Her er årets skole-PC tilbud

Alle de store butikkene kjører i disse dager hardt på sine kampanjer for bærbare PC-er for studenter og skoleelever. Vi i Teknofil har gjennomgått tilbudene fra de største butikkene, slik at du kan velge den pc-en som passer deg best.

Vi gjør oppmerksom på at vi har vurdert pc-ene etter spesifikasjonene vi har fått oppgitt fra leverandørene, vi har ikke testet maskinene fysisk.

Allround maskiner, ikke spillmaskiner
Generelt er maskiner i denne klassen bra allround-maskiner som ikke utmerker seg ekstremt på grafikksiden. Det vil si at tunge spill og annen 3d-grafikk håndterer disse maskinene ikke alltid like bra. Alt annet skal en kunne forvente at maskinene klarer helt ålreit, om enn ikke med superhøy ytelse når det er mange programmer som kjører på en gang. Alle maskinene i oversikten har 15 tommer stor skjerm.

Tilbudene vi har gått gjennom kommer fra butikkene Coop, Elkjøp, Expert, Komplett, MPX, Elprice, Dell og Multicom. I oversikten har vi vurdert maskinenes spesifikasjoner opp mot pris. Som regel får du det du betaler for, viser vår oversikt, så her er det mye opp til din egen lommebok og behov hva du skal velge.

De fleste aktørene har mange maskiner til salgs i forskjellige prisklasser. Denne oversikten er kun et utvalg. For å se på andre tilbud kan du gå inn på aktørenes egne nettsteder.

Coop: Billigst og enklest
Coop satser som tidligere på å selge PC-er i sine butikker. De fører i år maskinen Fujitsu Siemens Amilo La 1703-22B. Dette er den billigste maskinen i vår oversikt og koster 3990 kroner. Prisen gjenspeiler seg i kraften i denne maskinen, den er nemlig utvilsomt den enkleste i vår oversikt. Den holder lenge for enkel databruk, men med sine 2GB minne, enkjerneprosessor og enkelt skjermkort kommer den til kort om du vil benytte avanserte programmer eller kjøre flere operasjoner samtidig.


Coops tilbud gir deg en enkel maskin for en billig penge. Bra for deg som vil spare penger og trenger en maskin for enkelt arbeid.

Om du kun vil ha en maskin for surfing, e-post, dokumentbehandling og noe multimediebruk så holder den og du kan spare en god sum på å kjøpe billig. Derimot vil maskinen fort bli utdatert, så dette er en maskin du kanskje vil bytte ut om kun få år. Det eneste som trekker veldig ned er at maskinen har en harddisk med kun 160GB. Dette er vel lite i våre dager.

Maskinen kommer med Windows Vista Home Basic.

Pluss:
Billig.

Minus:
Veldig enkel. Liten harddisk.

Pris:
3990,-

Maskinene kan kjøpes på Coop OBS Hypermarked og Coop Elektro.

Her kan du lese hele vår vurdering av Coops tilbud.

MPX: Avansert filmmaskin
MPX satser i år med maskinen Acer Aspire 5920G. Denne maskinen er kraftig nok til å holde et lengre studieløp. Med 4GB minne og en prosessor på 1.83Ghz er det en del kraft i maskinen. Til og med nok til at du kan spille noen gamle favoritter. Det er derimot film denne maskinen er ekspert på. Med kraftig skjermkort og Blu-ray-spiller vil denne maskinen kunne gi deg noen heftige filmopplevelser på hybelen.


MPXs serverer en kraftig multimediemaskin og prisen er deretter.

Aberet med maskinen er først og fremst prisen. Hele 6990 kroner koster denne hos MPX. Du får da også det du betaler for, men for et studentbudsjett kan dette være et kraftig innhogg. Maskinen er også rimelig tung med sine tre kilo. Dette skyldes delvis at maskinen er utstyrt med et kraftig batteri som gir lang levetid uten strømtilkobling. Men det spørs om du orker å løfte rundt på denne etter en lang studiedag.

Pluss:
Mange og gode muligheter. En god maskin for høykvalitetsunderholdning.

Minus:
Tung og dyr.

Pris:
6990,-

Her kan du lese hele vår vurdering av MPXs tilbud.

For flere maskiner fra MPX kan du gå inn her.

Komplett: God maskin for pengene
Komplett satser på modellen HP Pavilion dv5-1021. Dette er en god maskin med en kraftig prosessor og 3GB minne. Maskinen holder lenge både for skole og underholdning. Den medfølgende HDMI-utgangen vil kunne gi deg noen flotte filmopplevelser når studiene er unnagjort. Noen Blu-ray spiller følger derimot ikke med.

Det er diskplass på maskinen for normal bruk og den er godt utstyrt med utganger. Om du derimot forsøker å legge inn hele musikkbiblioteket ditt vil den nok bli fyllt opp raskt. Skjermkortet vil holde lenge, men du vil kunne merke at det kan stjele en del minne fra maskinen om du forsøker å kjøre kraftig grafikk.


Komplett sin maskin bør holde en god stund.

Alt i alt er dette en helt grei allrounder. Det er derimot ikke denne maskinen som stiller med størst minne og diskplass i vår oversikt. Dette gjør maskinen billigere, men du må nok vurdere om den holder til det du ønsker. Om du vil ha en god maskin for normal skolebruk og enkel filmbruk og som er lett å bære på, så gjør den absolutt nytten.

Pluss:

God prosessor, mye grafikk for pengene. God vekt.

Minus:

Noe knapp harddisk, mangler Blu-ray-spiller for å utnytte grafikkortet.

Pris:
5990,-

Her kan du lese hele vår vurdering av Kompletts tilbud.

For flere maskiner fra Komplett kan du gå inn her.

Expert: Kraftig, men dyrest
Expert satser på mange modeller for høstsalget. En av disse er HP Pavilion dv5-1040eo. Maskinen koster hele 6999 kroner og er dermed den dyreste i vår oversikt. På den positive siden får du en maskin som holder lenge for pengene. Maskinen har mye minne og en kraftig to-kjerneprosessor på 2Ghz. Om du ønsker kan minnet utvides fra 4 til 8GB, så maskinen kan kjapt oppgraderes om du skulle trenge det innen du er ferdig med studiene.


Maskinen fra Expert kan brukes til langt mer enn studier.

Skjermkortet er spesialbygd for å takle dine HD-filmer. Dessverre er maskinen ikke utstyrt med Blu-ray-spiller. Til denne prisen kunne det ha fulgt med. Til gjengjeld er det mye kraft i maskinen.

Maskinen er godt utstyrt og vekten er på 2,65 kilo, noe som er akseptabelt selv for slitne studentrygger. Det spørs derimot om du er villig til å betale såpass mye for moroa. Her spørs det om du skal bruke maskinen til avanserte operasjoner og kanskje et spill i ny og ne. I så fall bør du bli vel fornøyd med Expert sitt tilbud, selv om lommeboka kan virke slunken etterpå.

Pluss:

Kraftig maskin med god vekt. Stor harddisk, mange kontakter.

Minus:
Mangler Blu-ray for å utnytte skjermkortet. Dyr.

Pris:

6999,-

Her kan du lese hele vår vurdering av Experts tilbud.

For flere maskiner fra Expert kan du gå inn her.

Dell: Middels kraft for middels pris
Dell satser på sine egne maskiner for høstens salg. Deres høstpakke er en egenkonfigurert maskin til 5990 kroner. Maskinen har en grei prosessor, men kun 2GB minne. Det kan fort bli knapt om du ønsker å gjøre flere operasjoner samtidig. Om du vil beholde maskinen lenge kan det lønne seg å putte inn litt ekstra her.

Maskinen er utstyrt med et godt skjermkort, men ingen Blu-ray-spiller. Det blir vanskelig å utnytte HD-filmpotensiale i maskinen da harddisken er på knappe 160GB. Her er det fullt mulig å sette inn mer, men da stiger også prisen.

Alt i alt er Dells tilbud helt greit men ikke mer. Maskinen blir i knappeste laget for annet enn studiearbeid på tross av sterk prosessor og godt skjermkort. Du vil nok tjene mye på å betale litt ekstra for mer harddisk og minne, men da finnes det kanskje andre muligheter som tærer mindre på lommeboka. Designmessig har derimot Dell klart et forsprang med sine fargerike maskiner.


Dells maskiner er utvilsomt de mest fargerike.

Pluss:
Godt skjermkort, grei pris.

Minus:
Knapt minne, liten harddisk. Mangler Blu-ray for å utnytte skjermkortet.

Pris:
5990,-

Her kan du lese hele vår vurdering av Dells tilbud.

For flere maskiner fra Expert kan du gå inn her.

Elprice: Høstens beste kjøp
Elprice har satset hardt med sitt høsttilbud. De selger Acer Aspire 5920G for 5995 kroner, og for denne prisen er det ikke lite du får. Maskinen har en god prosessor og 3GB minne. Det bør være nok for både arbeid og lek. I tillegg har den en stor harddisk på 320GB.

Om du er glad i film er dette en maskin som helt klart vil passe dine ønsker. Maskinen kommer, på tross av prisen, med Blu-ray. Med det kraftige skjermkortet vil du kunne ha flotte filmopplevelser hjemme eller på arbeidet. Så om du vil se kvalitetsfilm er dette den billigste maskinen for dette formålet i vår oversikt.


Elprice har satt sammen en god maskin for pengene.

Alt i alt er dette en maskin som gir deg mye for pengene. Ut fra spesifikasjonene er dette en maskin som vil holde lenge og som vil gi deg mye glede uten at lommeboka blir altfor slank. Vekten ligger derimot på 2.8 kilo. Det er ikke lite, men heller ikke for mye til at du ikke klarer å få med deg maskinen på veien.

Pluss:
God pris for høy ytelse.

Minus:
Tung.

Pris:
5995,-

Her kan du lese hele vår vurdering av Elprices tilbud.

For flere maskiner fra Elprice kan du gå inn her.

Multicom: Kraftig men dyr
Multicom fører i år maskinen Compal JHL91. Dette er en ekstremt kraftig maskin, men vil også gjøre et innhugg i lommeboka. Den koster nemlig 6790 kroner. Maskinen har den kraftigste prosessoren i vår oversikt, men litt knapt med minne. Samtidig er den også kun utstyrt med 160GB harddisk til denne prisen. Det blir fort lite. Du kan utvide både minne og harddisk, men da blir også prisen høyere.

Skjermkortet er derimot godt og maskinen vil utvilsomt kunne by på noen gode opplevelser. Noen Blu-ray for å virkelig utnytte mulighetene følger derimot ikke med.


Multicom serverer en av de kraftigste maskinene i denne oversikten.

Alt i alt har Multicom satt sammen et godt grunnlag. Legger du til ekstra harddisk og 1GB minne vil prisen stige noe, men i så fall har du en maskin som vil holde lenge. Maskinen er noe tung med sine 2.8 kilo, men ikke verre enn at du får den med deg. På den annen side spørs det om du virkelig trenger en slik kraftig maskin. I vår oversikt finnes det billigere maskiner som nok vil kunne gi deg nok moro om du kun skal studere og leke deg litt ved siden av.

Pluss:

Meget kraftig prosessor og skjermkort

Minus:
Dyr, lite minne og liten harddisk.

Pris:
6790,-

Her kan du lese hele vår vurdering av Multicoms tilbud.


For flere maskiner fra Multicom kan du gå inn her.

Elkjøp: God allrounder

Elkjøp satser på en god allrounder med Fujitsu Siemens Amilpa3553E01 i sitt høsttilbud. For 5995 får du en bærbar PC som vil duge godt for skolearbeid samtidig som den også gjør nytten som multimediemaskin. Maskinen kommer med god prosessor, mye minne og mer enn nok harddisk. Maskinen har samtidig det største batteriet av høstens tilbud. Det betyr at du vil kunne jobbe på maskinen lengre uten strømforsyning, men samtidig går det ut over vekten. Hele 2.95 kilo veier maskinen.


Elkjøp leverer en helt grei maskin i sitt tilbud.

Maskinen har HDMI kontakt og ellers mer enn nok kontaktmuligheter. Noen Blu-ray-spiller får du derimot ikke med denne maskinen. Alt i alt er denne maskinen et helt greit kjøp som du nok vil bli fornøyd med.

Pluss:
Mye kraft, stort batteri.

Minus:

Tung, mangler Blu-ray for å utnytte skjermkortet.

Pris:

5995,-

Her kan du lese hele vår vurdering av Elkjøps tilbud.

For flere maskiner fra Multicom kan du gå inn her.

Netshop: Grei maskin til ok pris
Netshop satser på en svartkledd Toshiba Satellite A300 med en pris på 4750,- denne høsten. Maskinen har Intel-prosessor med to kjerner og 1.86Ghz. Det bør holde lenge for den jevne student. Derimot har de spart inn på minnet og gitt maskinen 2GB. Dette kan fort bli i knappeste laget. Samtidig er skjermkortet også noe enkelt. Dermed blir denne maskinen noe enkel. Om du vil kjøre avanserte programmer bør du trolig belage deg på å betale litt ekstra. Men til skolearbeid og en film i ny og ne holder denne maskinen lenge.

Maskinen har godt med kontakter og veier 2.78 kilo. Det er en vekt selv ømme studentrygger kan takle. Harddisken på 250GB bør også holde lenge. Alt i alt er dette en grei maskin til en helt ok pris.Pluss:
God prosessor, grei pris.

Minus:
Knapt med minne og grafikk.

Pris:
4750,-

Her kan du lese hele vår vurdering av Netshops tilbud.

For flere maskiner fra Netshop kan du gå inn her.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen