Nå regner det GPS-mobiler. (Bilde: Produsentene/Istockphoto/Michal Koziarski)

Her er årets GPS-mobiler

Hva er GPS?

GPS er en forkortelse for Global Positioning System. GPS er et satelittnavigasjonssystem utviklet av det amerikanske forsvaret.

En GPS-mottaker vil spore GPS-satelitter for å bestemme nøyaktig hvor den befinner seg. Vanligvis er nøyaktigheten 1 til 5 meter.

En GPS-mottaker i mobilen gjør det blant annet mulig å se hvor du er på kartet, finne steder i nærheten, og å markere bilder med GPS-informasjon, såkalt geomerking.

Hva er GPS?

GPS er en forkortelse for Global Positioning System. GPS er et satelittnavigasjonssystem utviklet av det amerikanske forsvaret.

En GPS-mottaker vil spore GPS-satelitter for å bestemme nøyaktig hvor den befinner seg. Vanligvis er nøyaktigheten 1 til 5 meter.

En GPS-mottaker i mobilen gjør det blant annet mulig å se hvor du er på kartet, finne steder i nærheten, og å markere bilder med GPS-informasjon, såkalt geomerking.

Det er ikke mange årene siden GPS på mobilen i beste fall var en fjern drøm. I år blir GPS en av de absolutt største funksjonene, og noe du "må" ha i din nye telefon.

Det finnes allerede en rekke telefoner som tilbyr GPS på markedet, og fremover kommer det mange nye. Det mest interessante er at GPS-telefoner fra nå av ikke er synonymt med stort og klumpete.

Sony Ericsson

Sony Ericsson er en av de siste produsentene som kommer med GPS-mobiler. Men de kommer sent men godt. Nå får du snart GPS i Walkman-telefonen din.

 

W760i er Sony Ericssons første GPS-Walkman.
W760i er Sony Ericssons første GPS-Walkman.

Walkman W760i

W760i er den første Walkman-telefonen med GPS. Dermed har du en fullblods musikktelefon som i tillegg kan hjelpe deg med å finne frem i verden. Walkman-telefonen leveres med alt du trenger for å komme i gang med musikk på mobilen, inkludert datakabel, minnekort og musikkhodesett.

Når du skal finne frem kan du bruke det innebygde navigasjonsprogrammet fra Wayfinder. Er du ikke fornøyd med dette, kan du alltids installere andre programmer, som for eksempel gratisalternativet Amaze GPS.

Telefonen har videre super-3G, slik at du kan koble deg til internett og laste ned både kart og musikk i hastigheter på rundt 2 Mbps.

W760i kommer i salg i løpet av andre kvartal, men prisen er ikke avgjort.

Les mer om W760i »

X1i er den første Windows-mobilen Sony Ericsson står bak.
X1i er den første Windows-mobilen Sony Ericsson står bak.

Xperia X1i

Dette er en av årets hittil mest omtalte mobiltelefoner. X1i er ikke bare Sony Ericssons første Windows-mobil, det er også en fullblods GPS-navigator med stor trykkskjerm. Dermed stiller telefonen i samme klasse som HTCs mest avanserte telefoner.

X1i har i tillegg et fullt tastatur slik at du enkelt kan taste inn adressene du vil navigere til. Siden telefonen er basert på Windows Mobile kan du installere det GPS-programmet du vil på den. Dermed er døren åpen for navigasjon fra både Mio, Navigon, Tomtom eller hva du vil.

Den nye telefonen kommer ikke i salg før over sommeren, og hva prisen blir er foreløpig ikke avklart.

Les sniktitt på Sony Ericsson Xperia X1i »

C702i er en røff telefon med Cybershot-kamera.
C702i er en røff telefon med Cybershot-kamera.

C702i

Sony Ericsson kommer også med en "vanlig" telefon som er laget for å tåle litt mer enn telefoner flest. Den tåler ikke å få juling, men en vannsprut eller to skal den tåle.

Telefonen har innebygget GPS slik at du kan finne frem i ukjente strøk. GPS-mottakeren er for øvrig også mulig å bruke i treningssammenheng sammen med et passende ekstraprogram, uten at dette er unikt for C702i.

Telefonen har også støtte for geomerking av bilder, slik at den geografiske posisjonen bildet ble tatt på bakes inn i bildefilen. På denne måten kan du vise frem bildene på et kart.

Den kommende GPS-mobilen har et 3,2 megapikslers kamera med autofokus, og når det i tillegg står "Cybershot" på telefonen tilsier erfaringen at dette blir en god kameramobil.

Under panseret (bokstavlig talt) på denne telefonen finner du super-3G og Edge, noe som sørger for at du får god internetthastighet uansett hvor du er.

Telefonen kommer i salg innen utgangen av juni, men prisen er foreløpig ikke kjent.

Les sniktitt på Sony Ericsson C702i »

Nokia

Nokia har allerede solid erfaring med GPS-mobiler. Selskapet har solgt mange eksemplarer av suksessmodellen N95, og svært mange av de kommende smarttelefonene fra selskapet vil komme med GPS innebygget.

Den originale N95 (t.v.), N95 8 GB og N82 er tre av de mest populære GPS-mobilene på markedet.
Den originale N95 (t.v.), N95 8 GB og N82 er tre av de mest populære GPS-mobilene på markedet.

N95 og N82

N82, N95 og N95 8 GB er i praksis helt like telefoner med design som den største forskjellen. Telefonene har alle sammen GPS innebygget, og Nokias eget navigasjonsprogram Maps forhåndsinstallert.

Nokia er den eneste av de store produsentene som tilbyr egen navigasjonsprogramvare. En ulempe med programmet er at du må betale en lisens for å bruke det til navigasjon, men på den annen side er Maps også bedre enn gratisalternativene.

N82 og N95 er godt utstyrt på teknologifronten, med både super-3G, Wi-fi og fem megapikslers kamera. Det er muligens dette, kombinert med den relativt lille størrelsen, som har gjort telefonene populære. Det var i alle fall grunnen til at vi har gitt telefonene terningkast fem og seks i våre tester.

Les test av N95 »
Les test av N95 8 GB »
Les test av Nokia N82 »

Denne teknobomben er en oppfølger til Nokia N95, og er blant mye annet utstyrt med GPS.
Denne teknobomben er en oppfølger til Nokia N95, og er blant mye annet utstyrt med GPS.

N96

N96 er oppfølgeren til N95. De ser ganske like ut, men N96 er stappet full med enda mer teknologi. På menyen denne gangen står ikke bare Wi-fi, super-3G og et godt spesifisert kamera, men også mobil-tv. Med mobil-tv menes ikke den du kan se over 3G-nettet, men ekte bakkesendte digitale tv-signaler.

Tv-funksjonen er imidlertid ikke så interessant for oss nordmenn, siden vi ikke har noe mobil-tv-nett her i landet ennå. Det som kanskje er mer interessant er at skjermen har blitt større, og at telefonen er et kraftig multimediasenter som får plass i lomma.

Og ikke minst at du kan navigere med telefonen, da. GPS-en som er innebygget, sammen med Nokia Maps, gjør at du enkelt kan finne frem nesten hvor som helst.

N96 er en av Nokias kommende telefoner, og skal dukke opp i butikkene en gang mellom juli og september. Prisen skal bli omtrent 6000 kroner.

Les sniktitt på Nokia N96 »

Mer GPS fra Nokia

Nokia har i tillegg til de nevnte telefonene et drøss med andre GPS-modeller på vei, og mange andre kan du allerede få kjøpt:

Forretningsmobilen E90 (i salg) »
Navigasjonsmobilen 6110 (i salg) »
Allroundmobilen 6220 (kommer ) »
Underholdningsmobilen N78 (kommer) »
Navigasjonsmobilen 6210 (kommer) »

Samsung

Samsung er fortsatt fersk i GPS-verdenen. Det er imidlertid ingen grunn til å avfeie den koreanske giganten. Noen av de mest spennende GPS-modellene kommer nemlig fra dette selskapet.

gps-i550

Samsung I550 har samme menysystem som Nokias smarttelefoner.
Samsung I550 har samme menysystem som Nokias smarttelefoner.

I550

I550 er en telefon med klassisk utforming, en gedigen skjerm, store taster, styrekule i stedet for styrepinne, Wi-fi, super-3G og GPS. Den kommende mobilen har i våre øyne et potensiale til å bli en klassiker fra Samsung.

Likevel vil mange kanskje bli skremt av den forholdsvis voksne størrelsen. I550 er ikke spesielt tykk, men den er veldig bred og høy, noe som vil utelukke den for mange.

Sammenlignet med telefoner i samme klasse er det likevel ikke så ille. I550 kjører nemlig Symbian OS med S60-menyer, akkurat som Nokias smarttelefoner. Størrelsesmessig ligger I550 i omtrent samme gate som mange av disse disse. Det er først og fremst bredden og høyden som gir inntrykk av at dette er en stor telefon.

Navigasjonsrogramvaren i I550 er levert av Navigon, som har lang erfaring i å lage frittstående bil-GPS-er. I likhet med Nokias GPS-mobiler må du betale ekstra om du skal bruke navigasjonsprogrammet.

I550 kommer i salg i mars, og vil koste omtrent 4000 kroner.

Les sniktitt på I550 »

Denne Windows-mobilen har en pekemus.
Denne Windows-mobilen har en pekemus.

I780

I780 er en fullblods Windows-mobil, og er i likhet med I550 stappet med teknologi. Denne vil kanskje være mer interessant for forretningsbrukeren også, i og med at den har et fullt tastatur. Dermed burde den egne seg bra til e-postbruk.

Under panseret på denne sitter det Edge, super-3G og Wi-fi, slik at du alltid er sikret høyest mulig internetthastighet der du er. I780 har forhåndsinstallerte kart over Norden, så dermed trenger du ikke laste ned kart underveis.

En av egenskapene som gjør I780 spesiell er at den ikke har piltaster, men en optisk mus. Denne fungerer på samme måte som musflaten på en bærbar PC, slik at du bare trenger å dra fingeren over et berøringsfølsomt panel.

I780 kommer i salg i løpet av mars, og vil koste runst 5500 kroner uten abonnement.

Les mer om Samsung I780 »

Samsung har for øvrig flere GPS-mobiler i sin portefølje, men det er bare I550 og I780 som kommer til Norge foreløpig.

HTC

HTC er i likhet med Nokia en produsent som har en rekke GPS-mobiler, og som har laget GPS-mobiler en god stund. HTCs telefoner er basert på Windows Mobile, og kommer med GPS-programvare fra Tomtom, som også lager frittstående GPS-systemer.

 

Denne mobilen må du styre rett på skjermen.
Denne mobilen må du styre rett på skjermen.

Touch Cruise

Touch Cruise er en GPS-mobil stappet med teknologi. Den har en stor trykkskjerm, og er fullstendig tastaturløs. Det meste kan styres rett på skjermen. HTC har utviklet et eget system for dette kalt Touch Flo, som lar deg utføre enkelte operasjoner ved å dra fingeren over skjermen.

Telefonen har i tillegg til GPS både Edge, super-3G og Wi-fi, slik at du får raskeste internettilkobling der du er. Med i esken får du GPS-navigasjonsprogrammet Tomtom Navigator 6, men du får bare kart over én valgfri by. Dermed må du altså punge ut dersom du vil ha kart over for eksempel hele Europa.

Telefonen koster rundt 4500 kroner, og fås kjøpt i de fleste mobilbutikker.

Les test av HTC Touch Cruise »

 

En av markedets mest avanserte og beste forretningsmobiler.
En av markedets mest avanserte og beste forretningsmobiler.

Tytn 2

Tytn 2 er en av HTCs absolutt mest avanserte mobiltelefoner. Den har enkelt og greit alle teknologier du kan ønske deg, inkludert både trykkskjerm og fullt tastatur. Det hele er dessuten pakket inn i en forholdsvis lommevennlig mobiltelefon alt tatt i betraktning.

Wi-fi og super-3G er selvsagt på plass, og telefonen er utstyrt med GPS-programvare fra Tomtom. Det har imidlertid samme begrensning som programmet som følger med Touch Cruise, altså kun kart over én by, slik at du må betale for kart over andre steder.

Tytn 2 er foruten en GPS også et lite lommekontor, med god støtte for e-post med vedlegg, mulighet til å redigere Microsoft Office-dokumenter og den har en avansert kalender.

Telefonen koster rundt 5500 kroner, og er i salg i dag.

Les test av HTC Tytn 2 »

 

X7510 er ikke helt PC og ikke helt mobil. Den er i en helt egen klasse.
X7510 er ikke helt PC og ikke helt mobil. Den er i en helt egen klasse.

X7510 Enhanced Advanced

Det er ikke bare navnet til X7510 som er langt. Spesifikasjonslisten er også særdeles lang. På toppen av det hele er dette en av de største mobiltelefonene du får kjøpt, og er dermed ikke noe for lomma.

GPS-mobilen X7510 har en trykkskjerm som er hele fem tommer stor. Dette gir plass til mye informasjon på skjermen, spesielt når du bruker GPS-navigasjon. Telefonen er i det hele tatt større enn de fleste frittstående GPS-systemer, men har ingen problemer med å forsvare størrelsen.

Her får du nemlig et fullt tastatur som er mulig å fjerne, super-3G, Wi-fi, kamera foran og bak, hele 16 GB innebygget minne og mulighet til å koble til en ekstern PC-skjerm. Alt er pakket inn i et skall som er 13,3 cm bredt, nesten 10 cm høyt og 1,6 cm tykt. Vekten er på formidable 375 gram inkludert tastatur.

X7510 er det nærmeste du kommer en bærbar PC, noe prisen også gjenspeiler. Vær forberedt på å betale 8000 kroner for dette beistet når det kommer i butikkene i april.

X7510 er for øvrig oppfølgeren til X7500, som er vel så stor og fullspekket.

Les mer om HTC X7510 Enhanced Advantage »
Les test av forgjengeren HTC X7500 Advantage »

Mer GPS fra HTC

HTCs GPS-portefølje består av langt fler enn tre telefoner. Selskapet har hatt mange GPS-mobiler i salg, og det kommer flere etterhvert:

Navigasjonsmobilen P3300 (i salg) »
Politimobilen P6500 (kommer) »
PDA-mobilen P3470 (kommer) »

LG

LG er en av produsentene som foreløpig ikke har mye å vise til når det gjelder GPS-mobiler. De har imidlertid én modell på vei.

Dette er den første GPS-mobilen LG skal selge her i landet.
Dette er den første GPS-mobilen LG skal selge her i landet.

KT610

Smarttelefoner med fullt tastur er i vinden om dagen. Det har LG fått med seg, og laget GPS-mobilen KT610. Denne er utstyrt med samme operativsystem og menysystem som brukes i Nokias smarttelefoner, nemlig Symbian OS med S60-menyer.

Dermed er det en smal sak å gå over til LG dersom du er vant til å bruke Nokia-telefoner. KT610 ser ut som en vanlig mobiltelefon når er slått sammen, men når du åpner den finner du en stor skjerm og et fullt tastatur. Dette gjør at telefonen er godt egnet til e-post og annen meldingsbruk.

LGs kommende telefon er ellers utstyrt med super-3G, slik at du får skikkelig internetthastiget der det er tilgjengelig. LG har foreløpig ikke røpet når telefonen kommer i salg eller hva prisen blir.

Les sniktitt på LG KT610 »

Garmin

En av nykommerne på mobilmarkedet er Garmin. Selskapet er imidlertid ingen nykommer i GPS-verdenen. Garmin har produsert frittstående GPS-mottakere i en årrekke, og kommer i år med sin andre mobiltelefon noensinne. Det er mange år siden de prøvde seg sist, med mobilen Navtalk. Den ble ingen suksess.

Her er Garmins første GPS-smarttelefon.
Her er Garmins første GPS-smarttelefon.

Nüvifone

Garmins Nüvifone blir en av de første virkelig rendyrkede GPS-mobilene. Telefonen bygges på Garmins GPS-plattform, og blir omtrent lik i bruk som selskapets frittstående GPS-er. Det er lagt mye fokus på lokasjonstjenester og brukererfaringer, slik at du for eksempel kan få vite hvilke restauranter i nærheten andre Nüvifone-brukere anbefaler.

Telefonen får en stor trykkfølsom skjerm, og skal ifølge Garmin være en ekte smarttelefon. Hvilket operativsystem som ligger til grunn er ikke kjent.

Det er i det hele tatt mye som ikke er avklart ennå, annet enn at telefonen skal komme over sommeren, og at den har super-3G og støtte for alle GSM-nett, slik at du kan ringe over hele verden. Nüvifone har også et tre megapikslers kamera på baksiden.

Les også sniktitt på Garmin Nüvifone »

Spare penger?

Husk at du ikke trenger en mobil med GPS innebygget for å komme i gang med GPS-bruk. I mange tilfeller kan du kjøpe en ekstern GPS-mottaker du kobler til telefonen via kabel eller Bluetooth.

Les hvordan du kan utstyre mobilen din med GPS »

Det finnes mange programmer som kan brukes sammen med en ekstern GPS. Faktisk er dette mulig med så godt som alle GPS-programmene som finnes til mobiltelefoner. Noen er til og med gratis.

Les test av gratisprogrammet Amaze GPS »

Det finnes flere mobiler med GPS

Selv om 2008 ser ut til å bli året der GPS på mobilen virkelig eksploderer, har det vært mulig å kjøpe GPS-telefoner i flere år. En av de første produsentene som kom med dette var HP, som produserer Windows-telefoner. Siemens Mobile var også tidlig ute med teknologien, men denne produsenten har som kjent gått konkurs. I tillegg har GPS-produsenten Mio produsert egne mobiltelefoner en stund.

I prisguiden kan du se en oversikt over alle telefoner som har GPS »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen