her er er noen andre andre litt mer spesifikke søkemotorer:
Pipl.com skal gi deg gode treff på enkeltpersoner.
Scirus er en akademisk søkemotor, og også Google Scholar begrenser søket til vitenskapelige kilder.
Av Open Sorce.søkemotorer kan det nevnes Htdig, Nutch, Egothor og OpenFTS.
 
Ønsker du flere alternativer? Hos Yahoo får du ordentlig oversikt over tilbudet som finnes av søkemotorer og søketjenester. Det er 622 treff i denne katalogen, så her bør det være noe for enhver smak.
 
 
 
 

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen